Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

27/12/2017 om 10:30 tot 30/12/2017 om 12:30

Cursusweek

Liefhebben – het lijkt vanzelfsprekend: houden van je partner, van je familie, van je vrienden. Maar wat doen we eigenlijk als we liefhebben? Kun je op dezelfde manier iemand liefhebben die je helemaal niet kent of aan wie je zelfs een hekel hebt? En kun je houden van jezelf?

Wat zijn je vooronderstellingen over de liefde?

Iedereen houdt wel van iets of iemand en heeft ervaring met de liefde, toch gaat het niet altijd goed. Liefhebben is niet makkelijk: soms maak je ruzie met je partner, zijn je kinderen opstandig of ondankbaar en heb je een hekel aan jezelf. Wat verwachten we van de andere en onszelf? Zijn het romantische of egoïstische idealen die ons in de weg staan naar een liefdevol leven?

Al is liefde iets dat ons overkomt, het liefhebben hebben we zelf in de hand. Maar hoe kunnen we dat het best aanpakken, houden van iemand anders, van een vreemdeling of van onszelf? Tijdens deze liefdeweek laten we filosofen en schrijvers aan het woord en zullen we eerst al onze vanzelfsprekende voorstellingen over wat liefde is en hoe we van iemand moeten houden overhoopgooien om vervolgens te leren hoe we beter kunnen liefhebben.

Inhoud

We zullen de week beginnen met een nauwkeurige blik op ons begrip van liefhebben en waarover we het dan eigenlijk moeten hebben: Waarom hebben we lief en wat betekent dat? De volgende dag zullen we vanuit deze vraag kijken naar de andere: Hoe kun je partner, je collega of je vijand beter liefhebben? De derde dag richten we ons op onszelf en eigenliefde: waarom en hoe moet je jezelf liefhebben? We sluiten de week af met een compassie-dag waarop we onze nieuw gewonnen inzichten uitbreiden naar een altruïstische vorm van liefhebben. Om niet alleen over liefde te praten en werkelijk te leren hoe we beter moeten liefhebben zullen we elke dag de besproken theorieën en gedachtes praktisch toepassen. Hiervoor zullen we onder andere sokratische gesprekken voeren, een liefdesbrief aan een vreemdeling schrijven en compassie-oefeningen uitvoeren.

Data

Woensdag 27 – zaterdag 30 december 2017.
Aanvang woensdag 10.30 uur, einde zaterdag 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 760,25 (inclusief 4 x lunchbuffet, 3 x diner met wijn en koffie/thee).
Arrangement 2: € 900,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 930,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 953,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Docenten

Prof. dr. Jan Bransen is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Met Laat je niets wijsmaken won hij de Socrates Wisselbeker, de prijs voor het meest prikkelende filosofieboek. Hij is oprichter van het tijdschrift Philosophical Explorations en was tot voor kort columnist van iFilosofie. Binnen de wetenschap doet hij onderzoek naar onder andere op autonomie, persoonlijke identiteit, zelfkennis, liefde en praktische rationaliteit.

Marlou van Paridon studeerde filosofie aan de UvA en Philosophy of Management and Organizations aan de VU, Amsterdam. Zij werkte ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven. Daarnaast was zij reisjournalist en uitgever. In 2012 verscheen haar boek De ZIN aan het werk over betekenis geven in werk en organisaties. Met haar bureau Het Socratisch Gesprek legt zij zich toe op het zingeven aan werk en op training en begeleiding van sokratische denk- en gespreksmethodieken in organisaties.

Prof. dr. René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en sinds dit jaar de nieuwe Denker des Vaderlands. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen zijn nieuwste boek Dwalen in het antropoceen.

Piet Gerbrandy is dichter, poëzierecencent, essayist, classicus en vertaler. Hij heeft onder andere een vertaling van het twaalfde-eeuwse liefdestraktaat De amore van Andreas Capellanus en de dichtbundel Vlinderslag, winnaar van de Jan Campert Prijs 2014, op zijn naam staan. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over poëzie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink en doceert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam.

Katrien Schaubroeck is docent aan het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Ze doet onderzoek op het domein van de meta-ethiek en morele psychologie. In 2013 verscheen haar monografie The Normativity of What We Care About. A Love-Based Theory of Practical Reasons. Momenteel werkt ze aan een aantal publicaties over liefde, praktische redenen en moraal.

Annemarie van Stee promoveert binnen het NWO-programma ‘Wat kunnen de geesteswetenschappen bijdragen aan ons praktisch zelfbegrip?’, op een project over de vraag hoe filosofisch en neurowetenschappelijk onderzoek naar liefde en zelfreflectie kunnen bijdragen aan ons begrip van existentiëel zelfbegrip. Van januari t/m juni 2014 was ze gastonderzoeker bij het Center for Subjectivity Research te Kopenhagen.

Thijs Sins studeerde bedrijfseconomie en filosofie aan de UvA waar hij zijn master met een scriptie over het thema liefde afrondde. Sinds het oprichten van zijn eigen praktijk Tatkraft Filosofie biedt hij 1-op-1 coaching en verzorgt hij eigen cursussen op het gebied van levensvragen, leiderschap, identiteit, authentieke keuzes, work-life-balance, liefde en zelfacceptatie. In 2015 heeft hij landelijk zijn cursus over liefde gegeven voor het Humanistisch Verbond en sindsdien voor De Nieuwe Liefde.

Eva van Pelt is zangeres, (theater)maker en schrijfster. Zij studeerde in 2016 af aan de Rockacademie en bracht in dat jaar ook haar debuutalbum ZWART uit: Nederlandstalig, fris en eigenwijs. Voor Theaterfestival Boulevard maakte zij de voorstellingen STROOM (2014), NEST (2015) en ZUCHT (2016), over thema’s als egocentrisme en liefde, verwachting, leegte en verlangen. Momenteel werkt ze samen met Productiehuis De Nieuwe Oost (productiehuis Oost-Nederland, Generale Oost en Literair productiehuis Wintertuin) aan een nieuwe voorstelling.

Martin Appelo is auteur, zelfstandig GZ-psycholoog en expert op het gebied van narcisme. Naast zijn werkzaamheden als spreker, therapeut, coach en supervisor, is hij vaste gast bij het radioprogramma Nieuws & Co (NPO Radio 1), wordt hij regelmatig gevraagd als expert in radio- en televisieprogramma’s en is hij actief als voorzitter van congressen en symposia. In 2017 verscheen zijn nieuwste boek Wij – Zij: Gaat de wereld aan narcisme ten onder? waarin hij de narcistische tendensen van onze samenleving verkent.

Désanne van Brederode, dochter van een voormalige jezuïet en priester, studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en debuteerde in 1994 met haar bildungsroman Ave verum corpus (‘Gegroet waarlijk lichaam’). Zij schrijft en houdt lezingen, vaak over levensbeschouwelijke thema’s. Van Brederode publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer. Van 2006 t/m 2008 verzorgde zij regelmatig een column in het televisieprogramma Buitenhof. Daarnaast publiceerde ze tien romans waarvoor ze in 2007 de literaire Gerard-Walschapprijs won.

 

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  za 22

  Democratie voor dieren

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  za 22

  Op leven en dood: De moderne tijd

  22 december om 10:30 tot 23 december om 12:30
  do 27

  Foute denkers

  27 december om 10:30 tot 30 december om 17:00
  jan 02

  Filosofie en film: Absurd!

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 02

  Heideggers vraag naar de techniek

  02/01/2019 om 10:30 tot 06/01/2019 om 12:30
  jan 04

  ISVW Vrijdagavondsalon – 4 januari 2019

  04/01/2019 om 18:00 tot 22:00
  jan 12

  Inleiding in de filosofie: De samenleving

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
  jan 12

  Liefde en doodsdrift; Eros en Thanatos in de literatuur

  12/01/2019 om 10:30 tot 13/01/2019 om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW