Laden Evenementen

De poorten van de waarneming

‘Indien de poorten van de waarneming werden gelouterd, zou alles zich aan de mens vertonen zoals het is: oneindig.’ – William Blake

Trance, meditatie, extase, dromen en visioenen zijn van alle tijden. Deze bewustzijnstoestanden spelen niet alleen een grote rol in het werk van filosofen, wetenschappers en kunstenaars, maar ook in de levens van miljoenen mensen. In deze cursusweek houden we ons bezig met hun filosofische en maatschappelijke betekenis, aan de hand van denkers van Plato tot Foucault en van Patanjali tot Kant. Ook gaan we in op het werk van een hedendaagse filosofen en wetenschappers over bewustzijnsverruimende ervaringen. Met Hein van Dongen, Hans Gerding, André van der Braak en Odette de Theije.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Maandag 1 mei t/m vrijdag 5 mei 2023.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Hoofddocent

Hein van Dongen is filosoof. Hij doceert aan verschillende onderwijsinstellingen en is bestuurder van de stichting Filosofie Oost-West. Ook is hij filosofisch consulent. In zijn werk probeert hij filosofie praktisch toe te passen door zich te richten op het dagelijks leven. In 2014 publiceerde Van Dongen Bergson, een introductie tot de belangrijkste ideeën van Henri Bergson over tijd en leven.

André van der Braak is sinds 2012 verbonden aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, sinds 2021 als hoogleraar Comparatieve filosofie van de religie. Daarnaast is hij sinds 2018 als zenleraar actief bij Zen in Baarn. In 2020 verscheen bij Brill van zijn hand Reimagining Zen in a Secular Age: Charles Taylor and Zen Buddhism in the West.

Hans Gerding een Nederlandse filosoof en parapsycholoog. Gerding is directeur van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht en was namens de Stichting Proklos van 2004 tot 2013 bijzonder hoogleraar metafysica in de geest van de theosofie aan de faculteit der wijsbegeerte van de Universiteit Leiden.

Odette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater en actrice. Zij heeft in Maastricht haar opleiding geneeskunde gevolgd en specialiseerde zich in kinder- en jeugdpsychiatrie.