Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Symposium: Enlightenment of the Enlightenment (archief)

27 mei om 10:00 tot 21:00

Hoe kan interculturele filosofie zich verder ontwikkelen? Dat is dé vraag tijdens het symposium ‘Enlightenment of the Enlightenment’ dat op 27 mei op de ISVW plaatsvindt. Deze vraag zal beantwoord worden door verschillende, (inter)nationale sprekers zoals prof. Sophie Oluwole, Babah Tarawally, dr. Henk Haenen, Renate Schepen, Elisabeth de Schipper, Tina Rahimy, prof. dr. Michiel Leezenberg en dr. Henk Oosterling.

Tijdens de Verlichting werd de Europese filosofische traditie ten onrechte als de universele traditie gezien. Tegenwoordig is de studie filosofie nog steeds een studie naar westerse filosofie en dat terwijl we leven in een land waarin veel verschillende culturen samenkomen. Wij laten de verschillende culturele stemmen horen op dit symposium, zodat u hiermee in dialoog kan gaan.

 


Symposium ter ere van prof. dr. Heinz Kimmerle

Dit symposium wordt gehouden ter ere van van prof. dr. Heinz Kimmerle (1930-2016), die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de eerste leerstoel in interculturele filosofie bekleedde en gedurende vele jaren cursussen Afrikaanse filosofie verzorgde op de ISVW. Januari 2016 overleed hij onverwachts. Hij liet ons het basisboek Interculturele filosofie, een studieboek na, dat kort voor zijn overlijden verscheen.


Voor mensen die de hele basisopleiding ‘Interculturele filosofie’ volgen, waarvan het symposium onderdeel is:

 

Praktische informatie

Voertaal

Engels

Data

Zaterdag 27 mei 2017
Aanvang: 10.00 uur – einde 17.00 uur of 21.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 50,- (dagprogramma inclusief koffie, thee en lunch).
Arrangement 2: € 100,- (arrangement 1 + diner pensant).
Studentenarrangement: € 30,- (dagprogramma inclusief koffie, thee en lunch)

Docenten


Prof. Sophie Oluwole is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Lagos, Nigeria. Ze maakt zich sterk voor de Afrikaanse filosofische tradities en onderzocht daartoe orale literaire tradities op hun filosofische relevantie. Bij Uitgeverij Ten Have verschijnt in april 2017 haar vanuit het Engels vertaalde boek Socrates en Orunmila.

 

babah-tarawally-6
Babah Tarawally is schrijver en journalist. Hij vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Zijn debuut De god met de blauwe ogen (2010) is een roman over een vijftienjarige jongen die vlucht uit Sierra Leone en in een Nederlands asielzoekerscentrum terecht komt. In 2012 zorgde hij als programmamaker voor een stevig Afrikaans aandeel in de programmering van het Writers Unlimited Winternachten festival. Tarawally werkt momenteel als trainer bij New Dutch Connections, dat Nederlanders en nieuwe Nederlanders met elkaar verbindt. Zijn tweede roman De Verloren Hand verscheen in 2016.

 

Dr. Henk Oosterling is universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde wijsbegeerte en Japanse taal aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op het proefschrift Moved by Appearances – Towards a hypercritique of xenophobic reason. Hij publiceerde vele boeken, waaronder Waar geen wil is,is een weg (2016).

 

Renate Schepen is filosofe, trainer en gespreksbegeleider. Bovendien is zij initiatiefneemster en programmamaakster van zowel de basisopleiding Interculturele filosofie als het bijbehorende symposium Verlichting van de verlichting. Ze studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, Universidad de la Republica in Montevideo en University of Legon in Ghana en doet nu promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie. Ze publiceerde samen met Heinz Kimmerle het boek Filosofie van het verstaan (2014) en met Henk Oosterling Doordenken doorwerken: intercultureel en ecosociaal denken en doen (2016).


Prof. Dr. Michiel Leezenberg studeerde klassieke talen, filosofie en algemene taalwetenschap. Hij publiceerde in 2001 het boek Islamitische filosofie, dat met de Sokrates-wisselbeker werd bekroond. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.


Dr. Henk Haenen studeerde geschiedenis en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde op het proefschrift Afrikaans denken: ontmoeting, dialoog en frictie. Hij doceert aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen en geeft lezingen bij Stichting Filosofie Oost-West. Hij schreef onder meer het boek Sage filosofie (2012).

 

Tina Rahimy is politiek-filosoof en lector Sociaal werk in de superdiverse stad aan de Hogeschool Rotterdam. Ze heeft gestudeerd op de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit. Haar promotieonderzoek richt zich op verschillende vormen van politieke betrokkenheid. Zij is al een aantal jaar betrokken bij onderzoek en onderwijs aan de hogescholen Inholland en Hogeschool Rotterdam. Zij is actief geweest in de stedelijke ontwikkelingen met betrekking tot kunst en cultuur bij Centrum Beeldende Kunst en De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Elisabeth de Schipper is filosoof. Ze heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is gepromoveerd op Hegel en Derrida bij prof.dr. Heinz Kimmerle.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  okt 02

  START: Zin geven aan werk

  2 oktober om 09:30 tot 3 oktober om 16:00
  okt 07

  START: Masterclass Hannah Arendt – Denken

  7 oktober om 10:30 tot 8 oktober om 12:30
  okt 07

  Ethiek en politiek I: Aristoteles

  7 oktober om 10:30 tot 8 oktober om 12:30
  okt 08

  Stoïcijnse levenskunst

  8 oktober om 10:00 tot 17:00
  okt 09

  De kunst van het vragen stellen

  9 oktober om 10:30 tot 10 oktober om 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte