Summerschools 2021

Krijg jij ook geen genoeg van de zon? Wij bij de ISVW dromen ook het hele jaar door van de bloeiende hei, de vlinders op ons landgoed en de zwoele avonden op ons terras, waar je tot in de kleine uurtjes mensen hoort praten over Nietzsche, Seneca of Rilke onder het genot van een verkoelend drankje.


Odysseus’ onvoltooide reis

12 t/m 16 juli 2021
Hoe komt het dat juist Odysseus zo tot onze verbeelding is blijven spreken? In deze summerschool lezen we, aan de hand van Jabik Veenbaas’ gelijknamige boek, een keur aan prachtige teksten.


Filosofie en boogschieten

12 t/m 16 juli 2021
Hoe dachten oosterse en westerse filosofen over het lichaam en de geest? De colleges van filosoof Jan Flameling kun je aan den lijve toetsen tijdens workshops boogschieten en haikuschrijven van Jac Rongen.


Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie

14 t/m 18 juli 2021
In deze zomercursus zie je niet alleen onderbelichte aspecten in de geschiedenis van de filosofie, maar ook dat er meerdere concepten van ‘tijd’ mogelijk zijn. Met Renate Schepen


Schuldig

14 t/m 18 juli 2021
Jannah Loontjens neemt je in deze cursus mee op een zoektocht naar de rol en betekenis van schuldgevoelens in de geschiedenis van de filosofie.


Reizen met Rilke

19 t/m 23 juli 2021
Tijdens deze summerschool neemt Florian Jacobs je mee naar Praag, Munchen, Berlijn, Rusland, de zee, Parijs, Venetie, Spanje en andere Europese oorden – plekken die Rainer Maria Rilke in zijn poëzie vereeuwigde.


Muziek zit tussen je oren!

19 t/m 23 juli 2021
Wat doen we eigenlijk, als we naar muziek luisteren? Albert van der Schoot begeleidt deze week, waarin samen met onder meer Erik Heijerman, Jos Kessels en Leo Samama deze vraag beantwoordt.


Inleiding in de filosofie

21 t/m 25 juli 2021
Ga je mee op reis door de geschiedenis van de Westerse filosofie? Met Jan Flameling gaan we van de stadstaat Athene in de 4e eeuw voor het begin van onze jaartelling naar het Nederland van de 21ste eeuw.


Socratisch gesprek

21 t/m 25 juli 2021
2500 jaar na dato is het socratisch gesprek nog steeds een geijkte methode om je eigen ervaring tot op het bot te onderzoeken en scherpe filosofie te bedrijven. Met Sandra Aerts en Ine te Rietstap.


Tao & qigong

28 juli t/m 1 augustus 2021
Woei-Lien Chong behandelt de klassieke teksten van Laozi en Zhuangzi, waarna Robert-Jan Schippers je de traditionele oefeningen uit qigong en taijiquan laat ervaren.


De stoïcijnse week

2 t/m 6 augustus 2021
hoe ontwikkel je een praktische wijsheid? Hoe oefen je moed en doorzettingsvermogen? Hoe leef je volgens de natuur? Hoe breng je je emoties tot rust? Met Dennis de Gruijter


Typisch menselijk

2 t/m 6 augustus 2021
Tijdens deze zomerweek verkent Marjan Slob welk licht hersenwetenschappers werpen op ‘typisch menselijk’ geachte verschijnselen als vrije wil en (zelf)bewustzijn, en tegen welke grenzen zij aanlopen.


De stiekeme summerschool

9 t/m 13 augustus 2021
Met filosoof en privacy-deskundige Florentijn van Rootselaar onderzoek je daarnaast je eigen geheimen met filosofische schrijf- en gespreksoefeningen.


Vrij zijn en inspiratie

9 t/m 13 augustus 2021
Ga met Rogier Huffnagel het ‘avontuur van bewustzijn’ aan. Het wordt onze persoonlijke ontdekkingsreis naar wie we zijn, naar ons vrij zijn en onze inspiratie.


Het ecologisch denken van Bruno Latour

11 t/m 15 augustus 2021
We maken kennis met Bruno Latours opvattingen over hoe we ons in het Antropoceen kunnen verhouden tot de wereldwijde opwarming van de aarde en het massale uitsterven van soorten. Met Jan Flameling.


Joodse filosofie en mystiek

16 t/m 20 augustus 2021
Samen met Rico Sneller en Michel Dijkstra onderzoek je wijsgerige en mystieke noties als En Sof, Tzim Tzum en het Heilige Tetragrammaton.


Nietzsche, Foucault, Agamben

18 t/m 22 augustus 2021
Ype de Boer neemt je mee van Nietzsches moraalkritiek naar Agambens kritiek op politiek. Voor iedereen die niet bang is zijn of haar eigen opvattingen radicaal op het spel te zetten.


Filosofie van nu

23 t/m 27 augustus 2021
Wil je ook weten wie vooropgaan in het duiden van onze tijd? Na deze week met Ype de Boer, Marthe Kerkwijk, Jos de Mul, Renate Schepen, Florian Jacobs en vele anderen ben je helemaal bij.


Van beeldverbod naar beeldcultuur

23 t/m 27 augustus 2021
In deze zomerweek volgt Laurens ten Kate de verbeeldingstheorieën van Mozes en Plato, Kant en Heidegger, Arendt, Sloterdijk en Nancy, om uit te komen bij de huidige beeldcultuur.


De parels van Paul

30 augustus t/m 3 september 2021
Paul van Tongeren selecteert zijn filosofische favorieten: stuk voor stuk parels uit de geschiedenis van de filosofie, literatuur en kunst, die aanzetten tot denken over levenskunst, vriendschap en eindigheid.


Socrates Summerschool 2021: Eco-humanisme

3 en 4 september 2021
Samen met de Stichting Socrates organiseert de ISVW wegens groot succes opnieuw de Socrates Summerschool. Socrateshoogleraren reageren tijdens workshops op een actueel thema. Met Dick Middelhoek