Laden Evenementen

Ontwikkel je eigen filosofische fictie of non-fictie boek

Het begin van jouw filosofische schrijverscarrière?

 

De start van je eigen filosofische boek (fictie of non-fictie)

Overweeg je om een filosofisch getint boek te schrijven? Een filosofische roman, of een non-fictieboek over een filosofisch onderwerp? De vraag die direct komt bovendrijven is doorgaans: hoe pak je zoiets aan?

 

ISVW en schrijversacademie Editio bieden je nu de helpende hand met de cursus ‘De start van je eigen filosofische boek (fictie of non-fictie).’ Deze opleiding biedt een boeiende combinatie van live-sessies en leren en schrijven met begeleiding op afstand, via de eersteklas online methode van schrijversacademie Editio.

 

Eerste dag

We beginnen met een inspirerende dag op Landgoed ISVW (Leusden) met filosoof, schrijver en essayist Désanne van Brederode en schrijver, journalist en schrijfdocent Marc van Dijk. Samen onderzoeken we wat fictie is, wat non-fictie, en wanneer je een boek ‘filosofisch’ kunt noemen. Van Brederode en Van Dijk vertellen waar zij zelf bij het schrijven hun inspiratie vandaan halen, en wat voor hen belangrijke richtlijnen zijn bij het beginnen aan een nieuw boek.

 

Marc van Dijk licht de online lesmodule toe, die hij persoonlijk zal begeleiden. Schrijver Bob van der Burg, oprichter van schrijversacademie Editio, licht toe hoe de online leeromgeving werkt. Aan het einde van deze dag ben je goed toegerust om te beginnen met het zes weken durende online onderdeel van deze opleiding.

 

Online opdrachten met persoonlijke begeleiding

Onder wekelijkse begeleiding van tutor Marc van Dijk werk je jouw opzet voor een filosofisch fictie of non-fictie boek stap voor stap uit tot een overtuigend voorstel, een kernachtige pitch en een pakkend eerste fragment van je boek. De uitdagende opdrachten, motivatie van je groepsgenoten, de feedback van je tutor en de mogelijkheid via de online leeromgeving elkaar van commentaar te voorzien zorgen ervoor dat je geïnspireerd blijft om je voorstel goed te doordenken en steeds verder uit breiden en aan te scherpen.

Studiebelasting: eens per week op een vast tijdstip komt een nieuwe schrijfopdracht beschikbaar, die u gedurende die week schrijft en tot slot weer uploadt zodat u feedback kunt krijgen van de tutor. Naar verwachting zult u gemiddeld 3 – 4 uur per week besteden aan deze schrijfopdrachten. Dit is echter slechts een richtlijn: hoe meer tijd u in uw schrijfwerk investeert, hoe meer u eruit haalt. Er is geen vast tijdstip in de week waarop u verwacht wordt online te zijn. U schrijft in uw eigen tijd en tempo.

 

Slotdag met pitch voor uitgever

Op de slotdag werk je op Landgoed ISVW voor de laatste keer aan je opzet en pitch, onder begeleiding van tutor Marc van Dijk. Na de lunch met je groepsgenoten krijg je de unieke kans om je eigen filosofische boek live te pitchen aan uitgever Florian Jacobs van ISVW Uitgevers. Deze slotdag met serieuze kans op een contract maakt deze opleiding tot een unieke springplank naar een schrijverscarrière. Waar let Florian Jacobs op als hij een manuscript ontvangt? Lees zijn blog over Filosofisch schrijven vol met steengoede tips.

 

Data

Zaterdag 7 september 2019: kick-off op Landgoed ISVW (10.00 uur tot 17.00 uur)

Vanaf woensdag 11 september: online cursus onder begeleiding van Marc van Dijk

Zaterdag 9 november 2019: presentaties op Landgoed ISVW (10.00 uur tot 17.00 uur)

Florian Jacobs (uitgever) van ISVW Uitgevers is aanwezig bij de presentaties.

Marc van Dijk (1979) werkte onder meer als redacteur bij Trouw en Filosofie Magazine. Als freelance-journalist schrijft hij al meer dan tien jaar wekelijks over (publieks)filosofie voor Trouw, Vrij Nederland en andere media. In 2013 verscheen bij Atlas Contact zijn boek De paus van Amsterdam, een biografie van Huub Oosterhuis. Van Dijk is ook schrijfdocent en kijkt ernaar uit om zijn kennis en ervaring te delen met talentvolle mensen die een filosofisch boek willen schrijven.

 

 

 

Deelname

Deelname aan deze cursus bedraagt € 1200,- , inclusief 2 x lunch, koffie/thee en toegang tot de online leermodule van Editio.