Praktische filosofie evenementen

Filosofie, wat kun je daar nu mee? Om antwoord te geven op die vraag kun je bij de ISVW kennismaken met een vorm van filosofie die in de praktijk wordt beoefend. Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten of leren hoe je filosofie kunt gebruiken in je eigen (beroeps)praktijk? Elk van deze thema’s wordt verder uitgediept in een beroepsopleiding of summerschool. Raadpleeg deze programmagids voor meer informatie of neem contact op met de ISVW voor advies.

Ethisch stappenplan

Zowel in organisaties van welzijn en gezondheid als in het bedrijfsleven zijn ethische dilemma’s aan de orde van de dag. Een ethisch stappenplan is een methode om inzicht te krijgen in eigen waarden en normen en daarmee gemoedsrust te bevorderen en argumenten naar anderen te formuleren. In de middag oefenen we aan de hand van eigen casuïstiek.

Zondag 28 mei 2017, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Sokratische gespreksvoering en sokratische cafés

Deze bijeenkomst is een kennismaking met filosofie in het algemeen en de praktische filosofie in het bijzonder. Sokrates en de sokratische gespreksvoering zijn daar belangrijke voorbeelden van. We besteden aandacht aan het ontstaan van de (westerse) filosofie en wat een filosofische houding is. In de middag oefenen we met sokratische gespreksvoering.

Zondag 11 juni 2017, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Sokratische gespreksvoering

Sokrates is volgens velen de aartsvader van de westerse filosofie. Hij bestookte voorbijgangers op het centrale plein van Athene met lastige vragen en liet deze nietsvermoedende lieden op een heel praktische manier kennismaken met filosofie, of ze dat nu wilden of niet. Tijdens deze introductie tot het sokratische gesprek oefenen deelnemers met het stellen van de juiste vragen.

Zondag 10 september 2017, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Stoïcijnse levenskunst

De stoïcijnse filosofen (Epictetus, Seneca) gaan ervan uit dat lastige emoties, die ons in de weg staan, ontstaan door onze eigen irrationele gedachten. Hoe bestrijden we die irrationele gedachten? Waarom zijn ze irrationeel? Welke denkfout maken we als we boos zijn of schuldgevoel hebben? We maken kennis met het stoïcijnse gedachtegoed en met de Rationeel-Emotieve Theorie, die daarop is gebaseerd.

Zondag 8 oktober 2017, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Willen, kiezen en handelen

Keuzestress is een belangrijk probleem in het dagelijks leven en de beroepspraktijk. Niets nieuws onder de zon; vanaf de oudheid tot de existentialisten in de twintigste eeuw houden filosofen zich al bezig met de vraag hoe we keuzes moeten maken als er zoveel te kiezen valt. Epicurus, Augustinus en Sartre wisten daar wel raad mee: kiezen is niet moeilijk.

Zondag 10 december 2017, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Spinoza in de praktijk

Metafysica abstract en academisch? Welnee, zegt Spinoza. Zijn ideeën over de vrije wil, de emoties en de natuur hebben ingrijpende consequenties voor de praktijk van alledag. In het licht van Spinoza bespreken we de Rationeel- Emotieve Theorie.

Zondag 14 januari 2018, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De filosofische praktijk

Wat is een filosofisch practicus? Hoe komt een filosofisch practicus met een cliënt tot de kern van de zaak? De docent zal ingaan op de verschillende aspecten die komen kijken bij een filosofische praktijk en filosofische dieptegesprekken.

Zondag 11 februari 2018, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Filosoferen met kinderen en jongeren

Elk kind is een filosoof, want elk kind stelt van nature nieuwsgierige vragen over filosofische onderwerpen. Hoe stimuleer je die natuurlijke belangstelling voor diepgaande gesprekken? Verschillende manieren van filosoferen met kinderen en jongeren worden besproken, gedemonstreerd en geoefend.

Zondag 7 mei 2018, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑
 • ISVW-programmagids

  Klik op de cover om te bladeren door onze gids. Wilt u de gids thuis ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@isvw.nl
 • Laatste kans!

  ma 29

  De kunst van het vragen stellen

  29 mei om 10:30 tot 30 mei om 17:00
  jun 11
  jun 17

  Vriendenweekend 2017

  17 juni om 13:00 tot 18 juni om 14:00
  jul 03

  Frontiers of Astronomy

  3 juli om 10:30 tot 7 juli om 12:30
  jul 17

  Het keren van de munt

  17 juli om 10:30 tot 21 juli om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte