Vermeld in iFilosofie #54
Bedankt voor het lezen van iFilosofie #54! In de onderstaande lijst vind je links naar de boeken die we bespreken in het 54e nummer van iFilosofie. Op de hoogte blijven van de recentste filosofiepublicaties? Abonneer je dan gratis via deze link.
Het menselijke kwaad
Klaas Rozemond
Uitgeverij: Boom Filosofie
Jaar: 2020
Aan de hand van de strafzaak tegen Eichmann onderzoekt filosoof en jurist Klaas Rozemond of de klassieke opvatting over het menselijke kwaad moet worden herzien. Het morele bewustzijn van de dader is het klassieke kenmerk van het menselijke kwaad. Daarvan is sprake wanneer een mens welbewust schade aan anderen toebrengt, terwijl hij weet dat zijn gedragingen immoreel en misdadig zijn.
Verantwoordelijkheid en oordeel
Hannah Arendt
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar: 2020
Wat bedoelde Hannah Arendt met ‘de banaliteit van het kwaad’? Zo typeerde zij in Eichmann in Jerusalem (1963) de rol van oud van oud-SS’er Adolf Eichman bij de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eichmann was volgens haar geen monster maar een ambtenaar die de aan hem toegeschreven taak ‘gedachteloos’ maar nauwgezet uitvoerde.
Die Schuldfrage. Von der politischen Haftung Deutschlands
Karl Jaspers
Uitgeverij: Piper
Jaar: 2012
Jaspers’ Schrift „Die Schuldfrage“, 1945 konzipiert, erschien schon 1946, als zum ersten Mal die Verbrechen des nationalsozialistischen Deutschland dem ganzen Volk offenbar wurden. Sie versuchte – unerbittlich und ohne Selbstgerechtigkeit – Nachdenken zu üben, als Entsetzen und Scham in Ratlosigkeit, Schweigen, verborgene Wut umschlugen.
Een prachtig leven: Hoe vind je zin in je bestaan?
Frank Martela
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Jaar: 2020
Een prachtig leven van Frank Martela is een virtuoos filosofisch boek over een van de grootste vragen die er zijn: Wat is de zin van ons leven? Wat is het doel ervan en hoe moeten we ons leven vormgeven? Tegenwoordig zijn veel mensen zoekende en komen burn-outs vaak voor. We verlangen steeds meer naar sturing bij het inrichten van ons korte, volle leven.
Het primaire waarom. Ons bewustzijn volgens Jean-Paul Sartre
Arthur Veenstra
Uitgeverij: ISVW Uitgevers
Jaar: 2021
De wetenschap lijkt eenstemmig te verklaren: we leven in een materialistische wereld. De impact van dat verhaal op ons leven is enorm: je mag wel denken dat je je hart volgt, dat je jezelf blijft, maar maak je geen illusies, die gedachtes en het bijkomende gevoel zijn totaal betekenisloos. Kan het niet wat betekenisvoller?
De egel en de vos
Isaiah Berlin
Uitgeverij: ISVW Uitgevers
Jaar: 2020
‘De vos weet van alles, maar de egel weet één groot iets.’ Met deze spreuk deelde Isaiah Berlin grote schrijvers en denkers in. Plato, Dante en Dostojevski zijn egels. Zij zien de wereld als één geheel. Aristoteles, Erasmus en Poesjkin zijn vossen: pluralisten die een veelheid zien. Maar hoe zat het met een van de allergrootsten?
Langs de afgrond. Het nut van foute denkers
Arnold Heumakers
Uitgeverij: Boom Filosofie
Jaar: 2020
Als Europeanen leven wij in een fundamenteel verdeelde cultuur. De scheidslijn tussen een verlichte en een romantische traditie loopt dwars door ons heen – cultureel en ideologisch zijn we niet uit één stuk. Toch is het nog altijd gebruikelijk de moderne Europese cultuur exclusief te verbinden met het gedachtegoed van de Verlichting.
Heeft China al gewonnen?
Kishore Mahbubani
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2020
China is al aardig op weg om nummer één van de wereld te worden. Het denkt en opereert op mondiale schaal en neemt ambitieuze initiatieven, onder leiding van een van de meest competente en pragmatische wereldleiders. Amerika daarentegen is al enige tijd op z’n retour en heeft te maken met een economisch model dat door de financiële crisis van 2008 behoorlijk aan kracht heeft ingeboet.
Verdraagzame Islam
Henk Haenen
Uitgeverij: Gompel&Svacina
Jaar: 2020
De koranleraar en denker Tierno Bokar trekt tijdens de jaren dertig in Bandiagara (Mali) leerlingen van heinde en ver aan. Zijn persoonlijke en creatieve uitleg van islam werkt als een magneet. Anders dan gebruikelijk in de islam van het Midden-Oosten ziet Bokar voor vrouwen een zelfstandige rol weggelegd en benadrukt hij barmhartigheid voor een goed begrip van de Koran.