Laden Evenementen

Filosofisch café: Homo Universalis

(foto: Luc Viatour / LucViatour.be)

Elke derde zondag van de maand vindt er een Filosofisch café plaats. De Vrienden van de ISVW organiseren dit evenement.


Beste Vrienden en Vriendinnen,

Graag nodigen we jullie uit voor ons Filosofisch Café met Klaas van Egmond, hoogleraar geowetenschappen (in het bijzonder milieukunde en duurzaamheid) aan de Universiteit Utrecht en schrijver. Afgelopen zomer publiceerde hij zijn boek Homo Universalis, moreel kompas voor een nieuwe Europese renaissance.

Klimaatverandering, migratiestromen, populisme, fragmentatie in de politiek, handelsconflicten en een wankel financieel bestel. Het zijn actuele ontwikkelingen die ertoe leiden dat groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Hoe hervinden we elkaar?

Met dit Café sluiten we een jaar af waarin het thema ‘Botsende waarden’ door verschillende sprekers is belicht. Eerder bespraken we de effecten van nieuwe communicatievormen, geloofwaardigheid in tijden van alternatieve feiten en de rol van compassie in tijden van polarisatie. Dit keer hebben we
Klaas van Egmond gevraagd om zijn nieuwste boek toe te lichten. Bijzonder aan dit boek is dat de schrijver het mensbeeld van de Renaissance centraal stelt. De universele mens, zoals Leonardo da Vinci hem verbeeldde, weet tegenstellingen te verbinden. Dit mensbeeld kan tot een moreel kompas uitgroeien. Op zoek naar evenwicht tussen polair tegengestelde, fundamentele waarden, kunnen we de menselijke waardigheid hervinden en tot duurzaam samenleven komen.

De inleiding van Klaas van Egmond zal ongeveer drie kwartier duren. Vervolgens gaan we aan de hand van twee vragen met elkaar in gesprek, waarna we de verworven inzichten plenair delen.

Natuurlijk is er ook dit keer weer een Filosofische KidsCafé dat bedoeld is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Jullie zijn van harte welkom, ook met belangstellende vrienden en kennissen. Met het oog op de kosten van onder andere drankje en borrelhappen bedraagt de toegangsprijs € 10,-. Die prijs geldt ook voor introducés van Vrienden. Voor anderen is de toegangsprijs € 25,-. Wil je een van je (klein)kinderen voor het KidsCafé opgeven, dan kan dat via deze link.

Met Vriendengroet,

Peter Jurgens, voorzitter
Annemarie Sijens, secretaris


Data

Zondag 17 november 2019 15.00 uur tot 17.00 uur.

Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor niet-vrienden (aanmelden kan ook via info@isvw.nl).