Filosofenpad onder leiding van een filosoof

Even de benen strekken na een lange vergadering? Behoefte aan frisse lucht na een verhitte strategiebijeenkomst? Genieten van de bloeiende heide tijdens uw heidagen? Onze huisfilosofen Marthe Kerkwijk en Florian Jacobs nemen u en uw gezelschap graag mee uit wandelen.

Vanaf de ingang van Landgoed ISVW is het filosofenpad te volgen. Er is een korte en een lange route. Langs het filosofenpad staan verschillende filosofen, vertegenwoordigd door kleuretsen van kunstenares Hadewijch Ouwendijk, met een citaat. Bij elke filosoof vertelt uw gids een prikkelend en uitdagend idee waarover u al wandelend verder kunt praten. Zo strekt u niet alleen de benen, maar ook de geest!

Korte route

De korte route voert u over het Landgoed ISVW van Spinoza naar Aristoteles en weer terug naar de ingang van ons hoofdgebouw. U leert over Spinoza’s radicale vrijheidsbegrip en zijn emotieleer, over praktische wijsheid en het ontwikkelen van een professionele houding bij Aristoteles.

Lange route

De lange route begint ook bij Spinoza en daarna Aristoteles, maar dan gaan verlaten we het landgoed en lopen we via de Paradijsweg langs Jean-Jacques Rousseau, de vader van de Romantiek, die ons veel kan vertellen over authenticiteit, en naar Hannah Arendt, van wie we leren dat pluraliteit een kenmerk is van het menselijk bestaan en dat we altijd iets nieuws kunnen beginnen. Met die hoopvolle gedachte lopen we via de hei (bloeitijd: augustus-september) en het Hazenwater terug naar de ISVW.

Hoe werkt het?

Wanneer u voor uw gezelschap een arrangement reserveert kunt u kenbaar maken dat u interesse hebt in een van bovenstaande filosofische wandelingen. Wij spreken dan met u een geschikt tijdstip af voor de wandeling en een van onze filosofen neemt dan graag nog eens contact met u op om bijzonderheden te bespreken. Het is voor ons goed te weten met welk doel uw gezelschap bijeen komt, zodat uw gids de filosofie die tijdens de wandeling aan de orde komt daarop kan laten aansluiten.

Prijzen

Voor groepen tot twintig personen gelden de volgende prijzen, inclusief voorbespreking en 1 filosoof:

Korte route: € 250,- (1 km, 45 minuten)
Lange route: € 350,- (5 km, 90 minuten)

Voor groepen van 21 tot 40 personen gelden de volgende prijzen, inclusief voorbespreking en 2 filosofen (op basis van beschikbaarheid):

Korte route: € 350,-
Lange route: € 450,-

Deze prijzen zijn op basis van beschikbaarheid van onze filosofen, tijdens kantooruren. Indien u bijzondere wensen heeft of geen van onze filosofen op het door u gewenste tijdstip beschikbaar is, dan doen wij ons best aan uw wensen tegemoet te komen met een gelijkwaardig alternatief. Daar kunnen extra kosten aan verbonden zijn, in overleg.

Filosoof-wandelgidsen

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de ISVW. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en deed onderzoek aan de University of London. Ze gaf colleges politieke en sociale filosofie aan de University of London en richtte de West London Philosophy School op. Bij de ISVW geeft ze cursussen over filosofie en film. Daarnaast geeft ze lezingen over Hannah Arendt en workshops over gedachte-experimenten voor het bedrijfsleven.

Florian Jacobs is filosoof en uitgever bij ISVW uitgevers. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde onder meer Blijven is nergens. Het Europa van Rilke (Boom, 2022). Bij de ISVW geeft hij lezingen over filosofie en literatuur, bijvoorbeeld over Camus, Dostojevski, T.S. Eliot en Rilke.