Moeilijkheidsgraden

Iedereen kan filosoferen. Sterker nog, iedereen doet het. Wanneer het leven of de wereld een nieuwe wending neemt, ga je nu eenmaal nadenken over de houding waarmee je in het leven staat, hoe je met anderen samenleeft en wat je kunt weten. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn.
Dat neemt niet weg dat veel filosofen hun fantastische gedachten opschreven in heel moeilijke teksten. Ook met een academische graad lees je Kants Kritiek van de zuivere rede niet voor je lol. De ISVW ziet het als haar taak om het beste wat de geschiedenis van de filosofie te bieden heeft toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht vooropleiding. Als je interesse hebt in filosofie en de krant kunt lezen, kun je deelnemen aan een ISVW-cursus. Toch zijn er verschillende leerdoelen. Terwijl de een zich wil oriënteren, wil de ander juist verdieping. De een zoekt inspiratie en oefeningen zodat zij inzichten direct kan toepassen, de ander zoekt juist een academische benadering met veel reflectie, kennisoverdracht en hersenkrakende paradoxen. De ISVW bedient deze groepen allemaal, maar hoe weet je nu welke cursus voor jou geschikt is?
Daarom, op verzoek van velen: een indicator. Op onze website vind je bij elke cursus een indicatie van de theoretische moeilijkheidsgraad en leerdoelen, oplopend van 1 tot 5 punten. Dit is wat ze betekenen:
1. Kennismaking
Deze cursussen bieden een overzicht van verschillende denkers en hun gedachtegoed. Je maakt kort kennis met allerlei ideeën, soms historisch gerangschikt, soms thematisch. Veel van onze basiscursussen vallen in deze categorie.
‘De cursus was een zeer plezierige kennismaking met filosofie. De docent wist de rode draad fantastisch vast te houden en te larderen met beelden‘ – over de filosofieweek ‘De geest uit de fles’
‘Ik ben beginner. Ik kon het allemaal goed volgen’ – over de summerschool ‘Grote denkers’
2. Oefening
Deze cursussen zijn bedoeld voor mensen die een bepaalde filosofie in de praktijk willen kunnen toepassen. Inspirerende cursussen waarin je filosofie als levenskunst oefent of vaardigheden leert toepassen in de werkpraktijk. Dit geldt voor een aantal summerschools, en ook voor veel opleidingen en trainingen voor professionals.
‘Beide docenten waren fantastische en inspirerende mensen en vulden elkaar vanuit hun eigen expertise geweldig aan! Juist de combinatie van stilzitten en luisteren en oefeningen doen voorkwam dat ik mijn aandacht verloor. Niets dan lof. Ik ben verrijkt naar huis gegaan’ – over de summerschool ‘Tao & Qigong’
3. Reflectie
Deze cursussen zijn geschikt voor mensen die over enkele urgente vraagstukken van onze tijd diep willen nadenken, aan de hand van het werk van een of enkele gespecialiseerde denkers. Bij veel cursusweken en summerschools staat deze doelstelling centraal.
‘De cursus over Hannah Arendt is zeer aan te bevelen in deze tijd. Haar denken geeft veel inzicht om beter te begrijpen wat er in de politiek en het intermenselijk verkeer gebeurt en handvatten om er beter mee om te gaan’ – over de cursusweek ‘De actualiteit van Hannah Arendt’
4. Verdieping
Soms is een denker of een boek zo fascinerend dat je alles erover zou willen lezen. Deze cursussen helpen je de dieper liggende lagen in een thema of in het werk van een denker te ontdekken, vaak met close-reading van tekstfragmenten, hoorcolleges en geleide gesprekken. Een aantal masterclasses voldoen aan deze beschrijving, en ook sommige cursusweken en summerschools.
‘Bij de Proustcursus heb ik veel kennis opgedaan over Proust. Veel bevlogen sprekers, erg inspirerend’ – over het cursusweekend ‘Proust toujours!’
5. Abstractie
Voor de fanatiekelingen onder ons zijn er tot slot de echte hersenkrakers. Wie ervan kan genieten een enkele strofe uit een gedicht te analyseren of over het einde van het universum na te denken, en wie graag een hele week nadenkt over een abstract begrip als ‘tijd’ kan in deze cursusweken of masterclasses haar hart ophalen.
‘Ieder onderdeel was even relevant; mooi was bij elk onderdeel de afwisseling van abstractie (filosofische modellen) en concretie (voorbeelden uit de werken van D. zelf)’ – over de summerschool ‘Dostojevski de denker’