Laden Evenementen

Masterclass Seneca: Leren sterven

Stoïcijnse lessen van een filosoof, staatsman en mysticus

De verhandelingen, brieven, tragedies en natuurwetenschappelijke werken van de stoïcijn Lucius Annaeus Seneca bieden al tweeduizend jaar inspiratie, troost en… controverse. Van Seneca leren we weinig waarde te hechten aan externe zaken, het goede na te streven en kalm te leven. Tegelijkertijd was Seneca zelf erg rijk en mengde hij zich in onzuivere politieke spelletjes. Is Seneca een hypocriet? Of moeten we de mens Seneca los zien van zijn werk? Tijdens deze masterclass bestuderen we Seneca’s werk in het licht van de stoïcijnse filosofie in het algemeen. Ook richten we ons op praktische lessen van Seneca en andere stoïcijnen. Kortom, een masterclass waarin we de weg van Seneca diepgaand bestuderen, kritisch bespreken en praktisch beoefenen. Met Dennis de Gruijter.

Voor Seneca is de angst voor de dood het fundament van alle andere angsten: neem de angst weg en ook de rest verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wie zichzelf wil bevrijden van mentale blokkades, in harmonie met de natuur wil leven en gelukkig wil zijn, moet leren sterven. We bestuderen Seneca’s troostschriften en brieven over zijn eigen dood en die van anderen.

Studiebelasting

Deze cursus bevat 9 contacturen. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 4 uur in beslag.

Let op! Het boek Dialogen (Boom, 2018) van Seneca is verplicht studiemateriaal voor deze masterclass, maar is niet bij de cursusbedragen inbegrepen. Het boek is te bestellen via boomfilosofie.nl.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Zaterdag 10 juni 2023 10.30 uur tot zondag 11 juni 2023 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 330,00 (inclusief diner met wijn, 2 x lunch en koffie/thee),

Arrangement 2: € 390,90 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt),

Arrangement 3: € 400,90 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt),

Arrangement 4: € 408,40 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent en grondlegger van de Nederlandse Filosofie Olympiade en organiseert stadsfilosofie in Gouda. Hij schreef in 2018 bij ISVW Uitgevers De solidariteit van de schok.