Laden Evenementen

Met Nietzsche naar de opera

‘Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn’ – Nietzsche

Muziek had een belangrijke plaats in het leven en denken van Nietzsche. Als jonge man heeft hij zelf heel wat composities geschreven. Hij was een goede vriend en bewonderaar van Richard Wagner, totdat hij die componist en zijn muziek eerder symptomatisch vond voor de ziekte van de tijd en de vriendschap verbrak. Een ‘gezonde’ tegenhanger vond hij in George Bizet en diens opera Carmen. In de cursus besteden we aandacht aan beide operacomponisten en luisteren we ook naar Nietzsches eigen composities. We onderzoeken hoe Nietzsche naar opera keek en luisterde: welke dingen hem opvielen en wat hij wellicht over het hoofd zag. Maar vooral proberen we Nietzsches denken beter te begrijpen door – na een algemene inleiding – met name zijn teksten over muziek en muziektheater te lezen en bespreken.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en circa 15 uur zelfstudie.

Data

Maandag 29 juli t/m vrijdag 2 augustus 2019.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt) Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Prof. dr. Paul van Tongeren is hoogleraar ethiek aan de KU Leuven. Hij was 26 jaar lang hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2005 is hij voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van de Stichting Thomas More. In 2016 publiceerde hij Elementaire deeltjes 36 – Nietzsche (Amsterdam UP). Zijn meest recente publicatie heet Willen sterven (Kok 2018).

Wout van Tongeren is dramaturg, redacteur en filosoof. Hij is actief als dramaturg en redacteur bij het Nationale Opera en Ballet. Hij studeerde dramaturgie aan de Universiteit van Utrecht en filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast was hij enkele jaren actief als docent filosofie aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten.