Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Spinozaweek: de weg naar geluk (uitverkocht!)

18/12/2017 om 10:00 tot 22/12/2017 om 12:30

Helaas, inschrijven voor deze cursusweek is niet meer mogelijk. We zijn uitverkocht… Volgend najaar weer een kans

Altijd al Spinoza willen begrijpen en gelukkig willen worden dankzij Nederlands grootste denker? Een thema dat voortdurend de aandacht trekt is het mensbeeld van Spinoza en het daarmee samenhangende idee van menselijk geluk. Raak geïnspireerd door de vreugde van het inzicht.

Vrije wil is een illusie

Geen andere verlichtingsdenker is van grotere betekenis voor de huidige samenleving dan Baruch Spinoza, in wiens denken moderne waarden als vrijheid en rede centraal staan. Zijn compromisloze pleidooi voor democratie, rationaliteit en vrijheid van meningsuiting was in de Hollandse Republiek van de zeventiende eeuw radicaal en controversieel. Pas in de twintigste eeuw ontstond er in Europa een nieuwe belangstelling voor het gedachtegoed van Spinoza en ontdekte men hoe actueel zijn thema’s zijn voor onze opvattingen over politiek, psychologie, wetenschap en ethiek.

Een thema dat onherroepelijk de aandacht trekt voor de eenentwintigste eeuwse lezer van Spinoza’s werk is het mensbeeld dat hij schets en het daarmee samenhangende idee van menselijk geluk. Spinoza beschouwt de vrije wil als een illusie. Alles heeft een oorzaak, dus ook onze eigen gedachten. Hoewel we graag denken dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op onze eigen gedachten en ons eigen handelen, is dat volgens Spinoza niet het geval.

Maar als we geen vrije wil bezitten, hoe vinden we dan geluk? Hoe kan Spinoza’s filosofie daarbij helpen?

Deze en andere vragen zullen we tijdens deze cursus voor het voetlicht brengen, onder leiding van een keur aan spinozaspecialisten. Dr. Miriam van Reijen bijt het spits af door ons in te leiden in de context waarin Spinoza tot zijn inzichten kwam. Ze beargumenteert dat we, ondanks het ontbreken van een vrije wil, waarover prof. Jan Verplaetse zal spreken, wel degelijk actief aan de slag kunnen met de filosofie van Spinoza door ons met een rationele, filosofische houding te verhouden tot de werkelijkheid zoals die nu eenmaal is. Daarmee zetten we de eerste stappen op de weg naar geluk. Adrie Hoogendoorn bespreekt hoe vrijheid mogelijk is zonder vrije wil. Prof. Maarten van Buuren neemt ons mee op een zoektocht door de Ethica, het belangrijkste boek van Spinoza, dat in een vertaling van zijn hand eind dit jaar zal verschijnen. Hij gebruikt daarbij een aantal sleutelconcepten die het gedachtegoed van Spinoza ontsluiten. Socioloog prof. Kees Schuyt vertelt over de rol die vrijheid speelt in het werk van Spinoza. Prof. Vincent Icke buigt zich over het oneindigheidsbegrip voor, bij en na Spinoza.

Klik hier voor de vooraankondiging van de nieuwe Ethica-vertaling van Maarten van Buuren.

Data

Maandag 18 december – vrijdag 22 december 2017.
Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 751,50 (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunch en koffie/thee.
Arrangement 2: € 938,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 978,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 1.008,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Docenten

Prof. dr. Jan Verplaetse studeerde wijsbegeerte en promoveerde in 2002 met een proefschrift over wetenschappelijke pogingen om de moraal in onze hersenen te lokaliseren. Aan de Universiteit van Gent richtte hij in 2004 The Moral Brain Research Unit op.

 

Dr. Miriam van Reijen doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Ze is Miriam van Reijen. Foto: Leonie de Jonglid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk. Ze schreef onder meer Grote denkers over emoties (2014) en Stoicijnse levenskunst (2016).

 

 

 

Prof. dr. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef onder meer De essentie van Spinoza (2016), Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid (2016) en is momenteel bezig met een eigen vertaling van Spinoza’s Ethica, dat eind 2017 zal verschijnen.

Adrie Hoogendoorn is arts en filosoof. Hij gaf cursussen over Spinoza’s filosofie en publiceerde drie boeken over Spinoza: De filosofie van Spinoza, Spinoza over godsdienst en politiek en Spinoza’s briefwisseling.

 

 

 

Prof. dr. Kees Schuyt was hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen onlangs Spinoza en de vreugde van het inzicht (2017), waarin hij in chronologische volgorde de werken van Spinoza bespreekt.

 

 

 

 

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en werkte mee aan talloze televisieprogramma’s, van Klokhuis tot de Nationale Wetenschapsquiz. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en publicist en neemt hij vaak plaats aan tafel bij De Wereld Draait Door. Recentelijk publiceerde hij onder meer de boeken De principes van Huygens (2013), Zwaartekracht bestaat niet (2014) en Reisbureau Einstein, over buitenaardse buren(2017). Hij werkte mee aan tentoonstellingen en talloze tv- en radioprogramma’s. Vincent Icke zal spreken over oneindigheid voor, bij en na Spinoza: In de oudheid vonden sommige filosofen dat oneindigheid in en van zichzelf absurd is. Denk bijvoorbeeld aan de paradox van Zeno over de haas en de schildpad. Maar de wiskunde – bij uitstek de wetenschap van het denkbare – toonde aan dat oneindigheid wel degelijk denkbaar is. Maar dat oneindigheid in de wiskunde bestaat wil niet zeggen dat die in de natuur ook moet voorkomen. Immers, een perfecte cirkel bestaat ook niet echt. Dat was een van de redenen voor Demokritos om te veronderstellen dat materie uit ondeelbare ‘atomen’ bestaat. De natuurkunde van de 21ste eeuw heeft vele soorten oneindigheid nodig voor de beschrijving van de wereld, zoals bijvoorbeeld de toekomst van het Heelal en het aantal mogelijke toestanden van een quantumsysteem. Het staat nog te bezien of de opvatting dat het Heelal zulke oneindigheden bevat houdbaar is. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat we ooit maar in de buurt zullen komen van een ‘theorie van alles’. Wat er ook oneindig moge zijn, onze kennis en ons begrip zijn beslist eindig.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  di 25

  START: Zin geven aan werk

  24 september om 09:30 tot 25 september om 16:00
  okt 06

  Japanse filosofie: kruisende wegen? Japan en de wereldfilosofie

  6 oktober om 10:00 tot 7 oktober om 12:30
  okt 06

  Start: Op leven en dood

  6 oktober om 10:30 tot 7 oktober om 12:30
  okt 06

  Op leven en dood: De Oudheid

  6 oktober om 10:30 tot 7 oktober om 12:30
  okt 08

  De kunst van het vragen stellen

  8 oktober om 10:30 tot 9 oktober om 17:00
  okt 13

  Start: Basiscursus Inleiding in de filosofie

  13 oktober om 10:30 tot 14 oktober om 12:30
  okt 13

  Inleiding in de filosofie: Het ware

  13 oktober om 10:30 tot 14 oktober om 12:30
  okt 15

  Bergsonweek

  15 oktober om 10:30 tot 19 oktober om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte

 • Word Vriend van de ISVW