Laden Evenementen

Nietzsche, Foucault, Agamben

Filosofie als experiment

Friedrich Nietzsche (1844-1900), Michel Foucault (1926-1984) en Giorgio Agamben (1942-). Deze denkers staan beroemd als berucht om hun provocerende, originele denkwijzen. Hun kritiek op de westerse moraal is fel. Sommigen verwijten hen dat hun kritiek puur destructief is. Maar is dat terecht? Waaruit bestond hun kritiek eigenlijk? Wat voor methoden hanteerden zij? Wat wilden ze er filosofisch mee bereiken? We gaan van Nietzsches moraalkritiek, naar Foucaults seksualiteitsonderzoek, naar Agambens kritiek op politiek.

Nietzsche, Foucault en Agamben zetten grote vraagtekens bij het westerse moraal – critici beschuldigen hen ervan dat hun filosofie ons met lege handen achterlaat. Daar is wat tegen te zeggen. Alle drie filosofen brengen ons met hun experimenten verder dan de grenzen die we voor lief nemen. In Nietzsche, Foucault, Agamben gaan we deze grenzen opzoeken.

Deze summerschool is voor iedereen die niet bang is zijn of haar eigen opvattingen radicaal op het spel te zetten.

‘Wie zich aan deze experimenten waagt, zet niet zozeer de waarheid van zijn opvattingen als wel zijn hele bestaanswijze op het spel; hij ondergaat een antropologische verandering die in de context van zijn persoonlijke geschiedenis even beslissend is als de bevrijding van de hand was voor de primaat die rechtop ging lopen of in het geval van het reptiel de transformatie van zijn ledematen die het in een vogel veranderde.’ – Giorgio Agamben, ‘Bartleby, La formula della creazione’

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie. Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Data

Woensdag 15 juli t/m zondag 19 juli 2020.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 781,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 974,85 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.014,85 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.044,85 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Ype de Boer schrijft over het samenspel van denken en leven, en verkent de raakvlakken tussen filosofie, literatuur en kunst. Aan de VU promoveert hij op het werk van Giorgio Agamben en in 2017 debuteerde hij met Murakami en het gespleten leven, een filosofische ontvouwing van de surreële verhalenwereld van Haruki Murakami.