Besproken boeken in iFilosofie #68

Bedankt voor het lezen van iFilosofie #68! In de onderstaande lijst vind je links naar de boeken die we bespreken in het 68e nummer van iFilosofie. Op de hoogte blijven van de recentste filosofiepublicaties? Abonneer je dan gratis via deze link.


Rebelse genieën. De eerste romantici en de uitvinding van het ik

Andrea Wulf

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2022

In Rebelse genieën. De eerste romantici en de uitvinding van het ik neemt Andrea Wulf haar lezer mee naar het prille begin van de Romantiek en de wording van het individu in de westerse filosofie.


Dit leven. Hoe onze sterfelijkheid ons vrijmaakt

Martin Hägglund

Uitgeverij: Alfabet
Jaar: 2022

In Dit leven bouwt Martin Hägglund, hoogleraar aan Yale University, de stelling uit dat democratisch socialisme de juiste politieke strategie voor de moderne mens is. Wie Dit leven leest, maakt kennis met zowel een aansprekende eenentwintigste-eeuwse ontologie als een belangrijke politieke filosofie.


Zoöpolis. Een politieke theorie van dierenrechten

Sue Donaldson & Will Kymlicka

Uitgeverij: Noordboek
Jaar: 2022

Vaak gaat filosofie over de mens, maar met wie delen wij eigenlijk deze planeet? Hoe kunnen we samenleven met al deze dieren op een rechtvaardige manier? In Zoöpolis: een politieke theorie over dierenrechten gaan Sue Donaldson en Will Kymlicka in op deze vraag, die maar al te weinig wordt gesteld.


Ik denk …dat ik te veel denk

Nina Kunz

Uitgeverij: Noordboek
Jaar: 2022

De Zwitserse journaliste Nina Kunz bundelt in een vlot verteerbaar boek columns over wat haar bezighoudt: verdwalen op het internet, spijt over het zetten van een tatoeage, de angst dat je te veel met je werk samenvalt, en de belangrijkste feministische werken van deze tijd. Verwacht een snelcursus in de grote en kleine zorgen van een twintiger in onze tijd.


Onbeschikbaarheid

Hartmut Rosa

Uitgeverij: Boom
Jaar: 2022

‘De mens wikt, maar God beschikt.’ In het onlangs in het Nederlands verschenen Onbeschikbaarheid doet Duits socioloog en politiek wetenschapper Hartmut Rosa een poging de menselijke ervaring te begrijpen vanuit het begrip ‘onbeschikbaarheid’: het gegeven dat de wereld waarin we leven ons continu ontglipt.


Herman van Praag. Ooggetuige en revolutionair psychiater

Henk Haenen

Uitgeverij: Damon
Jaar: 2022

Henk Haenen schreef een veelzijdige biografie van psychiater en overlever van de Holocaust Herman van Praag. De lezer leert Van Praags motivatie kennen, alsook de diverse inspiratiebronnen voor zijn innovatieve visie op psychiatrische heling.


Marcus Aurelius en de Stoa

Pierre Hadot

Uitgeverij: Damon
Jaar: 2022

Marcus Aurelius had nooit kunnen bedenken dat zijn filosofische reflecties, eigenlijk bedoeld voor persoonlijk gebruik, twee millennia later tot de meest belangrijke werken in de geschiedenis van de filosofie zouden behoren. Pierre Hadot, dé expert op het gebied van antieke filosofie, geeft een toegankelijke inleiding tot Marcus’ Aansporingen en het stoïcisme.


Terugtrekken. De VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië

Noam Chomsky & Vijay Prashad

Uitgeverij: EPO
Jaar: 2022

Noam Chomsky wordt nog altijd gezien als een intellectueel die het geweten van de wereld wakker houdt. Samen met Vijay Prashad schreef hij Terugtrekken. Een boek over gevaar en perspectief op een toekomst die alleen hoopgevend kan zijn als we machtsdenken weten in te tomen.


Winkelwagen
Scroll naar boven