Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Hitlers Mein Kampf

04/12/2017 om 10:30 tot 08/12/2017 om 17:00


‘Het verboden boek gaat open’

 


Mein Kampf: velen hebben er een mening over, vrijwel niemand heeft het gelezen. Sinds het boek in januari 2016 opnieuw in Duitsland verscheen, nadat het zeventig jaar verboden was geweest, is het debat over Mein Kampf weer in volle gang, ook in Nederland. Is het een goed idee om het opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? En is Mein Kampf überhaupt de moeite van het lezen waard of is het niets meer dan het haatdragend geraaskal van een psychopaat?

 

Nieuwe verpakking
De Internationale School Voor Wijsbegeerte organiseert van 4 tot 8 december een cursusweek over het beruchte boek. ‘Het is tijd dat we ons buigen over de inhoud van het boek’, stelt ISVW-programmadirecteur Erno Eskens. ‘Het boek is decennia verboden geweest. Het debat hierover moet in goede banen worden geleid. We moeten weten wat er in staat, waarom het gevaarlijk is, wanneer vergelijkingen met de holocaust wel en niet kunnen, en wat we moeten doen met mensen die de ideeën van Hitler op dit moment in een nieuwe verpakking opdienen.’

 

Ontmantelen
Schrijver en historicus Ewoud Kieft, een van de sprekers in de cursusweek, stelt dat het te makkelijk is om Adolf Hitlers boek weg te zetten als het broddelwerk van een absolute gek. Kieft: ‘We moeten juist onderzoeken waarom de ideeën in dat boek zo’n grote weerklank hebben gekregen. We moeten die confrontatie opzoeken om het gevaar te kunnen ontmantelen.’ Veel belangrijke historische ontwikkelingen en filosofische stromingen komen bovendien samen in Hitlers beruchte boek.


Utopische geluksverwachtingen

Kieft besloot Mein Kampf minutieus door te spitten, wat resulteerde in Het Verboden Boek, een essaybundel over Mein Kampf, waarin hij zich afvraagt: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld? Het nazisme propageerde antisemitisme, homohaat en racistisch geweld, maar het bevatte ook ideeën over de verzorgingsstaat, menselijke maakbaarheid en utopische geluksverwachtingen, die nog steeds op veel aanhang kunnen rekenen.

 

Maatschappelijk debat
Om het maatschappelijk debat over de verschijning van de vertaling van Mein kampf in goede banen te leiden organiseert de Internationale School voor Wijsbegeerte een filosofieweek ‘Hitlers Mein Kampf’ om ons te verdiepen in de achtergronden van het boek en de invloeden van Rousseau, Nietzsche, Darwin, Wagner, Gabineau en anderen op het boek. Hitler zelf is verslagen, maar geldt dat ook voor zijn filosofie?


Actualiteit
De historische achtergronden, doorwerking en actualiteit van Mein Kampf bespreken we met historici Ewoud Kieft, Thomas von der Dunk, Bas Kromhout, Bart van der Boom, met wetenschapsjournalist Marcel Hulspas en met de denkers Paul Cliteur, Arnold Heumakers, Albert van der Schoot en Erno Eskens. De gespreksleiding is in handen van Ton Maas. De cursisten maken ook een excursie naar het nabij gelegen Kamp Amersfoort en buigen zich over de vraag hoe we het beste met het nieuwe bruine denken om kunnen gaan.


Landgoed ISVW

Als cursist wordt u ontvangen op Landgoed ISVW, dat is gelegen op 6 hectare eigen bosgebied grenzend aan Landgoed Den Treek-Henschoten. De perfecte omgeving om in gezelschap van gelijkgestemden en professionele topdocenten een cursus te volgen, te wandelen, te dineren en het glas te heffen op het leven. Arrangementen vanaf € 953,49 inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee en Het verboden boek; Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme. Op Sinterklaasavond bent u vrij.

Data

Maandag 4 t/m vrijdag 8 december 2017.
Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 17.00 uur

Deelname

Arrangement 1: € 953,50 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee en Het verboden boek; Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme t.w.v. 19,99).
Arrangement 2: € 1138,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1178,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 1208,50 (arrangement 1 + comfort en ontbijt).

Docenten

Bas Kromhout is historicus en journalist. Hij schrijft regelmatig voor Historisch Nieuwsblad en is auteur van Fout! Het ware gezicht van de NSB. Daarnaast schreef hij De voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS en het spraakmakende boek Fout geboren. Het Verhaal Van Kinderen Van Foute Ouders.

 

Dr. Arnold Heumakers is historicus. Hij werkte bij het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (Niod) en was daarnaast ook vaste medewerker bij De Volkskrant en het NRC. Tevens werkte hij als docent Culturele Studies/Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het boek De esthetische revolutie.
Prof. Paul Cliteur is rechtsgeleerde en filosoof. Hij komt uit een drukkersfamilie. Cliteur is als hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden bij het Instituut voor Metajuridica. Hij staat vooral bekend als iemand die de verlichtingswaarden bepleit (vrijheid van meningsuiting, democratie, rechtsstaat, individualisme, secularisme).Een overzicht van zijn denken staat in het boek Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur. Een zoektocht naar harmonie (2012). Het betreft een diepgaand interview van Dirk Verhofstadt met Paul Cliteur over de Verlichtingswaarden zoals de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat, het recht op zelfbeschikking en de gelijkwaardigheid van elke mens.
Albert van der Schoot doceert esthetica en cultuur- filosofie aan Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde muziekwetenschap en filosofie aan UvA en muziekpedagogiek aan de Ferenc Liszt Academie in Boedapest. Hij publiceerde onder meer De ontstelling van Pythagoras.

 

Ewoud Kieft is volgens Historisch Nieuwsblad ‘de belangrijkste Nederlandse jonge historicus van dit moment’. Kieft publiceerde onlangs Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme, een fenomenale analyse van Hitlers naargeestige talent en de opmars van het nazisme. Hij schreef daarnaast boeken over ontspoorde idealisten, oorlogsenthousiasme en de aantrekkingskracht van het nazisme. Hij is zanger en liedjesschrijver van de Nederlandstalige folkrockband De Harde Liefde.

 

Bart van der Boom is universitair docent geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij won de Libris Geschiedenisprijs met zijn boek We weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust. Eerder publiceerde hij We leven nog. De stemming in bezet Nederland en Den Haag in de Tweede Wereldoorlog.

 

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte en schreef meerdere boeken waaronder Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Hij werkte eerder als hoofdredacteur bij Filosofie Magazine.

 

Marcel Hulspas is wetenschapsjournalist, columnist en publicist. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is afgestudeerd als astronoom. Hij publiceerde onder meer Bedenkelijke wetenschap; over de wondere wereld der pseudowetenschappen en (met Jan Willem Nienhuys) Tussen Waarheid & Waanzin, eveneens over pseudowetenschappen.  
Dr. Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en radio- en televisiecommentator. Hij promoveerde in 1994 op de politieke en ideologische aspecten van de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk. Daarna was hij onderzoeker aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam (UvA). Hij publiceerde o.a. De schaduw van het Teutoburgerwoud en Buren over de Duits-Nederlandse verhoudingen.
Ton Maas is gespreksleider en interviewer tijdens deze cursusweek. Hij werkte lange tijd als interviewer bij de Ikon en als muziekrecensent bij de Volkskrant. Hij is cultureel antropoloog en kenner van het werk van Gregory Bateson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  za 22

  Democratie voor dieren

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  za 22

  Op leven en dood: De moderne tijd

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  do 27

  Foute denkers

  27 december om 10:30 tot 30 december om 17:00
  jan 02

  Filosofie en film: Absurd!

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 02

  Heideggers vraag naar de techniek

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 04

  ISVW Vrijdagavondsalon – 4 januari 2019

  04/01/2019 om 18:00 tot 22:00
  jan 12

  Inleiding in de filosofie: De samenleving

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
  jan 12

  Liefde en doodsdrift; Eros en Thanatos in de literatuur

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW