Laden Evenementen

Levenswijsheid volgens Machiavelli en Montaigne

Machiavelli en Montaigne

De zestiende-eeuwse filosofen Niccolo Machiavelli en Michel de Montaigne lijken nogal van elkaar te verschillen. Machiavelli is de strategische politiek denker en Montaigne de teruggetrokken kasteelheer met zijn prachtige essays. Maar als je met Machiavellikenner Tinneke Beeckman en Montaigne-expert Alexander Roose de levenswijsheid van beide humanisten onderzoekt, ontdek je verrassende overeenkomsten.

We bespreken thema’s die kenmerkend zijn voor deze Renaissancedenkers, zoals vrijheid en de grenzen daarvan, de rol van burgers en autoriteiten, de mogelijkheid van kennis en natuurlijk de vraag hoe we het beste kunnen leven. Colleges over leven en werk van Montaigne en Machiavelli wisselen we af met het lezen van teksten en gesprekken over wat we vandaag de dag van deze denkers kunnen leren.

Tinneke Beeckman geeft een overzicht van het denken van Niccolo Machiavelli (1469-1527). Deze Florentijn leefde tijdens de Renaissance, en is auteur van het beruchte werk ‘Il Principe’. Hij staat bekend als cynische machtsdenker, voor wie het doel de middelen heiligt. Tinneke Beeckman ontdekte in hem echter een liefhebber van de vrijheid, die een hele traditie – van Spinoza tot Hannah Arendt – geïnspireerd heeft. Ze overloopt zijn belangrijkste concepten, en verbindt ze met actuele thema’s. Welke deugden moet een leider hebben? Welke taak is weggelegd voor burgers? Wat betekent autoriteit nog? Hoe vrij zijn we echt? En welke levensinzichten kan je van deze denker opsteken, die zo’n bewogen leven leidde?

Studiebelasting en lesmateriaal

Bij de cursus wordt een reader op de eerste dag ter beschikking gesteld. De teksten uit deze reader komen vooraf ook op onze Digitale Leeromgeving beschikbaar voor deelnemers aan deze cursus. Het is niet verplicht om deze teksten of het boek vooraf te hebben gelezen, maar wel verdient het de aanbeveling om alvast een blik te werpen. Je zal dan meer uit de cursus kunnen halen.

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) enkele uren zelfstudie.

Leerdoelen

Tijdens onze filosofiecursussen doe je kennis op over filosofen en hun ideeën. Je leert je eigen ideeën en standpunten toetsen, scherpen en verdiepen door met de docent en anderen in gesprek te gaan. Daarnaast oefen je communicatieve vaardigheden zoals: aandachtig luisteren, je eigen gedachten bondig onder woorden brengen, en betekenisvolle vragen stellen.

Data

Woensdag 16 augustus t/m zondag 20 augustus 2023.

Aanvang woensdag om 10.30 uur, einde zondag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 800,- (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 999,- (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.039,- (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.069,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docenten

Tinneke Beeckman studeerde filosofie aan de VUB en de ULB. Ze werkte jarenlang als aspirant en als postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan de VUB. Sinds 2012 is ze schrijfster. In hetzelfde jaar publiceerde ze Door Spinoza’s Lens (Pelckmans), in 2015 volgde Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting (De Bezige Bij) en in 2020 Machiavelli’s Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens (Boom). Voor haar boek over Machiavelli kreeg ze de Hypatiaprijs (2022). Ze is columnist voor De Standaard en geeft regelmatig filosofische en politieke analyses in de media.

Alexander Roose is docent Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Daarnaast koestert hij een bijzonder bewondering voor Montaigne. Hij schrijft hij regelmatig voor Le Dictionnaire Montaigne en Montaigne studies. In 2016 publiceerde hij De vrolijke wijsheid, Zoeken. denken en leven met Michel de Montaigne en recenter verscheen Wat kan ik leren van Montaigne (2021).

×