Laden Evenementen

« All Evenementen

Spinozaweek: De weg naar geluk

18 december om 08:00 tot 22 december om 17:00

Geen andere verlichtingsdenker is van grotere betekenis voor de huidige samenleving dan Baruch Spinoza, in wiens denken moderne waarden als vrijheid en rede centraal staan. Zijn compromisloze pleidooi voor democratie, rationaliteit en vrijheid van meningsuiting was in de Hollandse Republiek van de zeventiende eeuw radicaal en controversieel. Pas in de twintigste eeuw ontstond er in Europa een nieuwe belangstelling voor het gedachtegoed van Spinoza en ontdekte men hoe actueel zijn thema’s zijn voor onze opvattingen over politiek, psychologie, wetenschap en ethiek.

Een thema dat onherroepelijk de aandacht trekt voor de eenentwintigste eeuwse lezer van Spinoza’s werk is het mensbeeld dat hij schets en het daarmee samenhangende idee van menselijk geluk. Spinoza beschouwt de vrije wil als een illusie. Alles heeft een oorzaak, dus ook onze eigen gedachten. Hoewel we graag denken dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op onze eigen gedachten en ons eigen handelen, is dat volgens Spinoza niet het geval.

Maar als we geen vrije wil bezitten wat blijft er dan nog over van onze kans op geluk? Wat maakt het menselijk leven nog de moeite waard als het verloop ervan al vast ligt? Is er nog troost te vinden in Spinoza’s filosofie?

Deze en andere vragen zullen we tijdens deze cursus voor het voetlicht brengen, onder leiding van een keur aan spinozaspecialisten. Miriam van Reijen bijt het spits af door ons in te leiden in de context waarin Spinoza tot zijn inzichten kwam. Ze beargumenteert dat we, ondanks het ontbreken van een vrije wil, wel degelijk actief aan de slag kunnen met de filosofie van Spinoza door ons met een rationele, filosofische houding te verhouden tot de werkelijkheid zoals die nu eenmaal is. Daarmee zetten we de eerste stappen op de weg naar geluk. Maar hoe is die werkelijkheid dan? Ton de Kok bespreekt hoe Spinoza ons uitnodigt ons te verhouden tot de natuur, ofwel God. Maarten van Buuren neemt ons mee op een zoektocht door de Ethica, het belangrijkste boek van Spinoza. Hij gebruikt daarbij een aantal sleutelconcepten die het gedachtegoed van Spinoza ontsluiten. Socioloog Kees Schuyt vertelt over de rol die vrijheid speelt in het werk van Spinoza.

Data

Maandag 18 december – vrijdag 22 december 2017.
Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 751,50 (inclusief 3 x diner met wijn, 4 x lunch en koffie/thee.
Arrangement 2: € 938,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 978,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 1.008,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

DocentenMiriam van Reijen. Foto: Leonie de Jong

Dr. Miriam van Reijen doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Ze is bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis en lid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk. Ze schreef onder meer Grote denkers over emoties (2014) en Stoicijnse levenskunst (2016).

 

Prof. dr. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef onder meer De essentie van Spinoza (2016) en is momenteel bezig met een eigen vertaling van Spinoza’s Ethica.

 

Dr. Ton de Kok is sinds 2002 docent godsdienstfilosofie in de bovenbouw van het Fons Vitae Lyceum en auteur van de boeken Wat is God, filosofen en schrijvers op zoek (2013) en Wat is God, wetenschappers en kunstenaars op zoek (2017).

 

Prof. dr. Kees Schuyt was hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen onlangs Spinoza en de vreugde van het inzicht (2017), waarin hij in chronologische volgorde de werken van Spinoza bespreekt.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Verschijnt eind augustus met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a. Eigen omslag voor uw organisatie? Reageer voor 1 juli via info@isvw.nl.
 • Laatste kans!

  jul 03

  Frontiers of Astronomy

  3 juli om 10:30 tot 7 juli om 12:30
  jul 17

  Het keren van de munt

  17 juli om 10:30 tot 21 juli om 12:30
  jul 24

  Anders denken: Postmoderne levenskunsten

  24 juli om 10:30 tot 28 juli om 12:30
  jul 26

  Jezelf begrijpen

  26 juli om 10:30 tot 30 juli om 12:30
  aug 02

  Vriendschap: Ideaal of werkelijkheid?

  2 augustus om 10:30 tot 6 augustus om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte