Laden Evenementen

Nacht van de filosofie 2020 in Amsterdam

De Nacht van de Filosofie 2020 is op 11 april in het sfeervolle Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, gelegen in de theaterbuurt aan de Nes in Amsterdam. In diverse zalen zijn de hele avond lezingen, performances en debatten. Let op: voorgaande edities waren ruim vooraf uitverkocht.

Het wordt een bijzondere en bruisende avond. Alicja Gescinska presenteert haar Essay van de Maand van de Filosofie. Denker des Vaderlands Daan Roovers geeft haar visie op de huidige tijd en Bas Haring en Rebekka de Wit laten zien dat je met naïviteit dichter bij de waarheid kunt komen. Henri Beunders  onderzoekt wat de populariteit van tatoeages zegt over de zoektocht van jongeren naar identiteit. Babah Tarawally laat je de Afrikaanse filosofie van Ubuntu beleven en Jean Paul van Bendegem en Ignaas Devisch bespreken de filosofische betekenis van dooddoeners die wij dagelijks gebruiken. Karim Benammar vertelt hoe je je leven kunt vormgeven en Gerko Tempelman laat de waarde zien van de filosofie uit het Midden-Oosten. Kamagurka tekent live cartoons bij een filosofisch debat en de Jonge Denkers dragen korte columns voor. Dit is nog nog niet alles, in totaal zijn er op deze Nacht meer dan twintig lezingen, debatten en performances.

 

Presentatie Essay van de Maand van de Filosofie – Alicja Gescinska
In de Maand van de Filosofie verschijnt een speciaal geschreven essay. Dit jaar is dat van de hand van de Vlaamse filosoof Alicja Gescinska. Vorige auteurs waren ondermeer Bas Heijne, Paul Scheffer, Femke Halsema en cabaretier Tim Fransen.

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosoof, schrijfster en programmamaker. Haar veelzijdige repertoire bevat onder andere de filosofie van de muziek in Thuis in muziek (2018) en een gedachtegoed over de menselijke conditie in Allmensch (2016). In 2019 was ze verkiesbaar bij de Europese verkiezingen op de Open Vld-lijst.

 

 

Daan Roovers is Denker des Vaderlands 2019-2021, filosoof, programmamaker en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van publieke opinie. Over haar gedachtegoed verscheen in 2019 Wij zijn de politiek. Het denken van Daan Roovers (Marc van Dijk).

 

Kamagurka (Luc Zeebroek) is theater- en televisiemaker en allround kunstenaar. Kamagurka staat bekend om zijn absurde cartoons en tv-shows. Hij publiceert in verscheidene tijdschriften en kranten, onder meer in Nederland (NRC), Frankrijk, UK, Duitsland, Oostenrijk en USA.

 

 

Het gevoel van Ubuntu – Babah Tarawally
Ubuntu is een Afrikaanse filosofie die de nadruk legt op de onderlinge verbondenheid van mensen. Een leidende gedachte is ‘ik ben omdat wij zijn’. Grootheden als Nelson Mandela en Desmond Tutu verklaarden dat zij leefden vanuit deze filosofie. Maar Ubuntu moet je niet alleen begrijpen, maar vooral beleven. Babah Tarawally, die vaak Ubuntu in zijn romans verwerkt, laat je de filosofie van Ubuntu voelen aan de hand van fragmenten uit zijn werk.

Babah Tarawally is schrijver, journalist en columnist bij Trouw. Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en kwam terecht in een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Hij schreef De god met de blauwe ogen (2010), De Verloren hand (2016) en Gevangen in zwart-wit denken (2018).

 


Doordenken over dooddoeners – Jean Paul van Bendegem en Ignaas Devisch

Ogenschijnlijk zijn ze nietszeggend, maar niets is minder waar. Jean Paul Van Bendegem en Ignaas Devisch zochten in hun boek Doordenken over dooddoeners naar de diepere betekenis van meer dan honderd dooddoeners. Weten we wel wat we zeggen als we een dooddoener gebruiken? Er zijn vele manieren waarop we niets proberen te zeggen tegen elkaar en daardoor ongewild meer zeggen dan we bedoeld hadden.

Ignaas Devisch is professor in filosofie, medische filosofie en ethiek en verbonden aan de Universiteit Gent. Hij is regelmatig te gast op de Belgische radio en televisie (De Wereld Vandaag, De Ochtend, De Afspraak, Terzake) om duiding te geven bij ethische en filosofische kwesties. Hij is tevens vaste columnist bij De Standaard

Jean Paul van Bendegem is hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrij Universiteit Brussel. Hij is ere-lid van SKEPP, een organisatie die kritisch is op paranormale verschijnselen en pseudo-wetenschap en hij schrijft columns voor het Belgische weekblad Knack.

 


Over naïviteit – Bas Haring en Rebekka de Wit

Een naïef iemand staat ver van de waarheid af, snapt niet hoe de wereld in elkaar zit. Maar is dat wel zo? Zowel Bas Haring als Rebekka de Wit stellen in hun werk vragen bij zaken die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn. Zo vraagt Haring zich in Plastic Panda’s af of biologische diversiteit altijd waardevol is. De Wit zet in haar Afhankelijkheidsverklaring vraagtekens bij ons doorgeschoten idee van autonomie met de metafoor van de Doe-het-zelf-zaak  (lengte 1 minuut). Daarnaast valt het haar op dat vredesdemonstraties vaak als naïef worden aangemerkt, maar oorlogen nooit.

Maar naïviteit staat natuurlijk ook voor een vervreemding van de waarheid. Hoe zit het nu? Bestaat er een moreel ‘goede’ naïviteit? Is een beetje naïviteit juist wenselijk? Of is naïviteit een instrument om waarheid te achterhalen?

Bas Haring is hoogleraar Publiek begrip van de wetenschap en ‘volksfilosoof’. Hij schreef bestsellers als Kaas en de evolutietheorieVoor een echt succesvol leven en Plastic Panda’s en won in 2016 de Duidelijke Taalprijs als Nederlands “meest duidelijke denker”.

 

Rebekka de Wit is theatermaker en won daarmee diverse prijzen. Ze schreef We komen nog één wonder tekort en in april 2019 verscheen haar Afhankelijkheidsverklaring. Bekijk hier een interview – In de pers: “Rebekka de Wit for president!’ ★★★★ (De Standaard).

 


Tattoos en de jacht op een betekenisvol bestaan – Henri Beunders

Bijna de helft van de jongeren in de Verenigde Staten heeft een tattoo en ook in Nederland is deze populair. Was een tattoo vroeger vooral iets voor zeelui en criminelen, tegenwoordig zijn tattoos ‘mainstream’.  Volgens Beunders zijn deze al lang niet meer een uiting van rebelsheid, maar juist een conformistisch symbool van de mens als individueel en autonoom wezen. Het is ironisch dat een derde van de tattoozetters ondertussen spijt heeft, mede door de populariteit van tattoos. Onze omgang met tattoos is daarmee exemplarisch voor de omgang van de hedendaagse mens met het ideaal van autonomie.

Henri Beunders is hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de EUR, een speciaal voor hem gecreëerde leerstoel. Hij is een veelgevraagd commentator bij het nieuws. Een van zijn interessegebieden is de opkomende emotiecultuur, waarover hij bijvoorbeeld Publieke tranen. De drijfveren van de emotiecultuur schreef.

 

 

Je leven vormgeven – Karim Benammar
We leven in een tijd waarin bijna alles kan en bijna alles mag. De meesten van ons kunnen onze woonplaats, partner, werk en levensstijl zelf bepalen. Dit is een nieuwe situatie, die nog nooit eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de mensheid. Maar hoe geef je vorm aan je leven als er zoveel vrijheid is? Hoe geef je betekenis aan je leven? Waar leef je voor? Je gaat deze vragen onderzoeken in deze interactieve lezing, voortbouwend op kerninzichten van filosofen Nietzsche, Sartre, Camus en Foucault.

Karim Benammar is gespecialiseerd in transformerend denken en geeft lezingen en workshops aan bedrijven en organisaties. Hij schreef Overvloed (2005), Reflectietools (2006), Reframing – the art of thinking differently (2012) en Denk en over geld en waarde (2013).

 

De waarheid van het Midden-Oosten – Gerko Tempelman
In de Middeleeuwen bloeide de filosofie in het Midden-Oosten. Gerko Tempelman laat op bevlogen wijze zien dat deze filosofie ook nu nog waardevol is. Bijvoorbeeld het denken van Averroes, waarvan hier een voorproefje is te zien. Tempelman houdt een korte lezing en gaat in gesprek met het publiek.

Gerko Tempelman is zelfstandig filosoof en theoloog en geeft onder meer lezingen over Islamitische filosofie en geschiedenis, zie www.gerkotempelman.nl

 

 

 

 

De Jonge Denkers
De Jonge Denkers zijn winnaars van een landelijke column-wedstrijd voor filosofieleerlingen en mengen zich dit jaar volop in het filosofische debat in Nederland. Zij zullen gedurende de avond korte columns voordragen. De Jonge Denkers worden mogelijk gemaakt door Lemniscaat, Trouw, Stichting Maand van de Filosofie en de VFVO

 

De Amsterdamse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door de Serious Culture, ISVW, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat deBuren, de Nationale Wetenschapsagenda en de Universiteit van Amsterdam.

Locatie

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam
https://www.brakkegrond.nl

Data

Zaterdag 11 april 2020 .

Aanvang 20.00 uur, einde programma 00.00 uur met daarna borrelen.

 

Deelname

Reguliere prijs: € 35,-.
Studenten: € 25,-.