Laden Evenementen

Proustweek. Op zoek naar de verloren tijd

‘Alle aards geluk berust op een compromis tussen droom en werkelijkheid.’

Velen hebben zich ooit voorgenomen Proust te gaan lezen, en menigeen is er ook mee begonnen. Velen van hen zijn ook weer afgehaakt, misschien omdat ze geen greep konden krijgen op de structuur van À la recherche du temps perdu. Daardoor konden ze er niet de volle rijkdom en schoonheid van ervaren: dingen die de gewoonste zaak van de wereld zijn geworden, ondergaan in Prousts woorden een metamorfose, en je gaat geloven dat de eindigheid die de dingen kenmerkt juist voorwaarde is voor hun schoonheid.

Voor wie?

´De herinneringen die we van elkaar hebben, zijn zelfs in de liefde niet hetzelfde.’

Voor iedereen die niet is toegekomen aan het lezen van de Recherche, maar dat wel zou willen, is dit een geschikte cursus. Ook degenen die het wel gelukt is het werk van Proust, of delen ervan, te lezen, en daarover graag meer willen weten, zijn van harte welkom. Eigenlijk is deze cursus geschikt voor iedereen die de schoonheid van de eindigheid in het werk van Proust wil ervaren, of dat nu voor het eerst is of voor de duizendste keer opnieuw.

Wat leer je?

‘De ware ontwikkelingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar waarnemen met nieuwe ogen.’

Aan de hand van enige thema’s (muziek, emoties, tijd, humor) die in de hele Recherche aan de orde komen, gaan we passages uit het werk lezen en analyseren. Op den duur zullen de deelnemers niet alleen enige greep krijgen op het werk, maar ook anders naar de wereld kijken, en zelfs naar zichzelf.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en circa 15 uur zelfstudie.

Tijdens de cursus leest u tekstfragmenten van Proust. Voor deze onderdelen van het programma stelt de docent enkele fragmenten in vertaling ter beschikking. U ontvangt die bij aanvang in een reader. Daarnaast staat het u vrij uw eigen exemplaren van boeken van Prousts zevendelige roman Op zoek naar de verloren tijd mee te nemen, Franstalig of in vertaling.

Naast deze teksten gaat de docent ervan uit dat elke deelnemer de beschikking heeft over het boek Op zoek naar Proust (Jacobs, ISVW, 2018). Indien u dit boek nog niet heeft, kunt u dat hier bestellen:

Tijdens de cursus zijn enkele exemplaren te koop bij de receptie. We kunnen echter niet garanderen dat er voldoende exemplaren voorradig zijn voor alle deelnemers. Online bestellen verdient daarom de aanbeveling.

Data

Woensdag 21 t/m zondag 25 augustus 2019.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Prof. dr. Frans Jacobs is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds zijn emeritaat stort hij zich enthousiast op randgebieden van de filosofie, zoals Dante, Montaigne en Proust. In 2018 verscheen bij de ISVW Op zoek naar Proust. Eerder schreef hij o.a. Een filosofie van emoties en verlangens (Nieuwezijds 2008), De essentie van Montaigne (ISVW 2017) en De essentie van Schopenhauer (ISVW 2018).