Laden Evenementen

Weg van God. Filosofische en mystieke visies op het goddelijke

Wat zijn de paradoxen van de moderne mystiek?

Ondanks Nietzsches beroemde en beruchte ‘God is dood’ zijn God en het goddelijke nog volop aanwezig in de filosofie, (levens)kunst en de hedendaagse spiritualiteit. Tijdens dit weekendsymposium presenteren we een staalkaart aan filosofische en mystieke visies op God en het goddelijke. Wat zijn de paradoxen van moderne mystiek? Tijdens het afsluitende gesprek dagen we je uit om je eigen visie op de rol van God en het goddelijke in onze huidige tijd te formuleren. Met Michel Dijkstra, Marc De Kesel en Erik Meganck.

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 14 januari 2023 10.30 uur tot zondag 15 januari 2023 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 330,00 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 390,90 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 400,90 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 408,40 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Michel Dijkstra promoveerde op een vergelijking tussen Dogen en Meister Eckhart over eenheid en veelheid. Bij ISVW Uitgevers publiceerde hij onder andere Inleiding taoïstische filosofie (red., 2015) en De essentie van Dogen (2020). Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in Filosofie Magazine. Daarnaast verzorgt hij cursussen over oosters denken bij de ISVW en andere instellingen.

Marc De Kesel is bijzonder hoogleraar in de Theologie, Mystiek en Moderniteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In zijn onderzoek focust hij zich onder meer op het zelf in de vroegmoderne mystiek. In 2021 verscheen bij Sjibbolet van zijn hand Ik God & mezelf. Mystiek als deconstructie. In 2023 verschijnt onder meer het boek Effacing the Self: Mysticism and the Modern Subject bij SUNY Press.

Erik Meganck studeerde filosofie en theologie en is als docent verbonden aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen en Humanistiek (FVG). Ook is hij lid van het Comité voor Sociale Leer van de Kerk Vlaanderen. Zijn boek Religieus Atheïsme (Damon, 2021) werd verkozen tot het beste spirituele boek van 2021 met de rede dat het op toegankelijke wijze bijdraagt aan de zoektocht naar bezinning en bezieling.

×