Wat te doen tijdens de Maand van de Filosofie?

Tijdens de Maand van de Filosofie is er van alles te beleven op filosofisch gebied. Ook bij jou in de buurt. ISVW tipt enkele hoogtepunten. Voor een overzicht van alle evenementen, kijk je op MaandvandeFilosofie.nl


Rotterdamse Nacht van de Filosofie

Vrijdag 1 april 2022 | Arminius | € 25,- (€20,- student/Rotterdampas), tickets via Arminius

Opening van de Maand van de Filosofie – Op de Nacht van de Filosofie 2022 is de Nederlandse boekpresentatie van de baanbrekende wereldwijde bestseller Dawn of Everything van David Graeber en David Wengrow. Paul Verhaeghe presenteert zijn speciaal de de Maand geschreven essay over het thema Intieme vreemden en de Franse filosoof Charles Pepin laat zien wat zelfvertrouwen in essentie is. Ontdek met Katharina Bauer in een workshop of je authentiek bent, maar misschien ben je wel een vreemde voor jezelf als je ten prooi bent gevallen aan ressentiment, waar Sjoerd van Tuinen over vertelt.


Amsterdamse Nacht van de Filosofie

Zaterdag 2 april 2022 | De Brakke Grond | € 35,- (€ 25,- student), tickets via deze link.

In het intieme theater de Brakke Grond aan de Nes presenteert Paul Verhaeghe zijn essay over Intieme Vreemden en de Franse filosoof Charles Pepin laat zien wat zelfvertrouwen in essentie is. Arne Hendriks geeft een theatrale lezing over zijn prijswinnend idee The Incredible Shrinking Man. Wat als mensen kleiner worden? Met zijn unieke en bestendige aandacht voor krimp is The Incredible Shrinking Man nog steeds zijn tijd vooruit. Griet Vandermasssen pleit voor een feminisme met behoud van de biologische verschillen. Peter Venmans presenteert zijn nieuwe boek over gastvrijheid. Verder zijn er filosofische speeddates en een filosofische stadswandeling en nog veel meer.


Utrechtse Dag van de Filosofie

Zondag 3 april 2022 | Tivoli | gratis, reserveren via Studium Generale van Universiteit Utrecht

Is het erg dat we ons laten leiden door irrationele gedachten? Hoe helpen de Stoïcijnen je door de volgende lockdown heen? En hoe ervaren we schoonheid? Op de Utrechtse Dag van de Filosofie onderzoeken we met filosofen de wereld om ons heen. Doe mee aan gedachte-experimenten en laat jouw filosofische vraag beantwoorden door de denkers van nu. Met onder meer Lisa Bortolotti.


Maand van de Filosofie lezing Nijmegen

Donderdag 7 april 2022 | De Vereeniging | € 15,- (€ 7,50 student), tickets en meer info via Radboud Reflects

‘Vervreemd zijn’ – Hoe kun je vervreemd zijn van een ander en van jezelf? Psycholoog Paul Verhaeghe vertelt waarom vervreemding een intieme band met onszelf in de weg kan staan en de basis kan worden voor psychische stoornissen. Kom luisteren naar de essayist van de Maand van de Filosofie en denk verder na over vervreemding, een gevoel dat sinds de coronacrisis een nieuwe betekenis heeft gekregen.


Tilburgse Nacht van de Filosofie

Vrijdag 22 april 2022 | LocHal | € 35,- (€ 25,- student), tickets via deze link.

In de sfeervolle Lochal treedt de wereldberoemde Robert Putnam op. Hij brak wereldwijd door met zijn boek Bowling Alone, over de individualisering van de maatschappij. President Barack Obama, Tony Blair en Nederlandse ministers vroegen zijn advies en met de Engelse koningin Elizabeth sprak hij over de verbindende rol van de monarchie. In zijn nieuwe boek Upswing laat Putnam zien dat individualisering en ‘wij-gevoel’ elkaar afwisselen in decennialange periodes. Verder presenteert Paul Verhaeghe zijn essay over Intieme Vreemden en vertelt Maureen Sie haar bijzondere visie op de vrije wil.


Groningse Nacht van de Filosofie

Vrijdag 22 april 2022 | Forum | € 19,50 (€ 14,50 student), tickets via Forum

Beleef een avond vol filosofische lezingen en debatten, met onder meer Philipp Blom, Marli Huijer en Paul van Tongeren. Naast filosoferen over onze intimiteit met de onbekende ander en ons bloedeigen lichaam, staan we onder meer stil bij de meest spraakmakende tegendraadse denkers. Wat is het verschil tussen dwarsdenken, complotdenken en fout denken? De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en het Forum Groningen.


Festival Nacht van de Filosofie Leeuwarden

Zaterdag 23 april 2022 | dbieb | tickets en meer info via www.dbieb.nl

Tijdens Festival Nacht van de Filosofie Leeuwarden kun je een middag en avond genieten van inspirerende lezingen van onder meer Paul Verhaeghe, Frank Meester en Pablo Lamberti. Dit evenement maakt deel uit van de Week van de Filosofie Fryslân


Week van de Kinderfilosofie

2 t/m 10 april 2022 | meer info via weekvandekinderfilosofie.nl

Ook voor kinderen zijn er allerlei filosofische activiteiten. Voor alle leeftijden is er iets te doen, van filosofische spelletjes tot lezingen over onderwijs, schrijfwedstrijden en meer. Filosoferen is leuk en stimulerend voor kinderen van 4 tot 99.