Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De stoïcijnse week

29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30

Voor deze filosofieweek is veel belangstelling. Daarom herhalen we deze cursus van 21 t/m 25 augustus. Liever in augustus deelnemen? Dan vind je hier meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.

‘Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken’ – Marcus Aurelius

De filosofie van de Stoa is een praktische filosofie die veel mensen inspireert. Tijdens deze filosofieweek lees je geschriften van klassieke stoïcijnen, zoals Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius, en breng je hun ideeën in de praktijk. Volgens de stoïcijnen heb je alleen invloed op je eigen gedachten en handelen. Toch laten mensen zich al te vaak frustreren door gebeurtenissen in de wereld en gedragingen van anderen. Met stoïcijnse denkoefeningen leer je je kalmte bewaren bij tegenslag, je aandacht te richten op wat je kunt beïnvloeden en te accepteren wat je niet kunt veranderen. Met Dennis de Gruijter en een keur aan gastsprekers, zoals experts op het gebied van stoïcijns gedachtegoed en professionals die vertellen hoe zij de stoïcijnse filosofie toepassen.

Voor wie?

De stoïcijnse week is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Stoïcijnse levensfilosofie en deze op een praktische manier in zijn of haar leven wil toepassen.

Werkvormen

De cursus bestaat uit colleges, stoïcijnse oefeningen en werkvormen, dialoog en studietijd. Het boek Epictetus: Vrij en onkwetsbaar is de basisliteratuur voor deze cursus.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt het boek Epictetus: Vrij en Onkwetsbaar gebruikt. Je dient het boek zelf aan te schaffen. Het verdient aanbeveling de inleiding voor de cursus te hebben gelezen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei 2024.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 917,70 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: 1.145,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: 1.185,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: 1.215,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent, podcaster, trainer en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij schrijft en doceert over de klassieke Stoïcijnse filosofie als een manier van leven en verzorgt Klassiek Stoïcijnse Mindset Training voor organisaties en bedrijven. Hij organiseert sinds 2020 de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW. Hij publiceerde in 2018 bij ISVW Uitgevers De solidariteit van de schok.

Michiel Buis heeft filosofie en sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en werkt aan de Breda University of Applied Sciences. In februari 2024 promoveert hij op de relatie tussen de klassieke en de moderne Stoa. In het najaar verschijnt zijn proefschrift onder de titel Van het geheel naar het ik bij Uitgeverij Balans. Michiel is een veel gevraagd spreker over het Stoïcisme.

Robert Vernooy is musicoloog, auteur en vertaler. Hij heeft korte verhalen, romans, essayistisch werk en tientallen vertalingen op zijn naam staan. Daarnaast doet hij al dertig jaar aan karate, waarin hij een zwarte band heeft (vierde dan Wado-ryu). In zijn werk komen muziek, (krijgs)kunst, esthetica en (cultuur)filosofie samen.

Gerard Boter is emeritus hoogleraar Grieks aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij maakte een Griekse teksteditie van Epictetus’ Encheiridion (Handboekje) en samen met Rob Brouwer vertaalde hij het verzameld werk van Epictetus naar het Nederlands.

Prof. dr. Han van Ruler is professor Intellectuele Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vice-decaan van de Erasmus School of Philosophy (ESPhil). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van filosofie, theologie en wetenschap in de zestiende en zeventiende eeuw (Erasmus, Descartes) en heeft diverse edities van vroegmoderne teksten geredigeerd en uitgegeven in het Nederlands en het Engels (Geulincx, Spinoza, Leibniz). Sinds 2020 geeft hij in Rotterdam leiding aan het NWO-onderzoeksproject Decoding Descartes.

Drs. Sandrina Bokhorst is een gedreven verhalenverteller over Rome. In Rome, in Nederland en online onthult Sandrina de vele lagen van betekenis van de Eeuwige Stad. Als je historische plekken en monumenten bekijkt met eigentijdse vragen wordt Rome een metafoor voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat is ook rode draad in haar nieuwe boek Spiegels van Rome (2024). Ze studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Eramsus Universiteit Rotterdam, en runt al weer vele jaren haar onderneming Persoonlijk Rome.

Gegevens

Begin:
29 april om 10:30
Einde:
3 mei om 12:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Winkelwagen
Scroll naar boven