Sokratisch gespreksleider

Beroepsopleiding

In een sokratisch gesprek gaan twee of meer mensen met elkaar in gesprek over een fundamentele vraag of kwestie die voor hen belangrijk is: wat is klantvriendelijkheid? Wanneer stoppen we met helpen? Wanneer heb je gezag? Na zo’n gesprek weten ze beter waarom ze doen wat ze doen en wat ze verder (niet) moeten doen. Steeds meer wordt de methode gebruikt waar professionals aan reflectie doen: in bestuurskringen, binnen het onderwijs, dienst- en hulpverlening, coaching en HR. De begeleider van een sokratisch gesprek bemoeit zich niet met de inhoud van het gesprek maar stuurt actief op de vorm. Hij of zij doet ogenschijnlijk niet veel meer dan luisteren en vragenstellen.

Wat leer je in de opleiding?

In de opleiding leer je een sokratisch gesprek op je eigen manier te begeleiden. Je maakt kennis met de theorie over wat Sokrates deed en wat de rol is van de gespreksleider. En je leert de theorie vorm te geven in wat je als begeleider doet: subtiel doorvragen op wat iemand zegt, hem uitnodigen er nog eens over na te denken, volharden in het onderzoek. In de opleiding leer je geen trucje of stappenplan, maar een ambacht. En net zoals bij pottenbakken en vioolspelen, leer je eerst goed kijken en nadien veel oefenen. Heb je het vak onder de knie, dan kun je het gebruiken in heel verschillende situaties: onder wijs, hulpverlening, coaching, advieswerk, moreel beraad, etc.

Voor wie?

Deze opleiding is iets voor jou wanneer je werkt als leidinggevende, docent, adviseur, trainer, hulpverlener, bestuurder, geestelijk verzorger, enz., en daarbij op zoek bent naar antwoorden op de vragen:

Hoe krijg ik meer scherpte en diepgang in gesprekken?
Hoe breng ik mensen echt met elkaar in gesprek?
Hoe kan ik vragen blijven stellen?
Opbouw van de opleiding

Het raamwerk van de opleiding zijn vijf ‘sokratische bewegingen’, die zijn vertaald in een aantal concrete competenties. Dit raamwerk biedt vijf manieren van spreken en luisteren die zich op verschillende manieren en volgordes in een groep kunnen voordoen. In het eerste deel van de opleiding leer je sokratisch-ambachtelijk kijken en luisteren naar hoe de trainers een sokratisch gesprek begeleiden. Vervolgens leer je via kleine vaardigheidsoefeningen sokratische tweegesprekken voeren. In het tweede deel van de opleiding oefen je het begeleiden van groepsgesprekken. Je krijgt voortdurend feedback op je gedrag. Via een logboek waarin je de vordering van je competenties documenteert, verfijn je je ambacht.

Literatuur

Voorafgaand aan de opleiding ontvang je een reader, met daarin stukken over de filosofische achtergrond van de sokratische methode (van o.a. Plato, Kant, Nelson, Ryle en Wittgenstein) en stukken van de docenten over de begeleidingspraktijk. Het doel van literatuurstudie is om een eigen visie te ontwikkelen op het sokratisch gesprek en het begeleiden ervan. Alle literatuur is Nederlandstalig.

Docenten

Hans Bolten verzorgt sinds 1993 sokratische gesprekken aan de ISVW. Training en opleiding in de kunst van het vragenstellen doet hij regelmatig in o.a. leergangen ‘Bestuurlijk Leiderschap’ van de AOG en leergangen voor huisartsenopleiders van het LUMC.

 

 

Kristof van Rossem is zelfstandig filosoof en lector aan de lerarenopleiding Maatschappijwetenschappen en filosofie van de KULeuven en is docent filosofie en beroepsethiek aan de Odisee Hogeschool Brussel.

Data

 • Zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017
 • Zaterdag 18 en zondag 19 november 2017
 • Zaterdag 16 en zondag 17 december 2017
 • Zaterdag 13 en zondag 14 januari 2018
 • Zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018

Aanvang zaterdag 10.30 uur, einde zondag 17.00 uur.

Deelname

 • Arrangement 1: € 3.607,50 (5 weekenden, incl. 10 x lunchbuffet, 5 x diner met wijn, koffie en thee).
 • Arrangement 2: € 3.895,00 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
 • Arrangement 3: € 3.945,00 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
 • Arrangement 4: € 3.982,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

 


Comments are closed.

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Filosofie voor organisaties

 • Laatste kans!

  za 24

  Populisme en triadisme

  24 februari om 10:30 tot 25 februari om 17:00
  ma 26

  Filosofie en kunst in de Barok

  26 februari om 10:30 tot 2 maart om 12:30
  ma 26

  Het raadsel van de tijd

  26 februari om 10:30 tot 2 maart om 17:00
  mrt 04

  Nietzsche (wegens succes herhaald)

  4 maart om 13:00 tot 17:00
  mrt 06
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte