Laden Evenementen

« All Evenementen

Vrouwelijke denkers

10 juli om 10:30 tot 14 juli om 12:30

In samenwerking met Society for Women in Philosophy (NL) bieden we een inleidende cursus over vrouwen in de filosofie. Bestaat ‘de vrouw’ of is het concept slechts een sociaal construct? Hoe kunnen we spreken over de relatie tussen lichaam en bewustzijn? Hoe leven we rechtvaardig, en werkelijk samen? Is de westerse filosofie (nog) bepaald door koloniaal denken? Deze vragen en hun uiteenlopende antwoorden staan centraal in deze zomerweek.

Vrouwelijke filosofen hebben in de westerse geschiedenis lange tijd niet of nauwelijks een podium gehad. De positie van de vrouw veranderde gedurende de aanloop naar de moderniteit en in feite zien we dat pas in de 21ste eeuw vrouwen een, zij het nog steeds relatief, gelijkwaardige plaats innemen naast de mannen in de filosofie. Zonder een “essentie van de vrouwelijke filosofie” te willen presenteren zullen de docenten een beeld schetsen van thematiek, theorie en methodologie van vrouwelijke denkers.

Deelname

Arrangement 1: € 746,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunchbuffet en koffie/thee).
Arrangement 2: € 928,- (arrangement 1 + standaardkamer met ontbijt).
Arrangement 3: € 968,00 (arrangement 1 + pluskamer met ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.

Data

Maandag 10 t/m vrijdag 14 juli 2017.
Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Joyce-Pijnenburg_web

Joyce Pijnenburg is historica, filosoof en filosofisch consulent. Eerder was zij werkzaam voor de Bibliotheca Philosophica Hermetica en de leerstoelgroep Geschiedenis voor Hermetische Filosofie en verwante stromingen (UvA). Zij is bezig met de afronding van een proefschrift over Giordano Bruno en de kwestie van moderniteit. Naast haar reguliere werkzaamheden is zij bestuurslid van de Vrije Gemeente en van de Nederlandstalige tak van de Society for Women in Philosophy (SWIP-NL).


Prof. dr. Veerle Fraeters is als hoogleraar verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, een onderzoekinstituut voor de studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden. Ze verricht onderzoek naar de mystieke tekstoverlevering en heeft daarbij speciale aandacht voor de visionaire traditie, voor vrouwelijke auteurs en voor het oeuvre van Hadewijch. Samen met Frank Willaert geeft ze het verzamelde werk van Hadewijch uit (Historische Uitgeverij).


Dr. Loes Derksen is universitair docent wijsgerige antropologie en philosophy of mind aan de afdeling wijsbegeerte van de Faculteit Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is jarenlang actief geweest in de werkgroep vrouwenstudies van de faculteit en heeft colleges gegeven over het denken over de vrouw in de geschiedenis van de filosofie, vrouwelijke filosofen en systematische visies binnen het feminisme.


Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, columnist bij Radio Swammerdam|AmsterdamFM en projectmanager in de zorg. Op haar eigen website (www.dorudi.nl) publiceert zij over filosofie, kritisch denken en feminisme. Ze schrijft momenteel een serie artikelen voor Nieuw Wij. Ook geeft ze lezingen en neemt ze geregeld deel aan publieke debatten. Op zoek naar rechtvaardigheid en vrijheid bestrijdt ze seksisme, racisme en elke andere vorm van discriminatie en marginalisatie.


Dr. Annemie Halsema is universitair docent aan de afdeling Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in feministische filosofie, fenomenologie en hermeneutiek, en geïnteresseerd in thema’s als persoonlijke identiteit, lichamelijkheid en de zelf-ander relatie. Zij heeft twee boeken gepubliceerd over Luce Irigaray (Dialectiek van de seksuele differentie (1998) en Luce Irigaray and Horizontal Transcendence (2010); en was redacteur van diverse bundels, waaronder een vertaling van een aantal teksten van Judith Butler (Genderturbulentie, 2000). De bundel Feminist Explorations of Paul Ricoeur’s Philosophy, zal in juni 2016 verschijnen.


Dr. Christa Stevens is docent Frans aan het Amsterdam University College en redacteur bij een wetenschappelijke uitgeverij. Zij promoveerde op het werk van Hélène Cixous en publiceert o.a. over Franse auteurs en het vrouwelijk schrijven en denken.

 

 

Gegevens

Begin:
10 juli om 10:30
Einde:
14 juli om 12:30

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Verschijnt eind augustus met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a. Eigen omslag voor uw organisatie? Reageer voor 1 juli via info@isvw.nl.
 • Laatste kans!

  jul 03

  Frontiers of Astronomy

  3 juli om 10:30 tot 7 juli om 12:30
  jul 17

  Het keren van de munt

  17 juli om 10:30 tot 21 juli om 12:30
  jul 24

  Anders denken: Postmoderne levenskunsten

  24 juli om 10:30 tot 28 juli om 12:30
  jul 26

  Jezelf begrijpen

  26 juli om 10:30 tot 30 juli om 12:30
  aug 02

  Vriendschap: Ideaal of werkelijkheid?

  2 augustus om 10:30 tot 6 augustus om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte