De mogelijkheid om via deze website kaarten te kopen is geslo..." /> Amsterdamse Nacht van de Filosofie - 30 maart 2018 - ISVW


Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Amsterdamse Nacht van de Filosofie – 30 maart 2018

30 maart om 19:30 tot 31 maart om 03:00

De mogelijkheid om via deze website kaarten te kopen is gesloten. U kunt de laatste kaarten bij de kassa kopen of via oba.nl/filosofie

 

De verbeelding staat centraal tijdens de Amsterdamse Nacht van de Filosofie op 30 maart. De Nacht wordt gehouden in vijf zalen in de centrale vestiging van de OBA (Openbare Bibliotheek nabij het Centraal Station) en wordt georganiseerd door de Internationale School voor Wijsbegeerte. Het is 50 jaar na mei ’68. Is de verbeelding nu eindelijk eens aan de macht?

Het wordt een bruisende avond. Femke Halsema opent met haar essay over verbeelding en macht, nadat Ger Groot ons heeft verteld wat er in mei ’68 gebeurde. Denker des Vaderlands prof. René ten Bos vraagt zich af wat wij ons wel verbeelden. Rutger Bregman en Bas Heijne gaan in gesprek of de wereld de goede kant uit gaat. Prof. Frank Ankersmit vertelt over ‘de nieuwe Middeleeuwen’ die ons te wachten staan. Maarten Coolen legt uit dat te weinig verbeelding tot een burn-out leidt en Antoine Bodar analyseert wat er is misgegaan met de verbeelding in de jaren zestig. Maarten van Buuren vertelt over de Ethica van Spinoza en Marjan Slob legt uit hoe neurowetenschappers denken. Test uw eigen verbeelding in filosofische gesprekken met filosofisch practici en gespreksleiders van het Centrum voor Zelfbezinning, schrijf u in voor de filosofische Live Tinderdate onder leiding van Ida Jongsma of ga in gesprek met verbeeldingen van Socrates, Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Albert Camus, Martha Nussbaum of Sigmund Freud.

De Duitse filosofe Svenja Flasspöhler vertelt over vergeving en Bert Keizer beschouwt het leven zoals alleen hij dat tragisch-komisch kan. Marli Huijer en Frank Meester zingen een strijdlied tegen de inperking van de seksuele verbeelding. Jannah Loontjens blikt op de verbeelding in de literatuur en prof. Geert Buelens presenteert zijn monumentale boek over jaren zestig. Prof. Ton Derksen legt uit dat er echt een complot rond Hüseyin Baybasin gaande is en Jaron Harambam en Frank Bosman onderzoeken of complotdenken het nieuwe geloof in de duivel is. Esther Ritman toont een zeldzaam boek van de mysticus Jacob Böhme uit de Biblvliotheca Philosophica Hermetica, Tina Rahimy helpt ons op weg richting naar expressieve polygamie, Hein van Dongen koppelt creativiteit en verbeeldingskracht, en stand-up filosofen Marthe Kerkwijk en Erno Eskens halen zich van alles in hun hoofd. Met Marlou van Paridon voert u een intercultureel socratisch gesprek. Miriam van Reijen legt uit waarom filosofie een einde maakt aan alle gezeur.

Erik van Beek en René ten Bos spreken over de verbeelding van Pornhub en Emanuel Rutten bedacht de Liefdeskubus. Een blaasorkest van 28 personen onder leiding van componist Jan Bosveld speelt een gedachte-experiment van Friedrich Nietzsche. Verder de eerste editie van de nieuwe filosofische talkshow Spinazie met voorbespreking van de beste filosofieboeken van 2017. Ferial Saatchi roept de taoïstische verbeelding op. Marcel Zuijderland buigt zich over de toekomstige voortplanting. Filosofisch theatermaakster Laura van Dolron sluit de nacht ‘verbeeldig’ af. Wie zin heeft danst met DJ Socrates tot diep in de nacht of volgt het nachtcollege van Jan Flameling.

Meer weten? Zie hieronder voor het uitgebreide programma.

De Amsterdamse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door de ISVW in samenwerking met de OBA, Serious Culture, Goethe Institut, Trouw en Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Programmering in zes zalen tegelijk!Programmering in zes zalen tegelijk.

Vrijdag 30 maart 2018
Aanvang 19.30 uur
Locatie: Centrale OBA
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam


Programma
Vanaf 19.30 uur

Ger Groot over mei ’68

‘Het was geen revolutie, maar een revolte: geen omverwerping van het gezag, maar een veranderende houding ten opzichte van het gezag. Niet alleen in politieke zin, maar vooral in termen van ethiek en moraal. Het meest interessante en het meest invloedrijke waren de onderliggende beweegredenen, de culturele dimensie’, aldus Ger Groot in Trouw. Filosofiejournalist Henk Steenhuis interviewt hem hierover.

+ Over Ger Groot
Ger Groot (1954) is filosoof en auteur, onder andere columnist voor Trouw. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Erasmusuniversiteit en is bijzonder hoogleraar filosofie en literatuur aan de Radbouduniversiteit. Behalve vertalingen, heeft hij ook een groot aantal eigen publicaties op zijn naam: waaronder recentelijk De geest uit de fles.

Spinazie

met René ten Bos, de genomineerde auteurs van de Socrates Wisselbeker en een Jonge denker
Spinazie is het nieuwe maandelijkse filosofieboekenprogramma van de ISVW in de OBA. De redactie wordt gevormd door het onvolprezen (gratis) digitale filosofietijdschrift iFilosofie. In deze eerste aflevering interviewt Mark Leegsma de Denker des Vaderlands René ten Bos over zijn nieuwe boek Het volk in de grot. Daarnaast leggen de auteurs die genomineerd zijn voor de Socrates Wisselbeker uit waarom hun boek moet winnen en bespreekt Hans Achterhuis enkele boeken. Dit programma wordt gefilmd voor Salto TV en iFilosofie. Presentatie Marthe Kerkwijk en Erno Eskens.


Svenja Flasspöhler

Svenja Flasspöhler

Vergeving met Svenja Flasspöhler


Op haar veertiende werd de Duitse filosoof Svenja Flasspöhler door haar moeder verlaten. Pas jaren later kon Flasspöhler haar dit vergeven. Voor haar boek Vergeven – omgaan met onrecht las zij alles wat ze kon vinden over vergeving, waaronder filosofen als Hannah Arendt, Paul Ricoeur, Jacques Derrida en Emanuel Levinas. Wat is vergeving? Wanneer is vergeving mogelijk en wanneer niet? Is vergeven ook vergeten? Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Goethe Institut. Voertaal: Engels

+ Over Svenja Flasspöhler
Svenja Flasspöhler was jarenlang hoofdredacteur van de Duitse Filosofie Magazine en werkt momenteel als filosofieredacteur bij Duitslands publieke cultuurradio, Deutschlandfunk Kultur.

Hein van Dongen gepotretteerd

Hein van Dongen gepotretteerd

 

Hein van Dongen over creativiteit en verbeelding

In de maand van de filosofie laten we graag iets aan de verbeelding over. Met onze creatieve verbeelding zijn we in staat om een eigen werkelijkheid te creëren. Hoe dachten de filosofen over dit fenomeen?

+ Over Hein van Dongen
Dr. Hein van Dongen is filosoof. Hij doceert aan verschillende onderwijsinstellingen en is bestuurder van de stichting Filosofie Oost-West. Ook is hij filosofisch consulent. In 2014 publiceerde Van Dongen Bergson, een introductie tot de belangrijkste ideeën van Henri Bergson over tijd en leven

 

 

 


Ferial Saatchi

Ferial Saatchi: Taoïstische verbeelding aan de macht

Zouden we anno 2018 de conclusie moeten trekken dat het idealisme uit ’68 een vergissing is geweest? Een puberale illusie die ons enkel heeft opgezadeld met onzekerheden en instabiliteit? Of is de instabiele situatie van vandaag het gevolg van een emancipatiebeweging die slechts zijn uiterste consequentie nog niet heeft gevonden? Vanuit een Taoïstisch perspectief reflecteert Ferial op wat de verbeelding aan de macht anno 2018 zou kunnen betekenen. Zij concludeert dat de verbeelding aan de macht zowel de mogelijkheidsvoorwaarde is om aan het dreigende nihilisme te kunnen ontsnappen als ook het grootste gevaar vormt van onze tijd.

+ Over Ferial Saatchi
Ferial Saatchi is filosoof. Momenteel werkt zij aan haar promotieonderzoek, waarin zij de betekenis van normativiteit en cultuur in het werk van Friedrich Nietzsche herinterpreteert en bruikbaar maakt voor deze tijd. Ferial beoogt te laten zien hoe concepten als eenheid en thuis- zijn gedacht kunnen worden binnen een pluralistische samenleving, zonder te vervallen in conservatisme, relativisme of nihilisme. Hiernaast is Ferial werkzaam als docent filosofie op het Trinitas Gymnasium en is als lid van de programmaraad verbonden aan Filosofie Oost- West

De toekomst van de menselijke voortplanting met Marcel Zuijderland

Waar gaat het naar toe met de menselijke voortplanting? Er komen nu al steeds meer testmogelijkheden, zoals de NIPT-test. Maar het zal niet lang meer duren of ouders kunnen keuzes maken in uiterlijk, talent, karakter, intelligentie en seksuele geaardheid. Filosoof Marcel Zuijderland zal pleiten dat ouders een morele plicht hebben om ‘het beste kind’ te kiezen. Zij zijn bovendien vrij om geslacht en geaardheid van het kind te kiezen. En seks zal voor veel mensen alleen nog recreatief zijn. Een prikkelende positie waarbij Zuijderland het publiek zal uitnodigen om met hem in debat te gaan.

+ Over Marcel Zuijderland
Marcel Zuijderland is schrijver en filosoof. Hij schreef Gentest of geen test over prenatale screening en schrijft geregeld voor NRC-Next, NRC-Handelsblad en Trouw. Zie www.zuijd.nl

Maarten van Buuren over de Ethica van Spinoza

Baruch de Spinoza (1632-1677) wordt algemeen beschouwd als de invloedrijkste filosoof die ons land ooit heeft gekend. Spinoza’s levenswerk, de Ethica, is een van de belangrijkste, maar ook een van de moeilijkste filosofische teksten die ooit geschreven zijn. In de Ethica onderzoekt Spinoza op welke manier de mens zijn vrijheid kan verwerven – een voor die tijd revolutionaire boodschap. Maarten van Buuren, vertaler en kenner van de Ethica geeft uitleg.

+ Over Maarten van Buuren
Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceerde De essentie van Spinoza en er verscheen een nieuwe vertaling van Spinoza’s Ethica van zijn hand. Samen met Joep Dohmen schreef hij meerdere boeken over levenskunst. Met Hans Achterhuis publiceerde hij een boek over de betekenis van de tien geboden in onze tijd.

 

 

Vanaf 20.45 uur

Macht en verbeelding met Femke Halsema

Femke Halsema

Femke Halsema

De afgelopen decennia is utopisme taboe geworden. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug. Gedijt de democratie op verbeelding zoals de revolutionaire jongeren in de jaren zestig dachten? Maar rechtvaardigen intellectuelen daarmee niet, zoals Bolkestein ooit schreef, gevaarlijke politieke ideeën? Of wordt moderne politiek door de weerzin tegen verbeelding juist hol, technocratisch en repressief? Femke Halsema gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praktijk.

+ Over Femke Halsema
Femke Halsema is publicist, programmamaker en bestuurder. Van 1998 tot 2011 was zij Tweede Kamerlid en acht jaar lang fractievoorzitter en politiek leider van Groen Links. Sindsdien was zij bijzonder hoogleraar in Tilburg en Utrecht en leidde zij twee overheidscommissies.

Frank Ankersmit

Frank Ankersmit

Frank Ankersmit: ‘De erfenis is op’

Verbeelding aan de macht? Nou: ‘Is het niet eerder zo dat wat de tegenwoordige cultuur voortbrengt steeds de tekens draagt van haar moeizame en pijnlijke geboorte en dat het tot stand kwam zonder vreugde, zonder hoop voor de toekomst, zonder de triomf van nieuwe vergezichten te hebben geopenbaard? Is het niet alsof we het schathuis van culturele betekenis dat we erfden van de oudheid, de middeleeuwen en de Verlichting hebben uitgeput?’

+ Over Frank Ankersmit
Prof. Frank Ankersmit is een eigenzinnig intellectueel geschiedkundige en politiek filosoof.  Hij beargumenteert dat we niet langer in een democratie leven – jammer voor de idealen van mei ’68 – maar in een gekozen aristocratie.

 Burn-out met cultuurfilosoof Maarten Coolen

Maarten Coolen

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland: 1 op de 7 werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten en 1 op de 20 zit daardoor langdurig thuis. Cultuurfilosoof Maarten Coolen geeft een belangrijke verklaring: de hedendaagse mens ziet zichzelf als individueel verantwoordelijk voor zijn eigen identiteit, zijn ‘ik’ is immers maakbaar.

 

+ Lees verder

Vroeger was dat anders, je was iemand door de plaats die je had in de gemeenschap waarin je was geboren, of door je functie in het arbeidsproces. Nu hangt je identiteit af van de mate waarin je erin slaagt voortdurend je autobiografie bij te werken. Wat als het je niet langer lukt om je levensverhaal op gang te houden? Dan is er helemaal geen ‘ik’ meer: je raakt existentieel opgebrand.

Is er een oplossing? Terug naar vroeger is niet mogelijk. En van de zelfhelpindustrie is weinig te verwachten. Zo werpen cursussen in mindfulness het individu nog meer op zichzelf terug en zijn daarom eerder deel van het probleem, dan dat ze een oplossing bieden. Coolen pleit ervoor, dat maatschappelijke instituties zo worden ingericht, dat ze ons helpen onze omgang met deze verhalen over onszelf vol te houden.

Maarten Coolen was docent en onderzoeker in de cultuurfilosofie en filosofische antropologie aan de Afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Als gast bij dezelfde afdeling zet hij deze activiteiten voort. t.m.t.coolen@uva.nl

 


Marjan Slob over de filosofie van de neurowetenschappen

Hersenwetenschappers vertellen op dit moment een gezaghebbend wetenschappelijk ‘verhaal’ over onze soort. Maar kunnen we de mens wel echt leren kennen via de neurowetenschappen? Is taal niet veel fundamentelere. Marjan Slob verkent de verdiensten en beperkingen van de neurowetenschappen op wetenschapsfilosofische wijze.

+ Over Marjan Slob
Marjan Slob is filosoof en columnist van de Volkskrant. Ze schreef het boek Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest (2016), waarmee zij de Socrates Wisselbeker won.

Erik van Beek

Erik van Beek

Wat Pornhub ons leert over de menselijke natuur en cultuur. Met Erik van Beek en René ten Bos


Rond 1950 beschreven de wereldberoemde Kinsey-rapporten de Westerse seksualiteit. Volgens de New York Times zijn de statistieken van Pornhub de hedendaagse variant van deze Kinsey-rapporten. Pornhub is een van de grootste porno-sites ter wereld met 75 miljoen bezoeken per dag. Wat vertelt het zoek- en kijkgedrag over de menselijke seksualiteit, natuur en cultuur? Is het veelvuldig voorkomen van de term ‘mom’ een bevestiging van de gedachten van Freud over het Oedipus-complex? Leiden alle reclames met perfecte mooie vrouwen tot een ander zoekgedrag? En de hamvraag: wat doet de vrije beschikbaarheid van porno met onze cultuur, seksualiteit en identiteit? Deze en meer aspecten worden op hun filosofische meritis bezien door seksuoloog en cultuurfilosoof Erik van Beek en Denker des Vaderlands René ten Bos. Gespreksleiding: Floris van der Burg

+ Over René ten Bos
René ten Bos is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radbouduniversiteit Nijmegen en Denker des Vaderlands. Erik van Beek is van oorsprong filosoof en werkt sinds 2008 als seksuoloog. Hij publiceert artikelen en draagt bij aan het publieke debat over uiteenlopende seksuologische onderwerpen.

Esther Ritman toont zeldzaam boek van mysticus Jacob Böhme

Sommige filosofieboeken zijn zo mooi dat je ernaar blijft staren. In de Bibliotheca Philosophica Hermetica, onderdeel van het pas geopende Ambassade van de Vrije Geest in Amsterdam, bevinden zich zo’n 30.000 prachtige boeken. Esther Ritman toont een van de meesterwerken, een rijk geïllustreerd pop-up boek van Jacob Böhme. Ze geeft uitleg over Böhmes rijke symboliek.

+ Over Esther Ritman

Esther Ritman is directeur van de Ambassade van de Vrije Geest. De Ambassade is een nieuw internationaal platform waar cultuur, muziek, kunst, wetenschap en spiritualiteit worden ingezet om het vrije denken te stimuleren en te delen. De inspiratie voor het museum wordt gevormd door de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica waarin wijsheid uit de hele wereld is verzameld. Esther neemt speciaal voor de Nacht van de Filosofie een van de meest tot de verbeelding sprekende schatten van de collectie mee: de Engelse editie van het werk van de Duitse mysticus Jacob Böhme (1575-1624), uitgegeven door William Law en geïllustreerd door Dionysius Andreas Freher. Esther neemt je mee op een reis door het verborgen DNA van het universum, de natuur en de mens, verbeeld in drie authentieke, met de hand ingekleurde, pop-up illustraties. Voor meer informatie over de Ambassade van de Vrije Geest, zie: embassyofthefreemind.com.


Miriam van Reijen

Miriam van Reijen: filosofie maakt een einde aan alle gezeur

Miriam van Reijen leert ons om nooit meer te zeuren. Het kan als je beter nadenkt. Zelf denkt ze al jaren over haar leven. En het resultaat is er naar: keuzestress? Kent ze niet. Angst, kent ze ook niet. Beloftes? Breekt ze met het grootste gemak. Ze doet gewoon wat ze wil. Maar volgens haar doen we dat allemaal: je doet al wat je wilt, en het is een enorme bevrijding om je dat te beseffen. Zeur niet, filosofeer!

+ Over Miriam van Reijen
Dr. Miriam van Reijen promoveerde op Spinoza, woonde bij de Sandinisten in Nicaragua, doceerde aan de Avans Hogeschool en geeft les aan o.a. de Internationale School voor Wijsbegeerte. Vandaag verschijnt een boek over haar met de veelzeggende titel: Filosofie maakt een einde aan alle gezeur.

De Jonge denkers

De Jonge Denkers zijn filosofieleerlingen uit het Voortgezet Onderwijs die zich uitspreken over de actualiteit. Zij publiceren columns in Trouw, maken samen een bundel over het nieuwe thema van de Maand van de Filosofie én spreken voor een breed publiek. De jonge Denkers Eva Spek, Neila Bakija en Hendrik Beukelman dragen een column voor.

+ Over de Jonge Denkers
De Jonge Denkers worden benoemd na een ‘wedstrijd’ onder alle filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs in Nederland. Het is een initiatief van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs, uitgeverij Lemniscaat, dagblad Trouw en Stichting Maand van de Filosofie.

Vanaf 21.45 uur

Bas Heijne

Bas Heijne

Rutger Bregman

Rutger Bregman

Gaat de wereld de goede kant uit? Met Bas Heijne en Rutger Bregman

 
De hoop van de Verlichting was dat de mens door rationeel nadenken met wetenschap en techniek een steeds betere wereld kon scheppen. Ook in de jaren zestig was bij velen optimisme over het vermogen van de mens om de wereld te verbeteren. In zijn essay Onbehagen zet Bas Heijne hierbij grote vraagtekens. Rutger Bregman, schrijver van De Geschiedenis van de Vooruitgang en de internationale bestseller Utopia for Realists, is optimistischer. Een gesprek over wat er bereikt is, wat er fout is gegaan en wat we mogen hopen en vrezen in de toekomst. Gespreksleiding: Daan Roovers, programmamaker en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

+ Over Bregman en Heijne
Bas Heijne is schrijver, essayist en vertaler. Hij publiceerde romans, verschillende verhalenbundels en een groot aantal essays. Voor NRC Handelsblad schrijft hij een veelbesproken column en in 2017 ontving hij de P.C. Hooft-prijs. In april start de VPRO/HUMAN een reeks tv-programma’s naar aanleiding van zijn essay Onbehagen. Rutger Bregman is historicus en schrijver en publiceerde vier boeken over geschiedenis, filosofie en economie waaronder Utopia for Realists dat in meer dan 20 talen is vertaald. Voortuitgang is een centraal thema in zijn werk. www.rutgerbregman.com/

 


Brassband Apeldoorn

Brassband Apeldoorn

Amor fati. Met Erno Eskens en 28 muzikanten van de Brassband Apeldoorn

Stel je voor dat er een demon naast je opdoemt. Hij heeft een ticket in zijn hand. Het ticket van je volgende leven. Je mag het zo hebben. Alleen is het volgende leven wel precies hetzelfde als je huidige leven, inclusief alle plezier en ellende die je nog te wachten staat. Wil je dat ticket hebben? Als je ja zegt, dan heb je ‘amor fati’, ofwel liefde voor je lot. Filosoof Erno Eskens legde dit gedachte-experiment voor aan André de Vries, een bevriende en inmiddels overleden collega-filosoof. De briefwisseling inspireerde Jan Bosveld tot een compositie voor 28 blazers en percussionisten. Onder begeleiding van de muzikanten leest Eskens een laatste brief aan De Vries voor.

 


Marli Huijer

Marli Huijer


Marli Huijer over seksuele verbeelding en seksuele identiteit

Begeleid door filosoof-gitarist Frank Meester zingt voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer een strijdlied tegen de onderdrukking van de seksuele verbeelding. Tevens ontdekken we wat we kunnen leren van de Franse filosoof Michel Foucault en diens meesterwerk Geschiedenis van de seksualiteit.

+ Over Marli Huijer
Marli Huijer (1955) is bijzonder hoogleraar Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Lector Filosofie en Beroepspraktijk aan De Haagse Hogeschool. Huijers onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur Vooral de vraag hoe mensen tot ordeningen komen houdt haar bezig. Hoe ordenen we de tijd? Ze was eerder Denker des Vaderlands.

 


Vroeger waren we onsterfelijk met Bert Keizer

Bert Keizer

Bert Keizer

Als kind van de sixties liep Bert Keizer de kerk uit, viel voor The Beatles en belandde na vele omwegen in een Engelse universiteit om filosofie te gaan studeren. Later verwierf hij bekendheid met zijn columns in de Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact en vooral met zijn doorleefde, vaak tragisch-komische observaties rondom sterven en euthanasie. Leven is behelpen, vindt Keizer, en vanuit die grondhouding heeft hij behartenswaardige dingen te zeggen over geloof en literatuur, filosofie en geneeskunde. Met wat hulp van zijn persoonlijke favorieten – Beckett, Wittgenstein, William Osler – slaagt hij erin om net iets te meer te lachen dan te huilen. Interviewer: Wouter Kusters, redacteur uitgeverij Lemniscaat.

+ Over Bert Keizer
Bert Keizer is met pensioen als verpleeghuisarts en nu werkzaam bij de Levenseindekliniek.

 


Tina Rahimy

Tina Rahimy: Via monomane beeldhysterie op weg naar expressieve polygamie

Arendt houdt een pleidooi voor het spreken als de motor voor het politieke handelen; in zijn kritiek op de communicatiemaatschappij strijdt Agamben voor het vermogen om te communiceren; en Deleuze en Guattari zijn door de vastgeroeste expressies op zoek naar andere typen relaties. Deze denkers zien een affirmatieve kracht voor meervoud binnen de monomane expressies. Op welke wijze kan filosofie deze affirmatieve kracht doordenken? En heeft deze doordenking ook niet een consequentie voor filosofische attitude? De lezing van Tina Rahimy doorgrondt deze politiek-filosofische vraag vanuit de praktijk van het alledaagse leven.

