Laden Evenementen

9e Frederik van Eedenlezing: prof. Markus Gabriel

How to be human in a digital age

In onze moderne tijd staat het idee van wat een mens is onder druk. Verschillende filosofen, wetenschappers en post-humanistische denkers claimen sinds enige tijd dat kunstmatige intelligentie ons zo diepgravend verandert dat het menselijke wezen niet meer als een definieerbaar fenomeen te herkennen is. Markus Gabriel betoogt dat deze redenering gevaarlijk is en bovendien berust op een dubieuze metafysica die technologiebedrijven maar wat graag verspreiden. Hij stelt er een neo-existentialistisch alternatief tegenover dat de mens als sociaal wezen serieus neemt. Hij betoogt dat we geenszins in de buurt komen van een volledige integratie van brein met computer. Er zijn namelijk fundamentele metafysische grenzen aan wat digitale technologie kan bereiken.

Markus Gabriel is een waar wonderkind van de hedendaagse filosofie. Hij beheerst tien talen, werd op 29-jarige leeftijd de jongste hoogleraar van Duitsland en bedacht een nieuwe filosofische stroming: het nieuwe realisme.

Dat laatste is opmerkelijk, gezien de titel van het boek waarmee hij doorbrak bij het grote publiek: Waarom de wereld niet bestaat (2014). Hij betoogt dat alles wat denkbaar is bestaat – dus ook eenhoorns, want die bestaan in sprookjes – maar de wereld niet. De wereld is namelijk alomvattend en heeft dus geen grotere context. Om te bestaan heeft iets een context nodig, dus de wereld bestaat niet. Daaruit volgt dat het onmogelijk is om de wereld in één sluitende formule te vatten. De theory of everything is een illusie.

Hoe bestaande zaken zich aan ons voordoen, hangt af van ons perspectief. Waarnemingen en gedachten zijn, volgens Gabriel, ook bestaande dingen. Vandaar dat hij zijn filosofie ‘het nieuwe realisme’ noemt. In zijn boek Waarom we vrij zijn als we denken (2016) betoogt hij dat gedachten niet te reduceren zijn tot biologische of neurologische processen, wat betekent dat we vrij zijn als we denken.

Gabriel vergelijkt de menselijke geest met het internet: het is niet te bevatten en tegelijkertijd overal. Hoe behouden we onze vrijheid in deze digitale tijd? Daarover zal hij spreken tijdens de 9e Frederik van Eedenlezing bij de ISVW.

Datum

Zondag 1 november 2020.

Aanvang om 10.30 uur, einde om 17.00 uur.

Deelname

€ 95,-.


Studententarief: € 50,-.