De filosofie van Irvin D. Yalom

ISVW in ‘t land

Irvin D. Yalom wordt beroemd met zijn boeken over existentiële psychotherapie en groepstherapie. Als therapeut is hij sterk beïnvloed door de existentiefilosofie van Heidegger, Sartre en Camus. Op latere leeftijd wordt hij een bestsellerauteur met zijn ‘teaching novels’, waaronder Nietzsches tranen, De Schopenhauerkuur en Het raadsel Spinoza.

Centraal in Yaloms denken staan vier ‘levenszorgen’ die volgens hem ten grondslag liggen aan veel problemen van zijn patiënten, maar ook aan onze angsten en sombere buien. Ten eerste wordt ieder mens geconfronteerd met de zekerheid van zijn eigen sterfelijkheid. Ten tweede is ieder individu absoluut vrij, wat een kwellende verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ten derde betekent die eindigheid en verantwoordelijkheid dat we in een existentieel isolement verkeren. En ten slotte wordt ieder mens daardoor geplaagd door een onleefbaar besef van zinloosheid.

In acht bijeenkomsten verdiepen we ons in Yaloms opvattingen over psychotherapie en deze vier levenszorgen. We gaan in op het werk van de genoemde denkers, maar ook op denkers als Epicurus. We zetten daar alternatieve visies tegenover van o.a. Arendt, Fromm en Frankl. Elke bijeenkomst omvat een werkcollege over het huiswerk en een hoorcollege waarin een nieuw thema wordt ingeleid.

Cursusplaatsen en data

Zwolle

Acht wekelijkse bijeenkomsten op maandag van 19.30 tot 21.30 uur.

  • Op 11, 18, 25 september 2017, 2, 9, 16 en 30 oktober 2017, 6 november 2017

Locatie: Nieuwe Buitensociëteit Zwolle (Regardz), Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle

De cursus ‘De filosofie van Irvin D. Yalom gaat niet door in Enschede.

 

Docent

Timon Meynen studeerde wijsbegeerte en grondslagen en geschiedenis van de psychologie in Groningen. Daarna was hij werkzaam aan de universiteiten van Utrecht en Rotterdam. Hij deed onder meer onderzoek naar de wijsgerig antropologische aspecten van depersonalisatie (vervreemding van jezelf ). Later was hij directeur van het hoger onderwijs voor ouderen van de Erasmus Universiteit en consultant op het gebied van arbeidsmarkt en hrm. Momenteel begeleidt hij in zijn filosofische praktijk Faidros particulieren en organisaties bij bezinning.

Deelname

€ 395,00 voor acht wekelijkse bijeenkomsten, inclusief koffie/thee.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑
  • Bildung scheurkalender 2018


    Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

  • Laatste kans!

    di 17

    De al dan niet vrije wil – een eeuwenoud debat

    16 oktober om 10:30 tot 19 oktober om 17:15
    vr 20

    Den Haag – Filosofie op de kaart

    20 oktober om 13:00 tot 17:00
    za 21

    START: Sokratisch gespreksleider

    21 oktober om 10:30 tot 22 oktober om 17:00
    ma 23

    Frontiers of Physics and Science

    23 oktober om 10:30 tot 27 oktober om 15:30
  • NIeuw bij ISVW uitgevers

  • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

  • @isvwijsbegeerte