Laden Evenementen

Lof der Luiheid

Over het nut van het nutteloze: een herwaardering van een oude ondeugd

Heb je er genoeg van om je door het leven te haasten, alsmaar druk te zijn, en je leven te laten bepalen door nut, agenda’s, smartphones en andermans wensen? Wat is er nodig om lui te mogen zijn? In deze cursus onderzoeken we het nut van het nutteloze.

Luiheid heeft van oudsher een slechte naam, maar is dat terecht? Is er voor innerlijke rust niet een forse dosis luiheid nodig? Kan creativiteit wel zonder? Luiheid is belangrijk voor het persoonlijk welzijn en levensvreugde. Verder is luiheid existentieel van belang: om je te bezinnen, om ruimte te geven aan liefde voor het leven, om zin te houden in wat je doet. En wat te denken van ‘innerlijke luiheid’? Ander aspect: wat zijn de politieke implicaties van een lof der luiheid? Hoe zouden we samenleven, ook met onze natuurlijke vrienden, wanneer we minder zouden doen? Kortom: reden te over voor een herwaardering van een oude ondeugd!

Aan de hand van een aantal filosofen onderzoeken we de verborgen kwaliteiten van luiheid, al dan niet in contrast met het actieve leven. We doen dit vanuit verschillende invalshoeken, met name: Paul Lafargue, Taoïsme, Spinoza, Epicurus en Zen. Wat dachten zij over het recht op luiheid, nutteloosheid, vrijheid en genieten? Met Arendt, Foucault en Bregman kijken we naar onze huidige wereld.

Om lui te mogen zijn (wanneer je het nog niet bent), lijkt het nodig om uit gewoontes te breken. Onderdeel van de cursus zijn enkele oefeningen om de macht der gewoonte te testen. Niets moet, alles mag.

De cursus heeft het karakter van een workshop waarin we zeker ook iets zullen doen! Naast inleidingen op de filosofen, bestaat de cursus uit het lezen en bespreken van teksten, enkele oefeningen, en een koppeling met de eigen ervaring.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 30 contacturen en (optioneel) circa 15 uur zelfstudie.

Data

Vrijdag 27 t/m maandag 30 december 2019.

Aanvang vrijdag om 10.30 uur, einde maandag om 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 646,65 (programma inclusief 3 x diner, 4 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 790,80 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 820,80 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 843,30 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt). 
Liever in termijnen betalen? Klik hier om te zien of je in aanmerking komt voor gespreid betalen.
 
 
 
 
 


 
 
Wil je korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of je in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Dries Boele studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij is sinds 1983 betrokken bij de ontwikkeling van praktische vormen van filosofie. Sinds 1990 is hij werkzaam als praktiserend filosoof, en sinds 1994 leidt hij het filosofisch café Hotel de Filosoof in Amsterdam. Hij houdt zich met name bezig met filosofisch consulentschap, socratische gesprekken en dilemmatrainingen.