Laden Evenementen

« All Evenementen

Hitlers Mein Kampf

4 december om 10:30 tot 8 december om 17:00

In 2018 verschijnt de vertaling van Mein Kampf. Het beruchte boek van Adolf Hitler is vaak weggezet als een broddelwerk van een absolute gek. Toch komen veel belangrijke historische ontwikkelingen en filosofische stromingen samen in Hitlers beruchte boek.

Deze week verdiepen we ons met historici en filosofen in de achtergronden van het boek. We ontdekken de invloeden van Rousseau, Nietzsche, Darwin, Wagner, Gabineau en anderen op het boek. Hitler zelf is verslagen, maar geldt dat ook voor zijn filosofie? De historische achtergronden, doorwerking en actualiteit van Mein Kampf bespreken we met historici Ewoud Kieft, Thomas von der Dunk, Bas Kromhout, Bas van der Boom, met wetenschapsjournalist Marcel Hulspas en met de denkers Paul Cliteur, Arnold Heumakers, Albert van der Schoot en Erno Eskens. De gespreksleiding is in handen van Ton Maas.

Na deze cursus begrijp je dat Mein Kampf niet alleen de basis legde voor antisemitisme, homohaat en ander afschuwelijk geweld, maar ook invloedrijke ideeën bevat over de verzorgingsstaat, kunstsubsidies en het sociale zekerheidsstelsel. Tevens ben je na deze week voorbereid op de mediahype die gaat uitbarsten rond de verschijning van de vertaling van Mein Kampf en begrijp je dat sommige grondtrekken van Hitlers denken nog altijd in onze cultuur zitten.

Deze week mikt op mensen met een voorliefde voor geschiedenis en filosofie en is bij uitstek geschikt voor mensen die durven te beseffen dat Hitlers denken geen uitwas is geweest van een idiote politicus, maar de uitkomst van een paar grondtrekken van onze cultuur. Tijdens de week verblijft u op Landgoed ISVW in de bossen bij Leusden en geniet u van uitstekende 3-gangenmaaltijden.

Tijdens de week verblijft u op Landgoed ISVW in de bossen bij Leusden en geniet u van uitstekende 3-gangenmaaltijden. (Op Sinterklaasavond bent u vrij).

Data

Maandag 4 t/m vrijdag 8 december 2017.

Aanvang maandag 10.30 uur, einde vrijdag 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 953,49 (inclusief 4x diner met wijn, 5 x lunchbuffet, koffie/thee en Het verboden boek; Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme t.w.v. 19,99).
Arrangement 2: € 1138, 49 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 1178,49 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 1208,49 (arrangement 1 + comfort en ontbijt).

Docenten

Bas Kromhout is historicus en journalist. Hij schrijft regelmatig voor Historisch Nieuwsblad en is auteur van Fout! Het ware gezicht van de NSB. Daarnaast schreef hij De voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS en het spraakmakende boek Fout geboren. Het Verhaal Van Kinderen Van Foute Ouders.

 

Dr. Arnold Heumakers is historicus. Hij werkte bij het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (Niod) en was daarnaast ook vaste medewerker bij De Volkskrant en het NRC. Tevens werkte hij als docent Culturele Studies/Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef het boek De esthetische revolutie.
Prof. Paul Cliteur is rechtsgeleerde en filosoof. Hij komt uit een drukkersfamilie. Cliteur is als hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden bij het Instituut voor Metajuridica. Hij staat vooral bekend als iemand die de verlichtingswaarden bepleit (vrijheid van meningsuiting, democratie, rechtsstaat, individualisme, secularisme).Een overzicht van zijn denken staat in het boek Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur. Een zoektocht naar harmonie (2012). Het betreft een diepgaand interview van Dirk Verhofstadt met Paul Cliteur over de Verlichtingswaarden zoals de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat, het recht op zelfbeschikking en de gelijkwaardigheid van elke mens.
Albert van der Schoot doceert esthetica en cultuur- filosofie aan Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde muziekwetenschap en filosofie aan UvA en muziekpedagogiek aan de Ferenc Liszt Academie in Boedapest. Hij publiceerde onder meer De ontstelling van Pythagoras.

 

Ewoud Kieft is volgens Historisch Nieuwsblad ‘de belangrijkste Nederlandse jonge historicus van dit moment’. Kieft publiceerde onlangs Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme, een fenomenale analyse van Hitlers naargeestige talent en de opmars van het nazisme. Hij schreef daarnaast boeken over ontspoorde idealisten, oorlogsenthousiasme en de aantrekkingskracht van het nazisme. Hij is zanger en liedjesschrijver van de Nederlandstalige folkrockband De Harde Liefde.

 

Bart van der Boom is universitair docent geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij won de Libris Geschiedenisprijs met zijn boek We weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust. Eerder publiceerde hij We leven nog. De stemming in bezet Nederland en Den Haag in de Tweede Wereldoorlog.

 

Dr. Erno Eskens is filosoof en politicoloog. Hij is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte en schreef meerdere boeken waaronder Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Hij werkte eerder als hoofdredacteur bij Filosofie Magazine.

 

Marcel Hulspas is wetenschapsjournalist, columnist en publicist. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is afgestudeerd als astronoom. Hij publiceerde onder meer Bedenkelijke wetenschap; over de wondere wereld der pseudowetenschappen en (met Jan Willem Nienhuys) Tussen Waarheid & Waanzin, eveneens over pseudowetenschappen.  
Dr. Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en radio- en televisiecommentator. Hij promoveerde in 1994 op de politieke en ideologische aspecten van de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk. Daarna was hij onderzoeker aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam (UvA). Hij publiceerde o.a. De schaduw van het Teutoburgerwoud en Buren over de Duits-Nederlandse verhoudingen.
Ton Maas is gespreksleider en interviewer tijdens deze cursusweek. Hij werkte lange tijd als interviewer bij de Ikon en als muziekrecensent bij de Volkskrant. Hij is cultureel antropoloog en kenner van het werk van Gregory Bateson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Bildung scheurkalender 2018


  Nu leverbaar. Met bijdragen van koning Willem Alexander, Ben Feringa, Jet Bussemaker e.a.

 • Laatste kans!

  di 17

  De al dan niet vrije wil – een eeuwenoud debat

  16 oktober om 10:30 tot 19 oktober om 17:15
  vr 20

  Den Haag – Filosofie op de kaart

  20 oktober om 13:00 tot 17:00
  za 21

  START: Sokratisch gespreksleider

  21 oktober om 10:30 tot 22 oktober om 17:00
  ma 23

  Frontiers of Physics and Science

  23 oktober om 10:30 tot 27 oktober om 15:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte