Laden Evenementen

Zarathoestra lezen

Nietzsches meest gelezen, maar minst begrepen boek

Zo sprak Zarathoestra is waarschijnlijk Nietzsches meest gelezen, maar minst begrepen boek. Het boek komt uit het midden van zijn meest productieve periode, is een mix van verhalend proza, redevoeringen en gedichten en is overvol van metaforen, meer of minder verborgen verwijzingen en experimenten met de taal. De werkingsgeschiedenis van het boek is enorm, in de literatuur, de beeldende kunst, theater, dans en vooral muziek. Over de interpretatie van dat geheel is meer geschreven dan een mens kan lezen. In deze cursus met Paul van Tongeren nemen we het boek deel voor deel door, behandelen we de ontstaans- en receptiegeschiedenis ervan, presenteren we de structuur van het geheel van het boek en van de verschillende delen, en analyseren we kernhoofdstukken in detail.

Studiebelasting en lesmateriaal

Let op! Zo sprak Zarathoestra is verplicht lesmateriaal, maar niet bij de cursus inbegrepen. De vertaling die in 2021 verscheen bij De Arbeiderspers is hier te bestellen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de editie van Uitgeverij Boom en/of het Duitse origineel.

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 21 augustus t/m vrijdag 25 augustus 2023.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Paul van Tongeren is hoogleraar ethiek aan de KU Leuven, en de zesde en huidige Denker des Vaderlands. Hij was 26 jaar lang hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2005 is hij voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van de Stichting Thomas More. In 2016 publiceerde hij Elementaire deeltjes 36 – Nietzsche (Amsterdam UP). Zijn nieuwste boek heet Doodgewone vrienden. Nadenken over vriendschap (Boom, 2021).