Frontiers of Physics

Cursusweek met topfysici over de nieuwste natuurkunde

Topwetenschappers praten u een week lang bij over de nieuwste ontwikkelingen in de natuurkunde. In de ochtend verzorgt prof. Vincent Icke colleges over nieuwe theorieën over onder meer zwaartekracht, quanta, symmetrie, het ontstaan van het zonnestelsel, de relativiteitstheorie en de zoektocht naar buitenaards leven.

In de middagen maakt u kennis met andere topfysici. Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, grondlegger van ‘het standaardmodel’, spreekt over elementaire deeltjes en de ‘theorie van alles’, Marcel Vonk praat u bij over de snaartheorie (ja, hij gaat u ook vertellen hoe hij met wiskundig inzicht ruim een half miljoen won bij een pokercompetitie); Spinozaprijslaureaat Carlo Beenakker spreekt over de wonderbaarlijke eigenschappen van grafeen, de (on)mogelijkheden van tijdreizen en Majorana-deeltjes. De sprekers staan ook stil bij onverklaarde waarnemingen, onopgeloste problemen en wat er nu nodig is om binnen één mensenleven verder te komen.

In de avonden bekijken we enkele documentaires en films (o.a. Einstein’s Light van Nickolas Barris). Filosoof Ed Weijers ondervraagt de verschillende sprekers over de filosofische betekenis van hun ontdekkingen. De colleges, begeleid en opgenomen door Charlotte Lemmens, zijn toegankelijk voor iedereen met een actieve belangstelling voor natuurkunde.

 

 

Docenten

Vincent Icke (Utrecht, 23 juli 1946) is een Nederlandse hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1972 aan de Rijksuniversiteit Leiden bij Hendrik C. van de Hulst. De titel van zijn proefschrift was Formation of galaxies inside clusters.

 

Gerardus (Gerard) ’t Hooft (Den Helder, 5 juli 1946) is een Nederlandse natuurkundige. Hij wordt beschouwd als toonaangevend in de theoretische natuurkunde en won in 1999 de Nobelprijs. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en is ambassadeur van het Nederlandse Mars One-project. Sinds 1982 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, die hem in 2003 benoemde tot Akademiehoogleraar en hem in 1986 de Lorentzmedaille toekende. Tevens is hij (buiten)lid van de wetenschapsacademies van België, Frankrijk en de Verenigde Staten. ’t Hooft is Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in het Franse Legioen van Eer.

 

Marcel Vonk is een Nederlands natuurkundige en pokerspeler. Hij won op 5 juli 2010 het $1,000 buy-in No-Limit Hold’em-evenement (‘Event #54’) van de World Series of Poker 2010. Daarmee werd hij de derde Nederlander in de geschiedenis die een WSOP-toernooi won na Rob Hollink en Marc Naalden en de eerste die dit deed in de discipline No-Limit Hold’Em. Aan ‘Event 54’ begonnen 3844 spelers die allemaal 1000 dollar inlegden. De hoofdprijs die Vonk won bedroeg zodoende 570.960 dollar.

 

Carlo Beenakker (Leiden, 9 juni 1960) is sinds 1992 hoogleraar in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Beenakker geeft leiding aan de Nanophysics groep. Beenakker studeerde in 1982 cum laude af in de natuurkunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 1984 bij Peter Mazur. Na een jaar als post-doc in de Verenigde Staten, werkte hij vervolgens bij het Philips Natuurkundig Laboratorium te Eindhoven. In 1997 won hij de Nationale Wetenschapsquiz. In 1999 kreeg Beenakker de Spinozapremie van NWO. Ter gelegenheid van Koningsdag 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

Ed Weijers studeerde wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Leiden (drs. 1989). Eerstegraads lerarenopleiding Universiteit Utrecht (1990). Tien jaar docent levensbeschouwelijk onderwijs / filosoferen met kinderen pabo Hogeschool Alkmaar. Betrokken bij Centrum Kinderfilosofie Nederland sinds 1991. Sinds 2006 voorzitter. Penningmeester Europese Stichting SOPHIA for the advancement of doing philosophy with children.

Frank Linde is hoogleraar kernfysica en voorzitter van de General Assembly van het Europese Consortium voor Astrodeeltjesfysica APPEC. Hij was directeur van Nikhef/UvA.

Charlotte Icke-Lemmens is conceptontwikkelaar, initiator, en filmer. Zij was organisatie adviseur en leidde vele organisatie-cultuur veranderingen en kwaliteitsprogramma’s in overheid en bedrijfsleven. Werkte ook voor radio en tv. Recente werken: tentoonstelling over Christiaan Huygens in Den Haag,  met bijbehorend boek en 11 filmpjes. De DVD box ‘Alles voor 1 meisje, samen met Vincent Icke, evenals de dvd ‘Are we Alone’, over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

 

 

Praktische informatie

Data
Maandag 19 oktober 10.00 t/m vrijdag 23 oktober 17.00

Deelname
Mede door de grote belangstelling voor deze cursus is het ISVW-hotel volgeboekt. Het is wel mogelijk om te verblijven in het nabijgelegen Princess Hotel. Vervoer van en naar de ISVW (in de ochtend en de avond) wordt voor u geregeld. De kosten voor dit hotel zijn helaas wel iets hoger dan de eerder geadverteerde ISVW-prijzen.

Arrangement 1: € 1241,- voor een standaardkamer (inclusief 4 x overnachting in standaardkamer in het Princess hotel, 2x daags vervoer van en naar de ISVW, 4 x diner met wijn, 4 x ontbijt, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 3: € 998,- cursus zonder hotelkamer. (inclusief 4 x diner met wijn, 4 x ontbijt, 5 x lunch en koffie/thee)


Back to Top ↑
 • ISVW-programmagids

  Klik op de cover om te bladeren door onze gids. Wilt u de gids thuis ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@isvw.nl
 • Laatste kans!

  za 29

  Start: Filosofisch Kompas Plus

  29 april om 14:00 tot 17:00
  mei 06

  Interculturele filosofie: Afrikaanse filosofie

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 12:30
  mei 07

  Filosoferen met kinderen en jongeren

  7 mei om 10:30 tot 17:00
  mei 22

  Big History

  22 mei om 10:30 tot 26 mei om 17:00
  mei 27
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte