Laden Evenementen

« All Evenementen

Literatuurcursus: Overspelige vrouwen

16 oktober om 10:30 tot 20 oktober om 12:30

“Liefde, dacht ze, komt plotseling, met enorme uitbarstingen en bliksem, — een orkaan die uit de lucht op het leven valt, het omverwerpt, de wil ontwortelt als een blad en het hele hart in de afgrond veegt.” – Madame Bovary, Gustave Flaubert

Vijf romans, vijf overspelige vrouwen. Wat vertellen deze vijf vrouwen – en hun overspel – over de literaire stroming en de tijd waarin hun verhaal is geschreven? De romans die in deze literatuurcursus de revue passeren zijn geschreven tussen de zeventiende eeuw en het einde van de negentiende eeuw, in Frankrijk, Rusland of de VS. De omstandigheden en karakters die de vijf personages tot overspel dreven zijn telkens anders. Door de ogen van de overspelige vrouw en andere personages werpt deze cursus een ondeugende blik op de verschillende literaire, historische, psychologische, filosofische en maatschappelijke kenmerken van de vijf romans, hun auteurs en hun context.

We raden u nadrukkelijk aan de vrij romans voorafgaand aan de cursus zelfstandig te lezen. Het programma bestaat uit hoorcolleges, close reading van passages, reflectie en nu en dan een film.

Programma

Dag 1: NATHANIEL HAWTHORNE, DE RODE LETTER (1850)

De rode letter stemt overeen met de historische werkelijkheid. Personen en plaatsen hebben werkelijk bestaan, gebeurtenissen hebben werkelijk paatsgevonden. Alleen de drie hoofdpersonen en het overspel zijn fictief. Het verhaal concentreert zich rond drie schavotscènes: Hester Prynne moet op het schavot staan met de rode letter A van adulteress duidelijk zichtbaar op haar kleding. Tijdens de andere schavotscènes bekent dominee Dimmesdale zijn schuld. Van alle overspelromans is De rode letter het eigenaardigst, omdat de roman met geen woord rept over het eigenlijke overspel en het verhaal pas een jaar na het gebeuren begint.

Dag 2: GUSTAVE FLAUBERT, MADAME BOVARY (1856)

Madame Bovary geldt als het meesterwerk van het realisme. Maar wat betekent dat? Het betekent niet dat het verhaal echt is gebeurd. Het betekent dat de idealen van de romantiek worden vernietigd. In Madame Bovary draagt Flaubert draagt de romantiek te grave. De ironie wil dat Flaubert een romanticus was die zijn romantische idealen in diverse romans botvierde. Hij schreef Madame Bovary om zijn romantische neiging te onderdrukken. Het resultaat was dat hij noch in romantiek, noch in realisme geloofde. Flaubert was een nihilist. Madame Bovary is een boek over niets.

Dag 3: LEV TOLSTOJ, ANNA KARENINA   (1877)

Tolstoj is onovertroffen in de karakterisering van personages. Alles wat zijn personages denken, zeggen en doen is psychologisch en sociologisch gemotiveerd. Tolstoj geeft dezelfde karakterstructuur aan leden van eenzelfde familie. De drie gebroeders Lewin zijn stuk voor stuk utopisten; ze communiceren moeizaam met andere mensen, vooral met vrouwen. De overstelpende vitaliteit van de Oblonski’s (Stepan en zijn zuster Anna Karenina) wordt getemperd door schuld en schaamte. Deze tegenstrijdige gevoelens uiten zich bij broer en zus in een stralende glimlach die hen als leidmotief overal vergezelt. Tolstojs realisme berust op deze psychologische en sociologische motivering.

Dag 4: THEODOR FONTANE, EFFI BRIEST (1895)

Het leven van Effi Briest verloopt als een klassieke tragedie. Effi is 17 jaar oud als ze wordt uitgehuwelijkt aan de twintig jaar oudere Instetten. Daarmee wordt de kiem gelegd voor een conflict dat zich in de loop van het huwelijk ontwikkelt. Effi vereenzaamt en raakt vervreemd van haar omgeving. Ze krijgt een verhouding met majoor Crampas. Dan verhuist het gezin naar Berlijn. Door een stom toeval ontdekt Instetten jaren nadien Crampas’ brieven aan Effi. Dan neemt de geschiedenis een beslissende wending. Instetten doodt Crampas in een duel. Effi wordt uit de samenleving verstoten. Het laatste bedrijf, de catharsis, gaat over Effi’s boetedoening en dood. Overigens speelt het conflict zich niet af tussen Effi en Instetten, maar tussen Effi en Instetten aan de ene kant en de openbare orde aan de andere kant.

Dag 5: MADAME DE LAFAYETTE, DE PRINSES VAN KLEEF (1678)

Madame de Lafayette schreef haar romans in de marge van haar politieke en culturele carrière. Ze was een grande dame aan het hof van Lodewijk XIVe en een précieuse de la plus haute volée. De Prinses van Kleef is een hoofse roman. De hoofse stof wordt waarschijnlijk gemaakt door de historische situering. Het verhaal speelt zich af in 1558 – 1559 aan het hof van Hendrik II. Huwelijken vormen een belangrijk onderdeel van de internationale politiek.

Data

Maandag 16 oktober t/m vrijdag 20 oktober 2018

Aanvang maandag om 10:30 uur, einde vrijdag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 746,00 (inclusief 5 x lunchbuffet, 4 x diner met wijn en koffie/thee).
Arrangement 2: € 928,00 (arrangement 1 + standaardkamer met ontbijt).
Arrangement 3: € 968,00 (arrangement 1 + pluskamer met ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 998,00 (arrangement 1 + comfortkamer met ontbijt).

Docent

Prof. dr. Maarten van Buuren was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij schreef onder meer De essentie van Spinoza (2016), Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid (2016) en is momenteel bezig met een eigen vertaling van Spinoza’s Ethica, dat eind 2017 zal verschijnen.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  okt 02

  START: Zin geven aan werk

  2 oktober om 09:30 tot 3 oktober om 16:00
  okt 07

  START: Masterclass Hannah Arendt – Denken

  7 oktober om 10:30 tot 8 oktober om 12:30
  okt 07

  Ethiek en politiek I: Aristoteles

  7 oktober om 10:30 tot 8 oktober om 12:30
  okt 08

  Stoïcijnse levenskunst

  8 oktober om 10:00 tot 17:00
  okt 09

  De kunst van het vragen stellen

  9 oktober om 10:30 tot 10 oktober om 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte