Laden Evenementen

Start: Masterclass Zenmeester Dōgen

Leven met je volledig hart

Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg. Dat is de titel van een essay van de dertiende-eeuwse Eihei Dōgen, de grootste zenmeester die Japan heeft voortgebracht. In zijn werken probeert hij voortdurend het hart van zijn leerlingen te openen voor de ongehoorde rijkdom van de wereld om ons heen. Tijdens de masterclass verdiept u zich via close-reading in Dōgens levensfilosofie. Vragen die aan de orde komen zijn onder andere: Hoe kan ik mij optimaal met mijn omgeving verbinden? Wat is vergankelijkheid? En hoe oefen ik wijsheid en compassie in de praktijk?

De teksten die aan de orde komen zijn allemaal ontleend aan Dōgens meesterwerk Shōbōgenzo (Schatkamer van het oog van de correcte leer):

Bendōwa: Gesprek over het met je hele hart volgen van de Weg
Genjokōan: De alledaagse werkelijkheid is het raadsel
Busshō: Boeddhanatuur
Uji: Zijn-tijd
Sansuikyō: De soetra van bergen en rivieren

In een van zijn preken stelt Dōgen over levenskunst:

‘Leven is als iemand die in een boot vaart. Ofschoon hij aan boord van de boot het zeil hanteert, het roer ter hand neemt en boomt, draagt de boot hém en is hij niets zonder de boot. Door met de boot te varen maakt hij deze tot een boot. De lucht, het water en de kust zijn allemaal de tijd van de boot geworden. De hele aarde en de hele ruimte zijn de activiteit van de boot. Met het ik dat leeft en het leven dat ik ben, is het net zo.’

Wat leer je?

In deze cursus krijg je gedurende vijf zaterdagen niet alleen greep op de essentie van Dōgens levensfilosofie, maar reflecteer je ook op de bruikbaarheid van zijn werk voor de huidige maatschappij en je eigen leven.

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in oosterse en westerse mystiek en levenskunst.

Studiebelasting

De close-reading bijeenkomsten vinden plaats op vijf zaterdag. Het is niet nodig om voorafgaand te studeren.

Programma


Dag 1: Bendōwa

Zaterdag 23 november 2019, 10.30 uur tot 17.00 uur.


Dag 2: Genjokōan

Zaterdag 18 januari 2020, 10.30 uur tot 17.00 uur.


Dag 3: Busshō

Zaterdag 22 februari 2020, 10.30 uur tot 17.00 uur.


Dag 4: Uji

Verplaatst: Zaterdag 4 juli 2020, 10.30 uur tot 17.00 uur.


Dag 5: Sansuikyō

Zaterdag 1 augustus 2020, 10.30 uur tot 17.00 uur.


Docent

Dr. Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Hij studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2019 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op een comparatief-wijsgerig proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Dogen. Een greep uit zijn publicaties: Zenboeddhisme (Ambo, 2010), Basisboek oosterse filosofie (ISVW Uitgevers, 2016) en In alle dingen heb ik rust gezocht (Vantilt, 2019).