+ Over Tina Rahimy
Tina Rahimy is gepromoveerd op de betekenis van het proces van vluchten voor het politieke-filosofische denken. Op dit moment doet zij als Lector Sociaal werk in de superdiverse stad op de Hogeschool Rotterdam onderzoek naar uitsluitingsmechanismen en kritische bewegingen binnen het stedelijke leven.

Het complotdenken en de duivel.

Met Jaron Harambam en Frank Bosman

Frank Bosman

Jaron Harambam

Jaron Harambam

Het complotdenken neemt toe. De media, de rechtspraak, grote bedrijven of de overheid: de elites worden steeds minder vertrouwd. Complotdenken kan gezien worden als een wereldbeeld dat helderheid schept in een gevaarlijke, chaotische wereld. In deze zin lijkt het op de duivel in de christelijke traditie, die immers ook alle kwaad veroorzaakte. Hoe wordt iemand een complotdenker? In hoeverre lijkt dit op het geloof in de duivel? En zal het complotdenken leiden tot hedendaagse ‘heksenverbrandingen’? Gespreksleiding: Inge Janse.

+ Over Jaron Harambam en Frank Bosman
Jaron Harambam promoveerde op complotdenken aan de Erasmus Universiteit. Frank Bosman is cultuurtheoloog. Hij is verbonden aan de Universiteit van Tilburg, voormalig theoloog van het jaar en presentator van het EO-programma Van Harte, frankgbosman.wordpress.com

Marlou van Paridon


Doe mee aan een intercultureel socratisch gesprek met Marlou van Paridon

Stap eens uit je culturele kader. Ook onbedoeld zitten we namelijk vast in cultureel ingebakken normen en waarden. Je mond open doen ís vaak al impliciet oordelen. In een socratisch gesprek gaan we gezamenlijk ons oordeel uitstellen om ingesleten cultuurpatronen los te laten en tot nieuw denken te komen. Gesprek tussen u en mensen uit andere culturen over ‘de gelukte samenleving’.

+ Over Marlou van Paridon
Filosoof Marlou van Paridon werkte ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven. Met haar bureau hetsocratischgesprek.nl en als docent aan de ISVW legt zij zich toe op het toepassen en doceren van de socratische denk- en gespreksbenadering in gemeenten, profit en non-profitorganisaties. Ze voert onder meer socratische gesprekken met statushouders in Den Bosch. Onlangs verscheen van haar Socratisch gesprek voor beginners (ISVW uitgevers).


Vanaf 22.45 uur

Geborgen in traditie met Antoine Bodar

Antoine Bodar

Antoine Bodar

Antoine Bodar beschouwt de rol van traditie in de huidige tijd. Dit is het moment om ons af te vragen in welke traditie we staan en of die wellicht troost in bange dagen kan verschaffen. Traditie betekent immers verbinding met het verleden –collectief én individueel. Bij elke vernieuwing past het de traditie te raadplegen om niet te blijven steken in de waan van de week. Stellig is menigeen ervan overtuigd dat juist in een tijd van crises traditie houvast kan geven en zo geborgenheid. Wie de traditie in ogenschouw neemt – maar natuurlijk met kritische blik –, die ontleent daaraan zekerheid en een gevoel voor betrekkelijkheid. Aldus weten we ons geborgen in traditie.

 

+ Over Antoine Bodar
Antoine Bodar is priester en hoogleraar, schrijver van boeken over cultuur en christendom en programmamaker bij radio en televisie.
Ton Derksen

Ton Derksen


Ton Derksen over het teveel aan verbeelding in de rechtsspraak

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen, onder meer bekend van de zaak Lucia de B., vertelt waarom politieagenten en rechters steeds maar weer denken dat ze een zaak doorzien. Ze dichten zichzelf een magisch oog toe, waarmee ze kunnen zien wat er is gebeurd. En als de feiten tegenvallen zetten agenten en opsporingsdiensten de wereld soms gewoon naar hun hand. In de zaak Baybasin werd het bewijs bijvoorbeeld vervalst. Baybasin is een politiek gevangene in Nederland. Interview door Mike van der Stap.

+ Over Ton Derksen
Ton Derksen is wetenschapsfilosoof. Hij schreef onder meer De ware toedracht, Lucia de B. en recentelijk publiceerde hij drie boeken over de zaak Baybasin.

René ten Bos

René ten Bos

Wat verbeeldde hij zich wel? Met René ten Bos

Beroemd is de oude anekdote over Thales van Milete. Hij loopt ‘s nachts naar de sterren te kijken en dondert in een put. Een oude maagd ziet het voorval gebeuren en lacht de grote geleerde uit. René ten Bos zal deze anekdote, die door de hele geschiedenis van de filosofie becommentarieerd is, vanuit verschillende perspectieven belichten. Hoezo denken de geleerden dat ze de eindigheid kunnen begrijpen? Was Thales arrogant of onpraktisch? En wat deed hij daar middenin de nacht? Thales’ slapeloosheid geeft misschien zelfs enige aanleiding om te vermoeden dat hij neurotisch was. Wie zich teveel verbeeldt, gaat lijden aan insomnia.

+ Over René ten Bos
René ten Bos is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radbouduniversiteit Nijmegen en Denker des vaderlands.

Laura van Dolron: Sartre zegt sorry

Laura van Dolron (Foto Carli Hermes)

Laura van Dolron (Foto Carli Hermes)

Sommige meisjes vallen op de verkeerde mannen, Laura van Dolron valt op de verkeerde filosofen. Al jaren komt de beroemde filosoof Jean-Paul Sartre Laura van Dolron opzoeken om haar om de oren te slaan met grote woorden als vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit keer loopt het echter anders. Sartre staat niet op uit zijn graf om Laura streng toe te spreken, maar om zijn excuses aan te bieden.


Stand-up filosofie met Marthe Kerkwijk en Erno Eskens

Stel alle filosofische vragen die altijd al had willen vragen aan filosofen Marthe Kerkwijk en Erno Eskens. Het maakt niet uit of het over verbeelding, het lot, liefde, je moeder of wat dan ook gaat. Ter plekke krijg je twee snedig geïmproviseerde antwoorden. Een voorproefje.

Vanaf 23.45 uur


Geert Buelens

Geert Buelens

De jaren zestig met Geert Buelens


Hoe moeten de jaren zestig begrepen worden? Buelens kantelt in zijn boek De jaren zestig het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag zowel inspireert als controversieel is. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Vlaams-Nederland huis deBuren.

+ Over Geert Buelens
Geert Buelens is dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit Stellenbosch. Hij schreef onder meer het meermaals bekroonde Van Ostaijen tot heden, Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie.

 


Jannah Loontjens

Jannah Loontjens

Wie weet. Interview met Jannah Loontjens door Mark Leegsma


Het boek Wie weet is een geëngageerde roman die zich afspeelt in Amsterdam, op de dag van de aanslag op Charlie Hebdo. Acht personages vertellen, er ontspint zich een sociaal drama tussen deze personages, dit alles tegen de achtergrond van de wereldpolitiek. Het is een boek over het schuren van de multiculturele samenleving, maar hoe we, ondanks dat schuren, niet anders kunnen dan haar omarmen. Het is een boek dat goed aansluit bij het thema van de Maand van de Filosofie ‘Verbeelding aan de macht’, een slogan die in 1968 bekend werd. Sinds het jaren-zestig-idealisme is er veel veranderd in de wereld. Maar één ding is onveranderd gebleven, namelijk het belang van de verbeelding.

+ Over Jannah Loontjens
Jannah Loontjens is schrijver en filosoof, zie www.jannahloontjens.nl . Mark Leegsma is filosoof en hoofdredacteur van het online maandblad iFilosofie, zie ifilosofie.nl.

 

Emanuel Rutten

De Liefdeskubus, filosofisch college over de liefde door Emanuel Rutten

Het denken en de liefde lijken tegenover elkaar te staan. Toch werpt logisch nadenken een verrassend licht op de liefde. Emanuel Rutten doordacht de belangrijkste eigenschappen van de liefde en ontwierp de Liefdeskubus: verschillende visies op de liefde die soms samengaan en soms onverenigbaar zijn. Waar zit U op deze Liefdeskubus? En wat betekent dat voor uw liefdesleven?

+ Over Emanuel Rutten
Emanuel Rutten is filosoof aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op de onderzoeksterreinen relatie geloof en wetenschap, rationaliteit van wereldbeelden, kennisleer, logica, retorica en esthetiek. Hij verwierf bekendheid met een door hemzelf ontwikkeld argument voor het bestaan van God, www.gjerutten.nl
Frank Meester (foto Valerie Granberg)

Frank Meester (foto Valerie Granberg)

Wat filosofie de schipperende ouder kan leren met Frank Meester


Hoe doen we het, opvoeden? Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld: we zijn geneigd onze kinderen te veel te verwennen, een generatie verwende prinsessen en kleine keizers groeit op zonder manieren. Frank Meester reikt een filosofisch handvat aan voor de geplaagde ouder. Welke relevante inzichten kun je van grote denkers opsteken?

+ Over Frank Meester
Frank Meester is filosoof, publicist en musicus. Samen met Coen Simon was hij initiatiefnemer van de essayreeks Nieuw Licht, een filosofische pamfletreeks. Met Stine Jensen schreef hij De opvoeders: Wat filosofie de schipperende ouder kan leren en toerde hij door Nederland met De Opvoeders, een serie theaterlezingen.


 

Live Tinderdate

Vind uw filosofische Tinderdate! Vraag bij de kassa een sticker met een nummer, schrijf uw favoriete filosoof of filosofische vraag er op en draag deze op uw kleren. Noteer gedurende de avond met welke aantrekkelijke mensen u wel een filosofische boom zou willen opzetten. Aan het einde van de avond vindt de matching plaats. Gelimiteerd aantal personen! Matchmaker: Ida Jongsma.


Nachtcollege met Jan Flameling: opnieuw de verbeelding aan de macht!
Jan Flameling

De jaren zestig: de tijd van de Dolle Mina’s, de Kabouters, de Provo’s, de tijd dat we naar Bob Dylan, Jimi Hendrix en Frank Zappa luisterden, de tijd dat we boeken van Erich Fromm, Germaine Greer, Jürgen Habermas  en Herbert Marcuse lazen, de tijd dat nieuwe denkbeelden de ronde deden en gebruikt werden als bronnen van inspiratie voor een radicale verandering van onszelf en de maatschappij. En nu? Is het niet opnieuw tijd voor de verbeelding aan de macht? Zo ja, van welke nieuwe, andere denkbeelden zouden we dan gebruik kunnen maken? In deze nachtelijke Filosofische Salon zal Jan Flameling een aantal van deze denkbeelden presenteren zodat we ze met elkaar kunnen bespreken. Aan de orde komen onder meer: engaged buddhism (Thich Nhat Hanh), co-immunisme (Peter Sloterdijk), ecologisch wezen (Timothy Morton), donuteconomie (Kate Raworth), agonistische politiek (Chantal Mouffe).

+ Over Jan Flameling
Jan Flameling is filosoof en werkt als docent (aan de ISVW), trainer (in Den Haag) en gespreks-begeleider (in Griekenland en India). Zie: www.janflameling.nlhttps://isvw.nl/activiteit/nacht-filosofie-amsterdam/
DJ Socrates

DJ Socrates


DJ Socrates

The Greek philosopher asked his questions to challenge and enliven the people of Athens. The DJ Socrates jumps in his footsteps and asks his public to peek over their comfortable fences and dance out of the box. Stylishness, warmth, rhythm and roots are a few terms that could loosely describe the experience of a set by DJ Socrates. Leading and following his public immersed in a broad musical spectrum, keeping the tension arc calibrated and catching the groove at all times. Preview at http://www.djsocrates.com/?page_id=561


 

Ontmoet uw filosoof

Hoe zou het zijn om Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Martha Nussbaum, David Hume, Albert Camus, Sigmund Freud of zelfs Socrates te ontmoeten? De Nacht van de Filosofie maakt het mogelijk: studenten wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit verbeelden hun favoriete filosoof en gaan in gesprek met het publiek. Discussieer over uw driften met Sigmund Freud. Vind uit hoe vrouwen worden ‘gemaakt’ met Simone de Beauvoir, vertel uw totalitaire neigingen aan Hannah Arendt of onderzoek de ‘kwetsbaarheid van de goedheid’ met Martha Nussbaum of het absurde leven met Albert Camus. Laat David Hume u uitleggen dat wetenschap maar een gewoonte is en dat u eigenlijk maar heel weinig weet leert u van oerfilosoof Socrates.


Filosofisch spreekuur. Eén op één gesprekken met filosofisch practici en CVZ-gespreksleiders

Gedurende de avond kunt u met uw levensvragen terecht op het filosofisch spreekuur met filosofisch practici en gespreksleiders van het Centrum voor Zelfbezinning. U vindt ze in de zitjes op de 6e etage. De filosofisch practici werken volgens de gilde methode: ze vragen genadeloos door totdat ze bij de filosofische kern uw levensprobleem zijn. De gespreksleiders van het Centrum voor Zelfbezinning gaan empathisch te werk.

+ Over de filosofisch practici
Uw filosofisch practici van dienst zijn: Niske Verweij (niskeverweij@live.nl, www.hetgesprek010.nl), Angèl Ruijter (info@wijzerdoorvragen.nl), Hans Vonk (hvonk@upcmail.nl), Sebastiaan den Uijl (uijlsden@gmail.com), Roderik Schuwer (roderikschuwer@hotmail.com), Dick van der Wateren (dickvanderwateren@mac.com), Gilbert Leistra (grleistra@hotmail.com), Wilfred Blom (wilfred.blom@gmail.com)

Kunst & filosofie 

Mirjam Somers tekende een filosofieboek gedetailleerd uit. Lees en kijk mee met haar wandgrote samenvatting. Verder is er natuurlijk een grote boekenstand waar enkele sprekers ook signeren en er is een stand met filosofische t-shirts, ontworpen door Anet Schraag.

 

Locatie

ObA
Oosterdokskade 143
Amsterdam, 1011 DL

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  za 22

  Democratie voor dieren

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  za 22

  Op leven en dood: De moderne tijd

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  do 27

  Foute denkers

  27 december om 10:30 tot 30 december om 17:00
  jan 02

  Filosofie en film: Absurd!

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 02

  Heideggers vraag naar de techniek

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 04

  ISVW Vrijdagavondsalon – 4 januari 2019

  04/01/2019 om 18:00 tot 22:00
  jan 12

  Inleiding in de filosofie: De samenleving

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
  jan 12

  Liefde en doodsdrift; Eros en Thanatos in de literatuur

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW