Laden Evenementen

Tien levenskunsten (Wordt verplaatst)

In overeenstemming met de aangekondigde landelijke coronamaatregelen die gelden tot 1 juni 2020 wordt dit evenement verplaatst. Zie rijksoverheid.nl voor meer informatie. Nieuwe data worden z.s.m. gecommuniceerd via isvw.nl. Heb je je aangemeld? Wij nemen z.s.m. contact met je op.

Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel geleefd te worden. Ze hebben moeite met het vinden van rust, het constant keuzes moeten maken en het indelen van hun tijd. Hoe moet je hiermee omgaan? En hoe kun je je leven zin geven? Levenskunsten spelen in op de behoefte het leven zin te geven. In het boek Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven komen tien levenskunsten aan bod die daarbij kunnen helpen. Het gaat o.a. om de kunst met rust te laten, de kunst je eigen ritme te vinden, de kunst van het kiezen en de kunst van het genieten. Levenskunsten maken het leven lichter. Ze geven energie, versterken de levendigheid en leren juiste omgangsvormen te vinden met levensvragen. Het zijn geen pijnstillers, oplossingen voor de korte termijn. Ze willen rust laten vallen over levenskwesties en een eigen levensstijl laten ontstaan.

Van elke levenskunst wordt besproken met welke levensvragen ze zich bezighoudt, welk effect ze heeft op het leven (de functie van de levenskunst), de onderliggende filosofie en wat het betekent als je van de betreffende levenskunst een levenshouding wilt maken. Daarnaast komen praktijkvoorbeelden aan de orde, af en toe intermezzo’s, regelmatig gedichten als inspiratiebronnen en elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen en oefeningen. De tien levenskunsten worden niet alleen besproken. Ze worden ook geoefend.

Lesmateriaal

Deze cursus gebruikt het boek Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven (Damon, 2018) als werkboek. De docent gaat er vanuit dat alle deelnemers het boek vooraf aangeschaft en gelezen hebben.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor mensen die filosofie concreet op hun eigen leven willen toepassen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) circa 15 uur zelfstudie.

Data

Maandag 18 t/m vrijdag 22 mei 2020.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 781,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 974,85 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 1.014,85 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 1.044,85 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

In overeenstemming met de aangekondigde landelijke coronamaatregelen die gelden tot 1 juni 2020 wordt dit evenement verplaatst. Zie rijksoverheid.nl voor meer informatie. Nieuwe data worden z.s.m. gecommuniceerd via isvw.nl. Heb je je aangemeld? Wij nemen z.s.m. contact met je op.

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Deze cursus is wegens coronamaatregelen verzet van voorjaar 2020 naar een nog aan te kondigen datum en is toegankelijk tegen de toen geldende voorwaarden. Houders van een goldcard tot 31 augustus 2020 of tot 31 december 2020 hebben daarom voor deze cursus recht op goldcardkorting.

Docent

Dick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij werkt als senior beleidsmedewerker kwaliteit en ethiek in de geestelijke gezondheidszorg. Hij begeleidt socratische gesprekken en verzorgt trainingen gespreksleider moreel beraad, onder meer bij het VU-MC. Hij publiceerde in 2018 bij Damon een serie boeken genaamd Mensbeelden en levenskunst, Levenskunst 2 en Moderne levenskunsten 3.