Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Narratieve identiteit

23 maart om 10:00 tot 17:00

Hoe begin je aan het verhaal van je leven?

Wie zijn wij? Wat maakt ons de persoon die we zijn? Deze vraag stellen filosofen al sinds de Oudheid. Volgens sommigen zijn we een onstoffelijke ziel, volgens anderen juist een lichaam of zelfs alleen maar ons brein. Sinds enige tijd is daar het idee van narratieve identiteit bij gekomen, het idee dat we het verhaal zijn dat we over onszelf vertellen.

 

Deze schrijfcursus organiseert ISVW in samenwerking met schrijversacademie Editio. 

 

‘Ieder van ons construeert en leeft een narratief’ – Oliver Sacks

Wat leer je?

Tijdens deze cursus maak je de opzet voor je eigen levensverhaal en je leert deze pitchen ten overstaan van een uitgever. Je maakt kennis met de filosofische, neurologische en psychologische inzichten die ten grondslag liggen aan het idee van narratieve identiteit. Je oefent storytelling, het vorm geven aan je eigen bestaan door er een verhaal over te vertellen. Maar vooral leer je door middel van uitdagende schrijfopdrachten een goed doordachte opzet voor een autobiografisch boek te schrijven.

Gaandeweg lees je teksten van filosofen, schrijvers en wetenschappers over narratieve identiteit, je leest en becommentarieert een autobiografie, je leert een plotlijn vinden in je eigen levensverhaal en deze ordenen, structureren en met afstand en vanuit jouw perspectief beschouwen. Zodoende vind je je eigen stem als de verteller van je eigen verhaal.

Maak van je lot een plot

De kunst van het schrijven zelf – schrijfstijl, sfeer etc. – komt wellicht terloops aan de orde, maar vormt niet de focus van deze cursus. Het gaat echt om het vormen van een goed doordacht concept.

‘Bewustzijn begint als het brein leert verhalen te vertellen’ – Antonio Damasio

De opzet van de cursus

Tijdens de kick-off dag op de ISVW zorgt een gevarieerd programma voor inspiratie. Een inhoudelijke lezing van filosoof Annemie Halsema over narratieve identiteit geeft je het nodige denkwerk. Daarnaast helpt tutor Mieke Bouma, die het boek Het verhaal van je leven (2018) schreef, je op weg met een workshop storytelling. Bob van der Burg van schrijversacademie Editio zal je wegwijs maken in de gebruiksvriendelijke online-omgeving van deze cursus.

Daarna begint het online gedeelte van het programma. Thuis, op je eigen tijden, werk je wekelijks aan uitdagende en prikkelende schrijfopdrachten. Op elke opdracht ontvang je feedback van de tutor. Daarnaast inspireren deelnemers elkaar door elkaars werk te lezen en daarover te praten in de online leeromgeving. Ter achtergrondinformatie lees je teksten van Oliver Sacks, Antonio Damasio, Charles Taylor, Daniel Dennett en anderen.

Na acht weken heb je een pitch voorbereid, een opzet, een hoofdstukindeling en een fragment van uw autobiografie geschreven. Tijdens de pitchdag op de ISVW krijg je de kans je opzet te pitchen ten overstaan van redacteur Florian Jacobs van ISVW Uitgevers en Marlies Bonnike van het literaire agentschap van Editio. Na afloop sluiten we af met een borreltje en voldoende motivatie en feedback om te beginnen met het schrijven van een autobiografie!

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor eenieder die de ambitie heeft autobiografisch werk te publiceren, eenieder die een levensverhaal te vertellen heeft en eenieder die interesse heeft in de filosofie van narratieve identiteit. Voorkennis is niet vereist, maar een sterke motivatie het eigen levensverhaal te vertellen en op te schrijven wel.

‘Een leven dat niet onderzocht is, is het niet waard geleefd te worden.’ – Socrates

Lesmateriaal

Een reader met teksten wordt op de kick-off aan alle deelnemers verstrekt. Verder kiezen deelnemers zelf een autobiografie om te lezen en bespreken. Zij schaffen deze autobiografie op eigen gelegenheid aan. Via de online cursusomgeving komen de schrijfopdrachten en feedback beschikbaar.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit circa 12 contacturen en circa 6 uur per week thuisstudie.

Data

Kick-off: zaterdag 23 maart, van 10.00 uur tot 17.00 uur

Vanaf woensdag 27 maart: online cursus onder begeleiding van Mieke Bouma

Pitchdag: zaterdag 1 juni, van 10.00 uur tot 17.00 uur

Florian Jacobs (uitgever) van ISVW Uitgevers en Marlies Bonnike (literair agent) van Editio zijn aanwezig bij de presentaties.

Deelname

Deelname aan deze cursus bedraagt € 1200,- inclusief koffie/thee, 2 x lunch, afsluitend hapje en drankje, reader en toegang tot de online leeromgeving.

Docenten

Mieke Bouma (docent, storycoach en auteur) is opgeleid in het theatervak, was docent aan de Theaterschool in Amsterdam, studeerde Theater-, Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en schreef scenario’s voor film, tv en opdrachtfilms. Ze gaf les in scenarioschrijven en leidde diverse scriptschrijvers op.

Vanaf 2005  helpt ze mensen en organisaties bij het vinden, componeren of vertellen/schrijven van hun verhaal.

Haar boeken Storytelling in 12 stappenDe held in je eigen verhaalWaarom de heks in de oven verdweenDe 12 oerkarakters van storytelling en Het verhaal van je leven gaan allemaal over de liefde voor het verhalenvak.

 

 

 

Dr. Annemie Halsema is filosoof en doceert aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in onderzoek naar persoonlijke identiteit en ontwikkelt een notie van narratieve identiteit dat onze belichaamde en sociale positie serieus neemt. Ze doet daarbij een beroep op inzichten uit de hermeneutiek maar ook de feministische filosofie, bijvoorbeeld die van Luce Irigaray.

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  Uitverkocht: De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW