Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Het raadsel van de tijd

26/02/2018 om 10:30 tot 02/03/2018 om 17:00

‘Tijd is slechts een stroom waarin ik ga vissen’
Henry David Thoreau

‘Als we binnenkort alle raadsels hebben opgelost, zullen we nog altijd het raadsel van de tijd overhouden. Dat zijn we namelijk zelf.’
Harry Mulisch

We leven erin, maar begrijpen er weinig van: tijd. We zijn allemaal op zoek naar de vraag hoe we onze tijd moeten indelen en we verbazen ons over de tijd die steeds harder lijkt te gaan naarmate we ouder worden. We zoeken ook allemaal naar het juiste moment om iets te doen. Tegelijk is de vraag op wat voor manier tijd bestaat. En wat is eigenlijk het heden? Filosofen en natuurkundigen zijn het er niet over eens. Misschien was er ‘een tijd’ waarin tijd niet bestond, namelijk voor de oerknal. Zeker is dat er zich op alle tijdschalen heel verschillende verschijnselen voordoen. En dan zijn er nog zaken als de tijdgeest, de herinnering, de verveling en de tijdreis.

Tijdens deze week spreekt Joke J. Hermsen over Kairos, de Griekse god van het moment. Douwe Draaisma spreekt over herinnering en waarom de tijd sneller gaat als je ouder wordt, Marthe Kerkwijk neemt u mee op een reis door de tijd, Erno Eskens vraagt zich af of het idee van eeuwige wederkeer tot amor fati leidt, Dick Bierman schiet de pijl van de tijd door de natuurkunde, Joep Dohmen spreekt over tijd, levenskunst en ouder worden en dit alles gebeurt onder leiding van Hein van Dongen, die in zijn inleidingen ook aandacht besteedt aan theorieën over tijd in andere culturen. Tijdens het gevarieerde avondprogramma wisselen we films over tijd af met gedachte-experimenten en gesprek.

Kortom een heerlijk existentieel en fundamenteel thema om even voor te gaan zitten. Heeft u even?

Zonder tijd zou alles tegelijk gebeuren

Data

Maandag 26 februari – 2 maart 2018

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 904,- (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee en het boek Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst).
Arrangement 2: € 1.091,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1.131,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht.
Arrangement 4: € 1.161,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). Uitverkocht.

Docenten

 

Dr. Joke Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. In 1993 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over Lou Andreas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann. Tevens deed zij onderzoek naar het gedachtegoed van Hannah Arendt, Simone Weil en Emmanuel Levinas.

Dr. Hein van Dongen is filosoof. Hij doceert aan verschillende onderwijsinstellingen en is bestuurder van de stichting Filosofie Oost-West. Ook is hij filosofisch consulent. In zijn werk probeert hij filosofie praktisch toe te passen door zich te richten op het dagelijks leven. In 2014 publiceerde Van Dongen Bergson, een introductie tot de belangrijkste ideeën van Henri Bergson over tijd en leven.

 

Dr. Douwe Draaisma is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde op De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen. Zijn boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen. Zijn meest recente boek is Als mijn geheugen me niet bedriegt (2016).

 

 

Dohmen, Joep (2013) foto Leonie de JongProf. dr. Joep Dohmen is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Momenteel is hij Lector Bildung aan het Centrum voor Humanistische Vorming. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en aan de Bildung Academie van de Universiteit van Amsterdam. Hij legt op het moment de laatste hand aan zijn essay Moderne Bildung. Hoe jongeren hun leven vorm kunnen geven (Ambo, najaar 2016).

 

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmacoördinator bij de ISVW. Ze gaf les aan de University of London en promoveert momenteel op het werk van Jürgen Habermas.

 

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte en schreef meerdere boeken waaronder Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Hij werkte eerder als hoofdredacteur bij Filosofie Magazine.

 

 

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW