Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Stoïcijnse levenskunst

18 juli om 10:30 tot 22 juli om 12:30

Een basisgedachte van de stoïcijnse filosofie is dat mensen niet emotioneel lijden door wat hen overkomt, maar alleen door hun eigen gedachten daarover.

Wanneer deze gedachten irrationeel zijn, veroorzaken zij negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Filosoferen in de traditie van Socrates – het onderzoeken van de eigen gedachten, dat volgens hem pas een leven menswaardig maakt – kan hier verandering in brengen. Het is een misverstand dat stoïcijn(s) zijn zou leiden tot passiviteit. Integendeel, wie in plaats van een lijder (passief) een leider (actief) wil worden, kan uitstekend terecht bij de stoïcijnse levenskunst van Epicurus, Epictetus en Seneca, en zelfs bij Spinoza en Sartre. Bij de stoïcijnse levenskunst hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf of zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf.

Fragment uit Stoicijnse levenskunst. Evenveel geluk als wijsheid van docent Miriam van Reijen:

De laatste druppels
Mensen hechten vaak aan schuldgevoel. Of beter, aan de onderliggende gedachte dat ze anders hadden gekund, ook als de prijs daarvan een belastende verantwoordelijkheid voor iets of een schuldgevoel is. Ze blijven volhouden dat het door hen, en door hen alleen komt dat iets ergs is gebeurd. Ze willen de verantwoordelijkheid niet eens delen, en eisen die voor zichzelf op. Toen ik erachter kwam waar dat mee te maken heeft, heb ik het ’t ‘de druppel-in-de-emmer-watersyndroom’ genoemd. Ik herkende het in situaties waarin iets vervelends en droevigs is gebeurd, waar meerdere mensen bij betrokken waren.

Een leerling psychiatrisch verpleegkundige vertelde dat een cliënt zelfdoding gepleegd had en zij zei: ‘Als ik gisteravond nog even met die persoon was gaan praten, had hij dat niet gedaan.’ Ik opperde dat er in het leven van iemand heel veel andere mensen een rol hebben gespeeld, en dat er veel meer medeoorzaken konden zijn. ‘Ja,’ zei ze toen, ‘maar ik was de laatste druppel.’ Zo probeerde ze haar verantwoordelijkheid voor de zelfdoding te redden. Het is een bekend gezegde: de laatste druppel doet de emmer overlopen. Maar dit is helemaal niet zo. Al die miljoenen druppels in de emmer kunnen claimen dat ‘als ik er niet in had gezeten, de emmer niet was overgelopen’. Het vervelende is alleen dat ze het allemaal kunnen zeggen. En als die druppels mensen waren zouden ze dat nog doen ook. Mensen zien zichzelf liever als ‘de laatste druppel, die het hem doet’, dan als zomaar één stomme druppel tussen alle andere, zelfs als het om vervelende dingen gaat. Juist dan, want dan ligt de verdenking van hoogmoed niet zo voor de hand.

Wat leer je?

In deze cursus wordt niet alleen besproken wat stoïcijnse levenskunst betekent, maar worden ook concrete oefeningen aangereikt en geoefend, zoals ook bij de stoïcijnen in de oudheid gebruikelijk was.

Nodeloze onzekerheid, gepieker, zinloze spijt- en schuldgevoelens

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die meer invloed wil op het eigen denken en de daaruit voortvloeiende emoties en voor coaches, therapeuten en psychologen die anderen daar beroepsmatig bij willen helpen.

Docent

 

Dr. Miriam van Reijen doceerde jarenlang filosofie aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij beoefent daarnaast zelf allerlei manieren van praktische filosofie. Ze promoveerde op Spinoza en publiceerde onder meer de boeken Grote denkers over emoties (2015) en Stoïcijnse levenskunst (2016). Haar meest recente boek is Filosoferen maakt een eind aan al het gezeur (2018).

 

Data

Woensdag 18 – zondag 22 juli 2018

Aanvang woensdag 10.30 uur tot zondag 12.30 uur met afsluitende lunch..

Deelname

Arrangement 1: € 769,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch, koffie/thee en het boek Stoïcijnse levenskunst.)
Arrangement 2: € 956,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 996,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht.
Arrangement 4: € 1.026,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  ma 20

  De mens: het dier dat zichzelf wil begrijpen

  20 augustus om 10:30 tot 24 augustus om 12:30
  ma 20

  Anders denken: postmoderne openheid

  20 augustus om 10:30 tot 24 augustus om 12:30
  ma 27

  Interculturele filosofie

  27 augustus om 10:30 tot 31 augustus om 12:30
  ma 27

  Denken nu!

  27 augustus om 10:30 tot 31 augustus om 12:30
  wo 29

  Grote denkers: 25 eeuwen westerse filosofie

  29 augustus om 10:30 tot 2 september om 17:15
  wo 29

  Wegens succes verlengd: Mogobe Ramose in Arminius

  29 augustus om 20:00 tot 22:00
  sep 02

  Spinoza’s Ethica in Utrecht

  2 september om 10:30 tot 12:30
  sep 09

  Spinoza’s Ethica in Amsterdam

  9 september om 10:30 tot 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte