Laden Evenementen

« All Evenementen

Liefdeweek: kun je leren liefhebben?

27 december om 10:30 tot 30 december om 17:00

Cursusweek

Liefhebben – het lijkt vanzelfsprekend: houden van je partner, van je familie, van je vrienden. Maar wat doen we eigenlijk als we liefhebben? Kun je op dezelfde manier iemand liefhebben die je helemaal niet kent of aan wie je zelfs een hekel hebt? En kun je houden van jezelf?

Iedereen houdt wel van iets of iemand en heeft ervaring met de liefde, toch gaat het niet altijd goed. Liefhebben is niet makkelijk: soms maak je ruzie met je partner, zijn je kinderen opstandig of ondankbaar en heb je een hekel aan jezelf. Wat verwachten we van de andere en onszelf? Zijn het romantische of egoïstische idealen die ons in de weg staan naar een liefdevol leven?

Al is liefde iets dat ons overkomt, het liefhebben hebben we zelf in de hand. Maar hoe kunnen we dat het best aanpakken, houden van iemand anders, van een vreemdeling of van onszelf? Tijdens deze liefdeweek laten we filosofen en schrijvers aan het woord en zullen we eerst al onze vanzelfsprekende voorstellingen over wat liefde is en hoe we van iemand moeten houden overhoopgooien om vervolgens te leren hoe we beter kunnen liefhebben.

Inhoud

We zullen de week beginnen met een nauwkeurige blik op ons begrip van liefhebben en waarover we het dan eigenlijk moeten hebben: Waarom hebben we lief en wat betekent dat? De volgende dag zullen we vanuit deze vraag kijken naar de andere: Hoe kun je partner, je collega of je vijand beter liefhebben? De derde dag richten we ons op onszelf en eigenliefde: waarom en hoe moet je jezelf liefhebben? We sluiten de week af met een compassie-dag waarop we onze nieuw gewonnen inzichten uitbreiden naar een altruïstische vorm van liefhebben. Om niet alleen over liefde te praten en werkelijk te leren hoe we beter moeten liefhebben zullen we elke dag de besproken theorieën en gedachtes praktisch toepassen. Hiervoor zullen we onder andere sokratische gesprekken voeren, een liefdesbrief aan een vreemdeling schrijven en compassie-oefeningen uitvoeren.

Docenten

Prof. dr. Jan Bransen is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Met Laat je niets wijsmaken won hij de Socrates Wisselbeker, de prijs voor het meest prikkelende filosofieboek. Hij is oprichter van het tijdschrift Philosophical Explorations en was tot voor kort columnist van iFilosofie. Binnen de wetenschap doet hij onderzoek naar onder andere op autonomie, persoonlijke identiteit, zelfkennis, liefde en praktische rationaliteit.

Marlou van Paridon studeerde filosofie aan de UVA en Philosophy of Management and Organizations aan de VU, Amsterdam. Zij werkte ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven. Daarnaast was zij reisjournalist en uitgever. In 2012 verscheen haar boek De ZIN aan het werk over betekenis geven in werk en organisaties. Met haar bureau Het Socratisch Gesprek legt zij zich toe op het zingeven aan werk en op training en begeleiding van sokratische denk- en gespreksmethodieken in organisaties.

Katrien Schaubroeck is docent aan het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Ze doet onderzoek op het domein van de meta-ethiek en morele psychologie. In 2013 verscheen haar monografie The Normativity of What We Care About. A Love-Based Theory of Practical Reasons. Momenteel werkt ze aan een aantal publicaties over liefde, praktische redenen en moraal.

Annemarie van Stee promoveert binnen het NWO-programma ‘Wat kunnen de geesteswetenschappen bijdragen aan ons praktisch zelfbegrip?’, op een project over de vraag hoe filosofisch en neurowetenschappelijk onderzoek naar liefde en zelfreflectie kunnen bijdragen aan ons begrip van existentiëel zelfbegrip. Van januari t/m juni 2014 was ze gastonderzoeker bij het Center for Subjectivity Research te Kopenhagen.

Prof. dr. René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de nieuwe Denker des Vaderlands. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen Dwalen in het antropoceen.

Piet Gerbrandy is dichter, poëzierecencent, essayist, classicus en vertaler. Hij heeft onder andere een vertaling van het twaalfde-eeuwse liefdestraktaat De amore van Andreas Capellanus en de dichtbundel Vlinderslag, winnaar van de Jan Campert Prijs 2014, op zijn naam staan. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over poëzie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink en doceert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Data

Woensdag 27 – zaterdag 30 december 2017.
Aanvang woensdag 10.30 uur, einde zaterdag 17.00 uur.

Deelname

Arrangement 1: € 760,25 (inclusief 4 x lunchbuffet, 3 x diner met wijn en koffie/thee).
Arrangement 2: € 900,50 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).
Arrangement 3: € 930,50 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).
Arrangement 4: € 953,- (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • ISVW-programmagids

  Klik op de cover om te bladeren door onze gids. Wilt u de gids thuis ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@isvw.nl
 • Laatste kans!

  ma 29

  De kunst van het vragen stellen

  29 mei om 10:30 tot 30 mei om 17:00
  jun 11
  jun 17

  Vriendenweekend 2017

  17 juni om 13:00 tot 18 juni om 14:00
  jul 03

  Frontiers of Astronomy

  3 juli om 10:30 tot 7 juli om 12:30
  jul 17

  Het keren van de munt

  17 juli om 10:30 tot 21 juli om 12:30
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • @isvwijsbegeerte