Spinazie - iFilosofie live in de OBA te Amsterdam - ISVW


Laden Evenementen

« All Evenementen

Spinazie – iFilosofie live in de OBA te Amsterdam

3 juni om 15:00 tot 17:00

Zondag 3 juni om 14:45 tot 16:30

In Spinazie, het maandelijkse boekenprogramma van iFilosofie in Openbare Bibliotheek te Amsterdam, worden de nieuwste filosofieboeken besproken. De filosofen aan tafel buigen zich over persoonlijke en maatschappelijke onderwerpen.

Beminnen - Marli Huijer In deze editie wordt filosoof prof. Marli Huijer geïnterviewd over zijn haar essay Beminnen. Met filosoof Frank Meester zingt ze een lied tegen iedere vorm van seksuele identiteit, want zoiets hebben we volgens haar echt niet nodig. In Beminnen pleit Marli Huijer voor een nieuwe seksuele revolutie. Want hebben we sinds de revolutie van de jaren zestig werkelijk aan vrijheid gewonnen? Onophoudelijk vertellen we of we homo, hetero, poly-amoureus, happy single of monogaam zijn. Mensen en culturen die er anders over denken, willen we bekeren tot onze vrijheid. Aandacht voor hoe we beminnen en of we er wel van genieten, is er nauwelijks. De Franse denker Michel Foucault vond dat het accentueren van de seksuele gerichtheid de vrijheid niet vergroot, maar juist beperkt. Filosoof Marli Huijer herleest zijn Geschiedenis van de seksualiteit en vraagt zich af hoe te beminnen zonder je in een identiteit vast te leggen. (Interview door Marthe Kerkwijk).

Ook aan tafel zit filosofe Simone van Saarloos die eerder pleitte voor poly-amorie, maar recentelijk een boek publiceerde over Geert Wilders. Ze leefde zich voor haar boek flink in, blijkens de cover van het boek, in de figuur van Geert Wilders. (Interview door Erno Eskens)Enz. - Het Wilders-proces

Verder de rubriek ‘Dat kun je wel stellen’ waarin Mark Leegsma ons de meest prikkelende stellingen voorlegt uit recent verschenen filosofieboeken.

Tot slot is er ruimte voor stand-up filosofie waarbij u alle vragen die u altijd aan een filosoof had willen stellen, worden beantwoord door filosofen Marthe Kerkwijk en Erno Eskens.

Spinazie is een initiatief van de OBA en iFilosofie, het maandelijkse online tijdschrift van de Internationale School voor Wijsbegeerte. De cafénaam met bladgroente voert terug op een filosofisch grapje. Een gedicht uit de zeventiende eeuw eindigde met ‘Ga zo voort, mijn zoon en je zult Spinoza heten’, hetgeen al snel werd verbasterd tot ‘Ga zo door, en je zult Spinazie eten.’

Spinazie vindt plaatst in het Grand Café op de 1e Etage van de OBA. Toegang is gratis.

Locatie

ObA
Oosterdokskade 143
Amsterdam, 1011 DL

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  za 26

  START: Masterclass Hannah Arendt – Oordelen

  26 mei om 10:30 tot 27 mei om 12:30
  jun 02
  jun 02

  Japanse filosofie: de weg van de Boeddha

  2 juni om 10:30 tot 3 juni om 12:30
  jun 03
  jul 07

  Japanse filosofie: de weg van de Staat

  7 juli om 10:30 tot 8 juli om 12:30
  jul 11
  jul 16

  Filosofisch wandelen

  16 juli om 10:30 tot 20 juli om 12:30
  jul 16

  Griekse tragedies

  16 juli om 10:30 tot 20 juli om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte