Laden Evenementen

« All Evenementen

Mens en natuur in het Antropoceen

30/04/2018 om 10:30 tot 04/05/2018 om 12:30

 

We leven in het Antropoceen: het tijdperk waarin de invloed van de mens de dominante factor is geworden voor de toekomst van het leven op aarde. Onze visie op de verhouding mens en natuur is doorlopend in revisie, maar komt nu in een stroomversnelling. Het Antropoceen brengt ons nieuwe vragen en dilemma’s, zoals waarvoor we verantwoordelijk willen zijn.

Over de relatie mens-natuur

Met een keur van topdenkers buigen we ons over de vraag hoe we ons tot de natuur moeten verhouden: Denker des Vaderlands prof. René ten Bos (over het Antropoceen), rechtsfilosoof prof. Paul Cliteur (over de rechtspositie van dieren), prof. Koo van der Wal (een historisch perspectief), dierfilosoof dr. Eva Meijer (over de politieke stem van de dieren), prof. Matthijs Schouten (interculturele opvattingen over de natuur) en ecosoof prof. Henk Manschot (over Nietzsches kijk op de natuur), prof. Bas Haring (over de zin en onzin van soortbehoud), prof. Paul van Tongeren (over het natuurbegrip in ethische stromingen), prof. Harry Kunneman (over natuur en humanisme), Angela Roothaan, prof. Jozef Keulartz en, Hidde Boersma en prof . Wil Derkse.

Willen we alle soorten en ecosystemen bewaren en wie is de directeur van de dierentuin waar we de baas van zijn geworden? Hoe gaan we om met de dieren? Troeteldieren en plofkippen worden wel heel verschillend behandeld. Nieuwe inzichten vervagen de grens tussen mens en dier. We gaan ook kijken naar schoonheid en troost: krijgt de natuur een andere rol in termen van schoonheidservaring, rituelen, spiritualiteit? De ideeën over mogelijke strategieën voor de toekomst van de biodiversiteit van de planeet lopen sterk uiteen. Welke strategieën hanteren optimisten versus pessimisten, romantici versus technologen en waar komen de verschillen vandaan?

Deze week is voor een breed publiek, van professionals tot liefhebbers op het terrein van natuur, dat zich wil verdiepen in de filosofische achtergronden van de heftige debatten over de relatie mens-natuur. De leiding is in handen van Bram van de Klundert.

 

Data

Maandag 30 april – vrijdag 4 mei 2018

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 16.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 891,50 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee).
Arrangement 2: € 1078,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1118,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt). Let op: al onze pluskamers zijn eenpersoonskamers.
Arrangement 4: € 1148,50 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Sprekers

Bram van de Klundert was onder meer hoofd afdeling strategie van de directie Natuurbeheer, directeur van de VROM-raad en het Waddenfonds. Hij schreef tientallen artikelen en twee boeken over natuur: Expeditie wildernis en Op zoek naar onze natuur. Nu is hij zenleraar, schilder en natuurbeheerder.

 

Prof. René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en sinds 2017 de nieuwe Denker des Vaderlands. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker in 2015. In 2017 verscheen zijn nieuwste boek Dwalen in het Antropoceen.

 

Dr. Eva Meijer is filosoof, beeldend kunstenaar en auteur. In 2017 promoveerde zij op haar onderzoek naar de politiek van dierentalen. Ze publiceerde verschillende romans, waaronder Het vogelhuis (2016), en het goed ontvangen filosofieboek Dierentalen (2016).

 

Prof. Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder meer Leven is een kunst (2012), Het Europese nihilisme (2012), Dankbaar (2015) en Nietzsche (2016).

 

Prof. Henk Manschot is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij schreef onder andere Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse Terrasofie (2016) en In naam van de natuur (2009).

 

Prof. Jozef Keulartz is gasthoogleraar milieufilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde over Science & Technology Studies, sociale en politieke filosofie, dierethiek en milieufilosofie, en klimaatbeleid en natuurbeleid.

Hidde Boersma studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde een cursus wetenschapsjournalistiek bij de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie. Behalve voor Elsevier Weekblad, schrijft Boersma ook voor onder meer Quest, NRC, Het Parool, Elsevier en Trouw.

 

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  dec 02

  Ethiek en politiek III: Immanuel Kant

  2 december om 10:30 tot 3 december om 14:30
  dec 04

  Hitlers Mein Kampf

  4 december om 10:30 tot 8 december om 17:00
  dec 10

  Willen, kiezen en handelen

  10 december om 10:00 tot 17:00
  dec 18

  Spinozaweek: de weg naar geluk

  18 december om 10:00 tot 22 december om 12:30
  dec 27

  Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

  27 december om 10:30 tot 30 december om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte