Geen onderdeel van een categorie

Published on september 18th, 2017 | by Anne Marie Moons

0

Grote opkomst bijeenkomst Filosoferen met kinderen

Leusden, 17 september 2017

Om filosoferen met kinderen te stimuleren organiseerde de Vereniging Vrienden van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) zondag 17 september het eerste Filosofische Café van het nieuwe seizoen rond dit thema. De belangstelling was groot.

De middag werd verzorgd door Ed Weijers, docent van de beroepsopleiding Filosoferen met kinderen bij ISVW en Brenda Raa, leerkracht aan de basisschool Weremere in Wormer en deelnemer aan de beroepsopleiding Filosoferen met kinderen. Raa had ook kinderen van haar klas meegenomen om te laten zien hoe zij ‘denkgesprekken’ voeren. Weijers: ‘Bij een filosofisch gesprek praten kinderen met elkaar over filosofische vraagstukken, bijvoorbeeld over vrijheid, geluk, helpen, medelijden, liegen en eerlijk zijn. Bij zo’n gesprek gaat het erom dat kinderen hun mening geven en onderbouwen met argumenten. In een filosofisch gesprek hoef je niemand te overtuigen van jouw standpunt en er hoeft ook niemand te winnen, want er zijn veel verschillende gezichtspunten mogelijk en die zijn allemaal verdedigbaar. Door het voeren van filosofische gesprekken leren kinderen om te redeneren en om kritisch na te denken. Daarnaast bevordert het onderling begrip en respect, heeft een positieve invloed op de groepssfeer en stimuleert de taalontwikkeling.’

Word Vriend
Vindt u denkkracht ook belangrijk in het onderwijs en onze samenleving? Meld u aan als Vriend. Uw bijdrage is een investering in denkkapitaal. Voor  € 50,- per jaar kunt u al lid worden van de Vrienden van de ISVW.

Over ISVW
Al ruim een eeuw is de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) het kennisinstituut waar filosofie en praktijk elkaar ontmoeten. De ISVW maakt filosofie en wetenschap toegankelijk voor iedereen op zoek naar verdieping en inzicht. Als cursist wordt u ontvangen op Landgoed ISVW, dat is gelegen op 6 hectare eigen bosgebied grenzend aan Landgoed Den Treek-Henschoten. De ISVW is een non-profitorganisatie. Alle inkomsten uit zaalverhuur, de hotelvoorzieningen en de uitgeverij komen volledig ten goede aan de filosofiebeoefening en wetenschap.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  di 25

  START: Zin geven aan werk

  24 september om 09:30 tot 25 september om 16:00
  okt 06

  Japanse filosofie: kruisende wegen? Japan en de wereldfilosofie

  6 oktober om 10:00 tot 7 oktober om 12:30
  okt 06

  Start: Op leven en dood

  6 oktober om 10:30 tot 7 oktober om 12:30
  okt 06

  Op leven en dood: De Oudheid

  6 oktober om 10:30 tot 7 oktober om 12:30
  okt 08

  De kunst van het vragen stellen

  8 oktober om 10:30 tot 9 oktober om 17:00
  okt 13

  Start: Basiscursus Inleiding in de filosofie

  13 oktober om 10:30 tot 14 oktober om 12:30
  okt 13

  Inleiding in de filosofie: Het ware

  13 oktober om 10:30 tot 14 oktober om 12:30
  okt 15

  Bergsonweek

  15 oktober om 10:30 tot 19 oktober om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte

 • Word Vriend van de ISVW