Laden Evenementen

Stoïcijnse levenskunst

Nodeloze onzekerheid, gepieker, zinloze spijt- en schuldgevoelens

Een basisgedachte van de stoïcijnse filosofie is dat mensen niet emotioneel lijden door wat hen overkomt, maar alleen door hun eigen gedachten daarover.

Wanneer deze gedachten irrationeel zijn, veroorzaken zij negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Filosoferen in de traditie van Socrates – het onderzoeken van de eigen gedachten, dat volgens hem pas een leven menswaardig maakt – kan hier verandering in brengen. Het is een misverstand dat stoïcijn(s) zijn zou leiden tot passiviteit. Integendeel, wie in plaats van een lijder (passief) een leider (actief) wil worden, kan uitstekend terecht bij de stoïcijnse levenskunst van Epicurus, Epictetus en Seneca, en zelfs bij Spinoza en Sartre. Bij de stoïcijnse levenskunst hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf of zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf.

Fragment uit Stoicijnse levenskunst. Evenveel geluk als wijsheid van docent Miriam van Reijen:

De laatste druppels
Mensen hechten vaak aan schuldgevoel. Of beter, aan de onderliggende gedachte dat ze anders hadden gekund, ook als de prijs daarvan een belastende verantwoordelijkheid voor iets of een schuldgevoel is. Ze blijven volhouden dat het door hen, en door hen alleen komt dat iets ergs is gebeurd. Ze willen de verantwoordelijkheid niet eens delen, en eisen die voor zichzelf op. Toen ik erachter kwam waar dat mee te maken heeft, heb ik het ’t ‘de druppel-in-de-emmer-watersyndroom’ genoemd. Ik herkende het in situaties waarin iets vervelends en droevigs is gebeurd, waar meerdere mensen bij betrokken waren.

Een leerling psychiatrisch verpleegkundige vertelde dat een cliënt zelfdoding gepleegd had en zij zei: ‘Als ik gisteravond nog even met die persoon was gaan praten, had hij dat niet gedaan.’ Ik opperde dat er in het leven van iemand heel veel andere mensen een rol hebben gespeeld, en dat er veel meer medeoorzaken konden zijn. ‘Ja,’ zei ze toen, ‘maar ik was de laatste druppel.’ Zo probeerde ze haar verantwoordelijkheid voor de zelfdoding te redden. Het is een bekend gezegde: de laatste druppel doet de emmer overlopen. Maar dit is helemaal niet zo. Al die miljoenen druppels in de emmer kunnen claimen dat ‘als ik er niet in had gezeten, de emmer niet was overgelopen’. Het vervelende is alleen dat ze het allemaal kunnen zeggen. En als die druppels mensen waren zouden ze dat nog doen ook. Mensen zien zichzelf liever als ‘de laatste druppel, die het hem doet’, dan als zomaar één stomme druppel tussen alle andere, zelfs als het om vervelende dingen gaat. Juist dan, want dan ligt de verdenking van hoogmoed niet zo voor de hand.

Wat leer je?

In deze cursus wordt niet alleen besproken wat stoïcijnse levenskunst betekent, maar worden ook concrete oefeningen aangereikt en geoefend, zoals ook bij de stoïcijnen in de oudheid gebruikelijk was.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die meer invloed wil op het eigen denken en de daaruit voortvloeiende emoties en voor coaches, therapeuten en psychologen die anderen daar beroepsmatig bij willen helpen.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en circa 15 uur zelfstudie.

Data

Woensdag 17 t/m zondag 21 juli 2019.

Aanvang woensdag 10.30 uur tot zondag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Dr. Miriam van Reijen was docent filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij beoefent daarnaast zelf allerlei manieren van praktische filosofie. Ze promoveerde op Spinoza en organiseert over hem denkvakanties. Ze publiceerde onder meer de boeken Grote denkers over emoties (ISVW 2015) en Stoïcijnse levenskunst (ISVW 2016). Haar meest recente boek is Filosoferen maakt een eind aan al het gezeur (ISVW 2018).