Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Ondermijning van het lokaal bestuur – Inspiratiedag

21/02/2018 om 13:00 tot 17:00

Ondermijning bestaat. In Brabant, in Drenthe, in Overijssel. Ondermijning is in ons land genesteld en geworteld. Burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren worden bedreigd of omgekocht. Criminelen infiltreren in het lokale bestuur en krijgen zo vertrouwelijke informatie of beïnvloeden de besluitvorming. Miljardenwinsten die met criminele activiteiten worden behaald verstoren het normale maatschappelijke proces.

In het nieuwe regeerakkoord is 100 miljoen extra uitgetrokken om de opkomst van de ondermijnende criminaliteit te stuiten. Voor heel Nederland, want in elke gemeente kan het bestuur te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren geeft tijdens deze inspiratiedag haar visie op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit in de komende jaren.

In het spraakmakende boek De Achterkant van Nederland schetst hoogleraar Pieter Tops een onthutsend beeld. Nicolette Woestenburg hield aansluitend een grootschalige enquête onder duizenden lokale bestuurders en ambtenaren. Hoe erg is ondermijnende criminaliteit?

Hoe om te gaan met bedreigingen en de angst die deze oproepen? Hoe het bestuur goed te laten functioneren als deze onder vuur ligt? Prominente bestuurders geven hun visie, zoals officier van Justitie Greetje Bos, een van de bekendste bestrijders van ondermijnende criminaliteit. Daarnaast Henri de Wijkerslooth die als burgemeester meemaakte dat het gemeentehuis in vlammen opging en wethouder Bouke Arends, die enige tijd moest onderduiken na bedreigingen.

Is het beleid effectief? Hoe ziet de aanpak voor de komende jaren er uit en waar mogen we op hopen bij de bestrijding? Karel Schuurman, hoofd van het Landelijk Expertise en Informatie Centrum geeft antwoord op deze vragen en gaat in debat met het plenaire panel om zo gezamenlijk tot een volledig beeld te komen.

De Sprekers

Kajsa Ollongren
De centrale inleiding van deze inspiratiedag wordt verzorgd door Kajsa Ollongren, vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ollongren is sterk betrokken bij dit onderwerp, wat ook bleek uit haar allereerste werkbezoek na haar aantreden. Op 8 november bezocht zij Eindhoven en liet zich voorlichten over ondermijnende criminaliteit en bestuurlijke integriteit. Alom werd dat gezien als een landelijke erkenning van het probleem van ondermijnende criminaliteit.

Pieter Tops
Pieter Tops is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij doet onderzoek naar (lokale) democratie en naar ondermijnende criminaliteit. Hij was als bestuurder verantwoordelijk voor onderzoek en kennisonwikkeling aan de Politieacademie. Samen met journalist Jan Tromp schetste hij in De Achterkant van Nederland een onthutsend beeld van de ondermijnende criminaliteit in Nederland. Zijn boek en de begeleidende artikelen in de Volkskrant hebben een belangrijke rol gespeeld in de mobilisering van de aandacht.

Nicolette Woestenburg
Nicolette Woestenburg is onderzoeker bij Pro Facto, bureau voor bestuurskundig en juridisch onderzoek, advies en onderwijs. In opdracht van het Ministerie voor Justitie en Veiligheid enquêteerde zij duizenden burgemeesters, wethouders, raadsleden, ambtenaren openbare orde, griffiers en gemeentesecretarissen. Een belangrijke conclusie is dat bedreiging en infiltratie structureel voorkomen, maar er nauwelijks sprake is van ondermijning van de rechtstaat. Zie voor het rapport www.wodc.nl/binaries/2721_volledige_tekst_tcm28-283692.pdf

Greetje Bos
Sinds 2016 is Greetje Bos officier van justitie bij de Rechtbank Breda, speciaal gedetacheerd voor de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit. Daarvoor werkt ze al veertien jaar als officier van justitie, van 2002 tot 2009 in Rotterdam en daarna tot 2016 bij het Landelijk Parket. In die jaren ontwikkelde zij een reputatie als onverschrokken en doorgewinterde crimefighter.  Bos heeft naast deze functie ook een praktijk in bewindvoering.

Bouke Arends
Rasbestuurder Bouke Arends zit al sinds zijn twintigste in de politiek. In zijn functie als loco-burgemeester van Emmen werd hij begin 2017 ernstig bedreigd. Gedurende enkele weken dook hij onder in Engeland. Hoe te reageren op bedreigingen, hoe door te werken met zo min mogelijk stress? Wanneer is bedreiging effectief?

Henri de Wijkerslooth
Op 17 juli 2012 ramden twee auto’s het gemeentehuis van Waalre die daarop in vlammen opging. Het huis van burgemeester Henri de Wijkerslooth was reeds uitgerust met schervenwerend glas en werd na deze aanslag enige tijd beveiligd. Hoe kijkt de Wijkerslooth terug op deze periode? Wat is zijn visie op ondermijnende criminaliteit, als iemand die al jaren geleden hiermee intensief geconfronteerd werd? De Wijkerslooth is momenteel waarnemend burgemeester van Cranendonck.

Karel Schuurman
Karel Schuurman is hoofd van het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) dat gericht is op de bestuurlijke en integrale bestrijding van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Hij was betrokken bij de wetswijziging BIBOB, het opzetten van de RIECs en het LIEC en de oprichting van een Europees netwerk tegen ondermijnende criminaliteit.

Programma

13:00 uur:  keynote door Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
13:30 uur:  Ondermijning: hoe erg is het? Met Pieter Tops en Nicolette Woestenburg.
14:15 uur: Pauze
14:45 uur: Ondermijning; hoe ga je er mee om? Gesprek met prominente bestuurders:
– officier van Justitie Greetje Bos
– wethouder Bouke Arends
– ex-burgemeester Henri de Wijkerslooth
15:30 uur: Ondermijning: hoe effectief is bestrijding?
Plenair debat met Karel Schuurman, hoofd Landelijk Informatie en Expertisecentrum
16:15 uur: Vragenvuur. Ga in debat of stel uw vraag aan sprekers van uw keuze
17:00 uur: Borrel

Locatie en organisatie
De inspiratiedag Ondermijning van het Lokaal Bestuur is een initiatief van het Nederlands Gesprekcentrum in samenwerking met Binnenlands Bestuur. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 21 februari 2018 op het Landgoed van de Internationale School voor Wijsbegeerte, Dodeweg 8 in Leusden.

Arrangementen

Reguliere bezoekers: € 295,-
NGC-Donateurs: € 250,-
Abonnees Binnenlands Bestuur: € 250,-
(De ISVW-Goldcard is niet van toepassing)

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 27

  De actualiteit van Hannah Arendt

  27 mei om 10:30 tot 31 mei om 12:30
  jun 07

  ISVW Pubquiz – 7 juni 2019

  7 juni om 18:00 tot 22:00
  jun 15

  Crash Course: Het filocafé

  15 juni om 10:00 tot 17:00
  jun 22

  Een actuele kwestie over leven en dood: prenatale screening

  22 juni om 10:30 tot 23 juni om 12:30
  jul 08

  Filosofisch wandelen

  8 juli om 10:30 tot 12 juli om 12:30
  jul 08

  Filosofie in de Lage Landen

  8 juli om 10:30 tot 12 juli om 12:30
  jul 10

  Uitverkocht: Tao & qigong

  10 juli om 10:30 tot 14 juli om 12:30
  jul 15

  Denken in tijden van versnelling

  15 juli om 10:30 tot 19 juli om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW