Laden Evenementen

« All Evenementen

Mens en natuur in het Antropoceen

30 april om 10:30 tot 4 mei om 12:30

We leven in het Antropoceen: het tijdperk waarin de invloed van de mens de dominante factor is geworden voor de toekomst van het leven op aarde. Onze visie op de verhouding mens en natuur is doorlopend in revisie, maar komt nu in een stroomversnelling. Het Antropoceen brengt ons nieuwe vragen en dilemma’s over de relatie mens-natuur. Denker des Vaderlands prof. René ten Bos: “Eén van mijn thema’s is altijd geweest dat we ons anders moeten verhouden tot complexiteit. Die moeten we niet zo proberen weg te denken. We moeten haar proberen te omarmen. Er is geen ‘grote oplossing’ of ‘verlosser’ in de vorm van een manager of wetenschapper. We moeten ons eerst maar eens afvragen wat er precies opgelost moet worden.”

Met een keur van topdenkers buigen we ons over de vraag hoe we ons tot de natuur moeten verhouden: prof. Koo van der Wal (een historisch perspectief), denker des Vaderlands prof. René ten Bos (waar staan we nu in het Antropoceen), rechtsfilosoof prof. Paul Cliteur (over de rechtspositie van dieren), dierfilosoof dr. Eva Meijer (over de politieke stem van de dieren), prof. Bas Haring (over de zin en onzin van soortbehoud), prof. Paul van Tongeren (over het natuurbegrip in ethische stromingen), en prof. Wil Derkse (schoonheid in filosofisch en ecologisch perspectief), prof. Matthijs Schouten (interculturele opvattingen over de natuur) prof. Jan J. Boersema (westers-christelijke perspectieven), prof. Harry Kunneman (over natuur en humanisme) prof. Jozef Keulartz en Hidde Boersma (rewilding het ecomodernisme) en ecosoof prof. Henk Manschot (over het belang van Nietzsches kijk op de natuur).

De grote thema’s van de week:

 • Hoe is onze relatie met de natuur veranderd en waar staan we nu?
 • Welke ethische vragen spelen? Willen we alle soorten en ecosystemen bewaren en wie is de directeur van de dierentuin waar we de baas van zijn geworden? \
 • Hoe ontwikkelt zich de verhouding met onze (mede)dieren? Troeteldieren en plofkippen worden wel heel verschillend behandeld. Nieuwe inzichten vervagen de grens tussen mens en dier.
 • Waar komt onze fascinatie met de schoonheid van de natuur vandaan? We gaan kijken naar schoonheid en troost: krijgt de natuur een andere rol in termen van schoonheidservaring.
 • Wat is de rol van natuur in diverse spirituele stromingen? Bestaat er een aardse vorm van spiritualiteit?
 • Helpt de filosofie ons om strategieën voor de toekomst van de biodiversiteit van de planeet te formuleren?
 • Welke strategieën hanteren optimisten versus pessimisten, romantici versus technologen en waar komen de verschillen vandaan?

Voor wie?
Deze week is voor een breed publiek, van professionals tot liefhebbers op het terrein van natuur, dat zich wil verdiepen in de filosofische achtergronden van de heftige debatten over de relatie mens-natuur. De leiding is in handen van Bram van de Klundert.

Data
Maandag 30 april – vrijdag 4 mei 2018
Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 16.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 933,50 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee).
Arrangement 2: € 1120,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1160,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1190,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Bekijk hier de hotelkamers.

Sprekers

Bram van de Klundert was onder meer hoofd afdeling strategie van de directie Natuurbeheer, directeur van de VROM-raad en het Waddenfonds. Hij schreef tientallen artikelen en twee boeken over natuur: Expeditie wildernis en Op zoek naar onze natuur. Nu is hij zenleraar, schilder en natuurbeheerder.

 

 

 

Prof. René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en sinds 2017 de nieuwe Denker des Vaderlands. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker in 2015. In 2017 verscheen zijn nieuwste boek Dwalen in het Antropoceen.

 

 

 

Dr. Eva Meijer is filosoof, beeldend kunstenaar en auteur. In 2017 promoveerde zij op haar onderzoek naar de politiek van dierentalen. Ze publiceerde verschillende romans, waaronder Het vogelhuis (2016), en het goed ontvangen filosofieboek Dierentalen (2016).

 

 

 

Prof. Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder meer Leven is een kunst (2012), Het Europese nihilisme (2012), Dankbaar (2015) en Nietzsche (2016).

 

 

Prof. Harry Kunneman introduceerde termen als het dikke-ik, theemutscultuur, walkman-ego, trage vragen en normatieve professionaliteit. In een reeks openhartige gesprekken vertelt hij gepassioneerd over zijn leven en werk en hoe deze elkaar hebben beïnvloed. Kunneman spreekt over onderwerpen als vriendschap en familie, humanisme, kritische maatschappijtheorie en humanistisch raadswerk. Het streven naar een humane en rechtvaardige samenleving vormt immers de rode draad in zijn leven en werk, waarbij Kunneman steeds theorie en praktijk met elkaar verbindt. Filosofie moet immers helpen de wereld te veranderen.

