Laden Evenementen

Start: Socratisch gesprek voor beginners te Amsterdam

‘Als socratisch gespreksleider ben je een instrument van de wijsheid.’

Socrates zette mensen aan tot zelf denken in plaats van op de mening van anderen af te gaan. De socratische gespreksmethode leidt tot betere gesprekken doordat deelnemers hun oordelen uitstellen en goed naar elkaar luisteren. Gesprekken blijven concreet. Dat leidt tot betere uitwisseling van informatie, beter begrip van elkaars perspectief, beter contact en beter denken.

De socratische gesprekshouding zorgt voor ruimte tussen mensen en leidt – als geen andere dialoogvorm – tot het doorbreken van vastgeroeste denkpatronen en tot confrontatie en verdieping van argumentaties om te komen tot fundamenteel nieuwe inzichten. Bovendien helpt de socratische benadering om in deze tijd van regelgeving en verkokering het grotere geheel weer te gaan zien.

Wat leer je?

Ervaren gespreksleider Marlou van Paridon legt het socratisch gesprek kort en bondig uit in vijf stappen, die deelnemers aan de cursus vervolgens direct met elkaar zullen oefenen. Je leert de belangrijkste handvatten en valkuilen voor de beginnende gespreksleider aan de hand van het boek Socratisch gesprek voor beginners van Marlou van Paridon.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die beroepsmatig gesprekken begeleidt en die gesprekken een slag dieper, efficiënter en betekenisvoller wil laten verlopen. Die meer oor wil hebben voor de ethische en conceptuele lagen van het gesprek en wederzijds begrip en contact tussen gesprekspartners mogelijk wil maken. Coaches, therapeuten, managers, beleidsmakers, docenten, hulpverleners en anderen die mensen in gesprek brengen zullen veel baat hebben bij deze cursus en met een concrete vaardigheid naar huis gaan.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 28 contacturen en daarnaast circa 15 uren zelfstudie om het boek Socratisch gesprek voor beginners te lezen.

Locatie

Huize Frankendael
Middenweg 72
1097 BS Amsterdam
huizefrankendael.nl

Data

Zaterdag 11 en 25 januari, 8 en 22 februari, 7 en 21 maart en 4 en 18 april 2020.

Aanvang om 13.30 uur, einde om 17.00 uur.

Deelname

€ 995,-. Indien je het verplichte boek Socratisch gesprek voor beginners nog niet hebt, dan kun je dat hier bestellen.

Docent

Marlou van Paridon studeerde Filosofie en Philosophy of Management and Organizations. Zij werkte ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven. Met haar bureau hetsocratischgesprek.nl en als docent aan de ISVW legt zij zich toe op het toepassen en doceren van de socratische denk- en gespreksbenadering in gemeenten, profit- en non-profitorganisaties.