Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Online lezing: Stoïcijnen over de natuur

2 september om 20:00 tot 21:30

De wereld is in de greep van klimaatverandering. Deze gaat gepaard met gevoelens van onzekerheid, angst, wanhoop, twijfel en verdriet. Hoe kunnen we de aarde en daarmee ons zelf redden? De stoïcijnse filosofen Musonius Rufus en Seneca draaien de vraag om: hoe redden we onszelf en daarmee de aarde? Hoe beïnvloeden de mens en de natuur elkaar? Welke richtlijnen voor ons leven kunnen we in die interactie vinden?

Musonius pleit in zijn Diatriben voor ‘een vruchtbaar maken van de natuur’ en Seneca onderzoekt in zijn Naturales Questiones hoe onze morele deugden de natuur kunnen verrijken. In deze online lezing neemt Dennis de Gruijter je mee naar een ondergeschoven thema in de stoïcijnse filosofie: de natuurethiek. Wat is het, hoe werkt het, en hoe zou het ons vandaag kunnen helpen in de uitdagingen die wij voor ons zien?

Deze bijeenkomst vindt online plaats via Zoom. Je ontvangt na aanmelding enkele dagen van tevoren de Zoomlink. Meer weten over Zoom? Kijk op zoom.us.

Studiebelasting

Deze cursus bevat anderhalf online contacturen en daarnaast optioneel een uurtje zelfstandige leestijd.

Leerdoelen

Tijdens de ISVW online lezingen maak je kennis met de beste ideeën van een of enkele filosofen, bekend of onbekend, klassiek of hedendaags. Deze filosofen en hun ideeën zijn zeer divers, maar hebben met elkaar gemeen dat zij je aan het denken zetten en uitnodigen je eigen ideeën te bevragen. Je steekt niet alleen interessante kennis op, maar toetst ook je eigen denken.

Datum

Maandag 2 september 2024

Aanvang om 20.00 uur, einde om 21.30 uur.

Deelname

€ 25,-

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Let op: je kunt je tot uiterlijk 16:30 uur aanmelden op 2 september.

Docent

Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent, podcaster, trainer en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij schrijft en doceert over de klassieke stoïcijnse filosofie als een manier van leven en verzorgt Klassiek Stoïcijnse Mindset Training voor organisaties en bedrijven. Hij organiseert sinds 2020 de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de ISVW. Hij publiceerde in 2018 bij ISVW Uitgevers De solidariteit van de schok. Online lezingen

Om te filosoferen hoef je je leunstoel niet te verlaten, want ISVW komt bij je thuis. Tweewekelijkse online colleges bieden je een korte inleiding in het werk van belangrijke denkers en zetten je aan het denken over prangende filosofische vragen. Elk college duurt 1,5 uur en deelname bedraagt € 25,- . Het gebruikte platform is Zoom, wat interactie met de docent mogelijk maakt. Voorkennis is niet vereist. Deze colleges worden niet opgenomen. Voor sommige colleges wordt aanvullend lesmateriaal ter beschikking gesteld op een digitale leeromgeving.

Moderator is Martha Claeys. Martha Claeys is gepromoveerd aan de Universiteit Antwerpen op trots als morele emotie. Haar recente boek Trots. De filosofie van een emotie is zeer lovend ontvangen. Ze maakt samen met Lotte Spreeuwenberg de filosofische podcast Kluwen.
 

Wat deelnemers zeggen over de online lezingen:

‘De online colleges zijn een effectieve en laagdrempelige aanvulling op de fysieke bijeenkomsten.’

‘Een prettige wijze om kennis te maken met verschillende filosofen. Graag tot de volgende keer!’

‘De docente was enthousiast en betrokken bij haar onderwerp.’

‘De inleiding was helder en inhoudelijk van goede kwaliteit.’

‘Enthousiaste vertellers en goed georganiseerd.’

‘Er is voor ieder wat wils. Ben altijd erg enthousiast. ISVW is een absolute aanrader’

‘Ik vind het heel plezierig dat ISVW af en toe ook colleges online mogelijk maakt. Complimenten. Die zijn voor verschillende mensen makkelijker te volgen dan niet-digitale bijeenkomsten.’

Gegevens

Datum:
2 september
Tijd:
20:00 tot 21:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

ISVW
Telefoon
033 465 0700
E-mail
receptie@isvw.nl
Site
Bekijk de site van Organisator
Winkelwagen
Scroll naar boven