Laden Evenementen

De Verlichting als kraamkamer

De Verlichting als kraamkamer

De Verlichting is van cruciale betekenis voor onze cultuur. Het debat over de rechten van de mens ontstond in dit tijdperk, de inrichting van onze staat is gebaseerd op de driedeling der machten en gaat dus terug op het gedachtegoed van de Verlichtingsdenker Montesquieu, de emancipatie van de vrouw werd voor het eerst een serieus thema in de tijd der Verlichting. Waarom is juist dit tijdperk zo belangrijk voor ons geworden?

In deze zomerweek passeren de grote thema’s uit het tijdperk de revue. Elke dag heeft zijn eigen onderwerp, dat ’s ochtends gedegen door de docent wordt ingeleid en in de loop van de dag wordt uitgediept met de gezamenlijke lectuur van sleutelteksten. In de avonduren worden speelfilms vertoond die gebaseerd zijn op grote achttiende-eeuwse romans. Met Jabik Veenbaas

Studiebelasting en lesmateriaal

Let op! Het boek De Verlichting als kraamkamer (Boom, 2013) van Jabik Veenbaas is verplicht lesmateriaal, maar niet inbegrepen bij de cursusinschrijving. Je kunt het boek bestellen via boomfilosofie.nl. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 26 juli t/m zondag 30 juli 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jabik Veenbaas is filosoof, dichter, schrijver en vertaler. In 2013 publiceerde hij De Verlichting als kraamkamer, een even toegankelijk als scherpzinnig boek over de hoofdthema’s van de Verlichting en in 2022 verscheen van hem De essentie van Kant, een verhelderende inleiding over het werk van de reus uit Koningsbergen. Hij vertaalde tal van filosofische boeken uit de tijd van de Verlichting, onder meer De rechten van de mens van Thomas Paine, het Inleidend betoog bij de Encyclopédie van Jean le Rond d’Alembert, De welvaart van landen van Adam Smith en (samen Willem Visser) de drie Kritieken van Immanuel Kant. Meer info: jabikveenbaas.nl

×