Laden Evenementen

Socrates Summerschool 2023: Macht

Wanneer leef je echt in vrijheid? En wat betekenen termen als macht, gezag en burgerschap? Staat ‘machiavellisme’ niet voor manipulatie en machtshonger? Tijdens deze Summerschool presenteren Socrateshoogleraren een humanistisch antwoord op prikkelende vragen over macht, elk vanuit diens eigen expertise.

Samen met de Stichting Socrates en het Humanistisch Verbond organiseert de ISVW wegens groot succes opnieuw de Socrates Summerschool, een tweedaags evenement waarin de Socrateshoogleraren het humanistische denken toetsen aan actuele en tijdloze onderwerpen.

De Socrates Summerschool heeft een interactief karakter: deelnemers dragen in workshops en gesprekken actief bij aan de discussie. Om inhoudelijke gesprekken mogelijk te maken, vragen we alle deelnemers ter voorbereiding het gekozen boek van de Socrates Summerschool te lezen. Dit jaar is dat Machiavelli’s lef van Tinneke Beeckman.

Met o.m. Socrateshoogleraren Annemie Halsema, Erik Rietveld, Yolande Jansen, Vivienne Matthies-Boon en Sanneke de Haan. Met een inleiding van Tinneke Beeckman.

Leerdoelen

Tijdens al onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 2 september 2023 10.30 uur tot zondag 3 september 2023 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 391,- (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 451,90 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 461,90 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 469,40 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Docenten

Tinneke Beeckman studeerde filosofie aan de VUB en de ULB. Ze werkte jarenlang als aspirant en als postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan de VUB. Sinds 2012 is ze schrijfster. In hetzelfde jaar publiceerde ze Door Spinoza’s Lens (Pelckmans), in 2015 volgde Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting (De Bezige Bij) en in 2020 Machiavelli’s Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens (Boom). Voor haar boek over Machiavelli kreeg ze de Hypatiaprijs (2022). Ze is columnist voor De Standaard en geeft regelmatig filosofische en politieke analyses in de media.

Annemie Halsema is Socrateshoogleraar Wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme aan de Universiteit Leiden. Ze wil filosofisch begrijpen wat belichaamde factoren zoals gender, ras en leeftijd impliceren, zowel in termen van persoonlijke identiteit van een persoon als in termen van sociaal gesitueerd zijn en een bepaalde betekenis hebben. Ze is gespecialiseerd in de kritische fenomenologie, hermeneutiek en feministische filosofie.

Sanneke de Haan is Socrateshoogleraar Psychiatrie en Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wat is het om de wereld, jezelf en anderen te begrijpen? Hoe kan dit mis gaan? En wat zegt dat ons over de menselijke conditie? Dergelijke vragen zijn fundamenteel voor zowel de filosofie als de psychiatrie.

Yolande Jansen is Socrateshoogleraar humanisme in relatie tot religie en seculariteit aan de Vrije Universiteit. Ze is universitair hoofddocent in de Politieke en sociale filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Vivienne Boon-Matthies is Socrateshoogleraar wijsgerige ethiek en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar interesse gaat uit naar de fenomenologische ervaringen van onrecht – en in het bijzonder hoe trauma, gezondheid, welzijn en existentiële kwetsbaarheid invloed hebben op en worden beïnvloed door politieke structuren en mobilisatie.

Erik Rietveld is Socrateshoogleraar aan de Universiteit Twente en de Universiteit van Amsterdam. Rietveld onderzoekt de filosofie van belichaamde kennis en raakt aan psychiatrie, psychologie, theoretische neurobiologie, deep brain stimulation en kunst. Hij is ook mede-oprichter van RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances]. RAAAF is een multidisciplinaire en experimentele studio die kunstinstallaties maakt op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en filosofie.

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

×