Laden Evenementen

Nacht van de Filosofie 2020 in Rotterdam (Verplaatst)

De Nacht van de Filosofie 2020 in Rotterdam is wegens landelijke coronamaatregelen verplaatst naar 9 oktober 2020. Kijk op arminius.nu voor contactadressen en t.z.t. meer informatie.

Op 9 oktober 2020 is er weer een Rotterdamse Nacht van de Filosofie!

Op de Rotterdamse Nacht van de Filosofie presenteert Alicja Gescinska het essay van de Maand van de Filosofie. Denker des Vaderlands Daan Roovers gaat in gesprek met Fokke Obbema, die veertig mensen interviewde over de zin van het leven. Peter Venmans houdt een pleidooi voor discretie, weten wanneer je niet de waarheid moet spreken. De Bende van de Vooruitgang presenteert een lofzang op de Verlichting. Andreas Kinneging houdt een pleidooi voor de juiste maat in het leven. Gerko Tempelman laat de actuele waarde van de oude islamitische filosofie zien en Susanna Bloem vertelt over verschillende vormen van tijd en brengt deze tot leven met muziek. Dirk De Schutter onthult wat Hannah Arendt te zeggen heeft over fake news en met Maarten van Buuren duik je in de wonderlijke wereld van de quantummechanica. Ontvang een gratis filosofisch consult van de Filosofische Praktijk Nederland of neem deel aan de workshop authenticiteit van Katharina Bauer. In de interactieve film Robin maak je met Tim de Mey nú al de keuzes die mensen in de toekomst zullen gaan nemen en in de Grot van Plato ontdek je nieuwe waarheden. Ga in gesprek met verbeeldingen van Simone de Beauvoir, Socrates en Slavoj Žižek. De nieuwe Jonge Denkers des Vaderlands dragen columns voor en M. sluit de avond af met zijn bezwerende onvergetelijke stem onder begeleiding van de pianoklanken van Winterdagen. Let op: de Nacht van de Filosofie is al twee jaar op rij ruim vooraf uitverkocht.

In de Maand van de Filosofie verschijnt een speciaal geschreven essay. Dit jaar is dat van de hand van de Vlaamse filosoof Alicja Gescinska. Vorige auteurs waren ondermeer Bas Heijne, Paul Scheffer, Femke Halsema en cabaretier Tim Fransen.

Kijk voor de recentste informatie op de pagina van Arminius. Wees er snel bij: de vorige twee edities waren ruim van tevoren uitverkocht.

Het programma van de Nacht van de Filosofie Rotterdam wordt georganiseerd door Arminius, de Buren Vlaams-Nederlands Huis voor Cultuur en Debat, Erasmus School of Philosophy, ISVW en Boekhandel Donner.

Locatie

Arminius Debat- en evenementenlocatie
Museumpark 3
3015 CB Rotterdam
https://www.arminius.nu

Data

Vrijdag 9 oktober 2020.

Aanvang om 20.00 uur, einde om 00.00 uur.

Deelname

Reguliere prijs: € 20,-.
Studenten/Rotterdampashouders: € 15,-.

Bevestigde sprekers

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosoof, schrijfster en programmamaker. Haar veelzijdige repertoire bevat onder andere de filosofie van de muziek in Thuis in muziek (De Bezige Bij, 2018) en een gedachtegoed over de menselijke conditie in Allmensch (Lannoo, 2016). In 2019 was ze verkiesbaar bij de Europese verkiezingen op de Open Vld-lijst.
 
 
Daan Roovers is Denker des Vaderlands 2019-2021, filosoof, programmamaker en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van publieke opinie. Over haar gedachtegoed verscheen in 2019 Wij zijn de politiek. Het denken van Daan Roovers (Marc van Dijk, Ambo Anthos).
 
 
Gerko Tempelman is filosoof, theoloog en schrijver. Als filosoof denkt hij graag out-of-the-box en zoekt hij plekken op waar het schuurt. Hij geeft regelmatig cursussen, waarover een cursus Filosofie en de Islam. Zijn recentste publicatie is Ongeneeslijk Religieus (Uitgeverij Kokboekencentrum, 2018) en een e-book over de geschiedenis van wetenschap in het Arabische Rijk.
 
 
Dirk De Schutter is emeritus hoogleraar aan KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University, Washington D.C. Hij publiceert regelmatig over negentiende en twintigste eeuwse filosofie en literatuur. Hij vertaalde meerdere werken van Hannah Arendt, waaronder in 2018 bij Klement Het waagstuk van de politiek. Ook publiceerde hij in 2015 Hannah Arendt. Politiek denker (Klement).
 
Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceerde vele academische schriften over West-Europese literatuur, met nadruk op de Franse literatuur. Hij schreef De essentie van Spinoza (ISVW, 2016) en een vertaling van Spinoza’s Ethica (Ambo Anthos, 2017).
 
 
 
Fokke Obbema is journalist voor de Volkskrant, waar hij chef van de economieredactie en correspondent voor Frankrijk is geweest. Sinds het succes van De zin van het leven legt hij zich voor de krant toe op zingeving.
 
 
 
 
Peter Venmans studeerde Frans, Spaans en Filosofie in Leuven en schreef jarenlang voor de Volkskrant en De Morgen. Van zijn hand verschenen eerder De ontdekking van de wereld (2005), Over de zin van nut (2008) en Het derde deel van de ziel (2011).
 
 
 
Tim de Mey is universitair docent Theoretische Filosofie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en gastdocent wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Gent. Hij focust zich op de rol van verbeelding en creativiteit in de wetenschap en schreef Het Voordeel van de Twijfel met gedachte-experimenten op basis van beroemde filmfragmenten.
 
 
Katharina Bauer is universitair docent Praktische Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze promoveerde ‘summa cum laude’ op theorieën van de gift. Momenteel doet ze onder andere onderzoek naar moderne ethische idealen, zelfverbetering en technologieën van mensverbetering.
 
 
 
Andreas Kinneging is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Met zijn boek Geografie van goed en kwaad won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van 2006.
 
 
 
 
Susanna Bloem werkt aan een promotie-project in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Descartes Centre aan de Universiteit Utrecht.
 
 
 
 
Theo Boer is hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is lid van de Gezondheidsraad en verschijnt geregeld met opiniestukken in landelijke media.
 
 
 
 
M. is Spoken Word artiest, eerder te zien en horen bij de VPRO, De Rotterdamse Schouwburg, het Escher Museum, Motel Mozaïque en hij speelde op de Uitmarkt met een 23-koppig strijkorkest.