
- Dit evenement is voorbij.
Ontdek het Landgoed ISVW
10 april om 19:30 tot 22:00

Architectuurcafé FASadE: tachtig jaar vrijheid
De avond start met een rondleiding over het Landgoed, waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis en het huidige gebruik van de ISVW. Architect Hans Ruijssenaars vertelt over de bijzondere architectuur en landschappelijke ontwikkelingen die het landgoed zijn unieke karakter geven. Filosoof Florian Jacobs neemt je mee in een boeiend verhaal over de rol van filosofie en dialoog in relatie tot 80 jaar vrijheid.
Nederland viert dit jaar tachtig jaar vrijheid. Het is voor FASadE (Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap) aanleiding om een bijzondere avond te organiseren op Landgoed ISVW. Centraal staat het begrip ‘vrijheid’. Filosoof Florian Jacobs reflecteert op de betekenis en het gebruik van het woord ‘vrijheid’ in de taal. Hij is werkzaam als uitgever bij de ISVW. Hij studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en publiceerde onder meer bij de tijdschriften Filosofie Magazine en Filosofie-Tijdschrift, en meerdere websites. Journalist Peter Henk Steenhuis interviewt architect Hans Ruijssenaars, die de afgelopen decennia vorm heeft gegeven aan Landgoed ISVW. Daarna volgt een gesprek over de betekenis van Landgoed ISVW en de rol van filosofie en dialoog. Aan dit gesprek neemt ook wethouder Rutger Dijksterhuis deel.
De ISVW is opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze school heeft als idealistische grondslag om geweld te stoppen door geestelijke vernieuwing. De ISVW mag niet het domein zijn van één filosofische of religieuze richting, maar moet een vrij podium bieden aan alle stromingen in de westerse en oosterse filosofie en op het gebied van religie, kunst, psychologie, enz. Tot op de dag van vandaag worden op Landgoed ISVW filosofiecursussen en -opleidingen gegeven in samenwerking met universiteiten en maatschappelijke instellingen.
Het hoofdgebouw is ontworpen door architect K.P.C. de Bazel. De Bazel liet zich in zijn werk inspireren door oosterse filosofie en vormen. Hij maakte gebruik van strenge maatvoeringen en stond bekend om zijn ontwerpen waarbij het interieur en de buitenkant van het gebouw een eenheid vormde. De afgelopen twintig jaar heeft architect Hans Ruijssenaars (1944) gestaag verder vormgegeven aan Landgoed ISVW. Het heeft tot een bijzonder architectonisch en landschappelijk geheel geleid. Ruijssenaars is van mening dat filosofie en architectuur dezelfde oorsprong hebben. Zijn werk heeft een herkenbaar handschrift, dat zowel strak en modern is als plastisch en expressionistisch. Journalist Peter Henk Steenhuis (filosofieredacteur Trouw) gaat met hem in gesprek over hoe architectuur vrijheid kan representeren.
Voorafgaand aan de avond is er een rondleiding over het landgoed waar in wordt gegaan op de ontstaansgeschiedenis en het huidige gebruik van het landgoed en de ISVW. De avond door FASadE maakt deel uit van een breder landelijk programma: 80 jaar vrijheid. Door het hele land wordt stilgestaan bij het feit dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam
Datum
Donderdag 10 april 2025.
Aanvang rondleiding 19.30 uur.
Aanvraag programma in de Képoszaal om 20.15 uur.
Deelname