 

 

Prof. Henk Manschot is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij schreef onder andere Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse Terrasofie (2016) en In naam van de natuur (2009).

 

 

 

Prof. Jozef Keulartz is gasthoogleraar milieufilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde over Science & Technology Studies, sociale en politieke filosofie, dierethiek en milieufilosofie, en klimaatbeleid en natuurbeleid.

 

 

 

Hidde Boersma studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde een cursus wetenschapsjournalistiek bij de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie. Behalve voor Elsevier Weekblad, schrijft Boersma ook voor onder meer Quest, NRC, Het Parool, Elsevier en Trouw.

 

 

 

Prof. Wil Derkse (1952) studeerde scheikunde en wijsbegeerte en promoveerde bij Cornelis Verhoeven op het proefschrift ‘On Simplicity and Elegance. An Essay in Intellectual History‘ (1993). Hij was werkzaam als leraarscheikunde, wetenschappelijk directeur van de Radboudstichting, en bekleedde bijzondere leerstoelen bij de TU Eindhoven, de Radboud Universiteit (waar hij tevens het Soeterbeeck Programma leidde) en de Open Universiteit. Hij schreef over wetenschapsfilosofische en cultuurfilosofische thema’s en over de monastieke spiritualiteit.

 

 

Prof. Jan J. Boersema is als hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen verbonden aan het Instituut voor milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden. Hij studeerde biologie aan de RuG en promoveerde aan diezelfde universiteit in de theologie op The Torah and the Stoics on Humankind and Nature (Brill, Leiden). Hij was als docent verbonden aan de universiteit van Groningen, als hoogleraar aan de VU-Amsterdam en als algemeen secretaris van de Raad voor het Milieubeheer aan het ministerie van VROM. Zijn huidige onderzoek draait om de vraag: Hoe groen is de vooruitgang? Zijn meest recente boek is: The Survival of Easter Island. Dwindling Resources and Cultural Resilience (CUP, Cambridge, 2015).

 

 

 

Thomas van Slobbe is ecoloog, schrijver en directeur van Stichting wAarde, een denktank binnen de natuurbeweging. Tevens auteur van diverse boeken over natuurbeleving en klimaatverandering. In zijn nieuwste boek – ‘Handvest Antropoceen of de liefde van Toby Zonderveld’ – verkent hij de contouren van een nieuwe tijd, in een novelle over maakbaarheid, natuurvervaging en de impact op ons menszijn.

 

 

 

Prof. Paul Cliteur is filosoof en jurist. Hij schreef Darwin, dier en recht, Boom, Amsterdam 2001, 116 pp en Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders: juridische vervolging van religiekritiek en vreemdelingenvrees, Uitgeverij De Blauwe Tijger, Groningen 2016, 320 pp. Veel van zijn artikelen, lezingen en audiovisueel materiaal is te vinden op zijn website.

 

 

Bij het grote publiek is prof. Bas Haring bekend vanwege zijn boek Kaas en de evolutietheorie. In 2002 ontving Haring met dit boek de Gouden Uil voor de jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populairwetenschappelijke literatuur. In kranten, tijdens lezingen en op televisie is Haring ook actief in het toegankelijker maken van filosofie voor iedereen. De vragen die hij oproept kunnen ook controversieel zijn. In Plastic Panda’s vraagt hij zich af waarom het erg is dat soorten uitsterven en delen van het regenwoud verdwijnen. Momenteel is hij docent mediatechnologie aan de Universiteit Leiden, waar hij ook een leerstoel bekleedt als bijzonder hoogleraar “Publiek begrip van wetenschap”.

 

Prof. Matthijs Schouten  studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en Oosterse filosofie. Na zijn studie werkte hij geruime tijd in Ierland; hij verrichtte daar onderzoek aan hoogvenen en voerde er tevens een campagne ter bescherming van veengebieden. Hij is sinds 1992 verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer het boek ‘Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief’.

 

 

Prof. Koo van der Wal is emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

 

 

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Programmakrant ISVW

 • Laatste kans!

  wo 25

  Søren Kierkegaard: filosoof? theoloog? acteur? Schrijver!

  25 april om 10:30 tot 29 april om 12:30
  ma 30

  Mens en natuur in het Antropoceen

  30 april om 10:30 tot 4 mei om 12:30
  mei 05

  De essentie van Montaigne

  5 mei om 10:30 tot 6 mei om 12:30
  mei 05

  Esthetica en kunstfilosofie: het sublieme in de kunst

  5 mei om 10:30 tot 6 mei om 12:30
  mei 06
  mei 12

  Japanse filosofie: de weg der goden

  12 mei om 10:30 tot 13 mei om 12:30
  mei 13

  Filosoferen met kinderen en jongeren

  13 mei om 10:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte