Laden Evenementen

Oefening baart ethiek

Neurobiologie, boeddhisme en ethiek

Wat heb je nodig om ethisch te handelen? De geschiedenis van de westerse filosofie kent op deze vraag vele antwoorden: morele principes, voorbeeldige deugden, goede bedoelingen of een streven naar het hoogste nut voor de meeste mensen. Recentelijk is onder invloed van de neurobiologie en kennis van oosterse tradities een nieuw antwoord op deze vraag mogelijk: om ethisch te handelen heb je in de eerste plaats een zekere gevoeligheid nodig. En als dat zo is, dan kun je die ethische gevoeligheid trainen.

In deze summerschool maken we kennis met de opvattingen van de neurobioloog Antonio Damasio, de boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh en de ethicus Emmanuel Levinas. Deze filosofen hebben met elkaar gemeen dat zij ethiek opvatten als een houding (ethos). Wat betekent dat en hoe kun je die houding cultiveren?

Damasio stelt vast dat wij over hersencapaciteit beschikken die ons in staat stelt voelend te weten wat er in een handelingssituatie gaande is en van ons gevraagd wordt. Thich Nhat Hanh laat zien dat het door meditatie mogelijk is deze hersencapaciteit te trainen en daardoor aandachtig in het leven te staan. In het werk van Levinas lezen we dat ethisch verantwoord handelen mogelijk is door vanuit gevoeligheid te luisteren naar het gelaat van de Ander. Tijdens deze Summerschool wisselen hoorcolleges, gesprekken en oefeningen elkaar af. Gaandeweg wordt duidelijk dat de Oosters-filosofische oefenpraktijk ons in staat stelt onze hersencapaciteit te trainen om te leren luisteren naar het gelaat van de Ander.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen.

Data

Van maandag 26 augustus 2019 om 10.30 uur t/m vrijdag 30 augustus 2019 om 12.30 uur, met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Uitverkocht

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). Uitverkocht

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Jan Flameling studeerde filosofie in Groningen, Amsterdam, Keulen en Berkeley. In 1994 richtte hij het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Sindsdien werkt hij als docent, trainer en gespreksbegeleider. Hij geeft trainingen in morele oordeelsvorming aan o.a. organisatieadviseurs, artsen, en medewerkers van de openbare ministeries. Samen met Hans Baaijens publiceerde hij Oosterse denkers in de polder (ISVW 2012).