Laden Evenementen

De politieke Spinoza

‘Het doel van de staat is de vrijheid.’

Kan de koning worden ontslagen? Reken maar, zeiden de Nederlanders en ze ontsloegen Filips II. Opeens waren ze vrij. Maar ze vergaten een grondwet op te stellen. Staatkundige wanorde was het gevolg. Een eeuw later toonde Spinoza de uitweg in zijn Politiek traktaat (1677). In deze cursus zien we dat de politieke filosofie van Spinoza een antwoord is op de staatkundige problemen van zijn tijd. De cursus is bedoeld voor iedereen die belang stelt in Spinoza, in de geschiedenis van Nederland, in politieke filosofie en in de relatie tussen deze drie. Waarom schreef Spinoza zijn Politiek traktaat? Aan het eind van de week weet je daar het fijne van.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Maandag 13 juli t/m vrijdag 17 juli 2020.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 781,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 974,85 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.014,85 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.044,85 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Prof. dr. Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceerde vele academische schriften over West-Europese literatuur, met nadruk op de Franse literatuur. Hij schreef De essentie van Spinoza (ISVW, 2016) en een vertaling van Spinoza’s Ethica (Ambo Anthos, 2017)