Laden Evenementen

Liefde, seks, dood, God

Pleidooi voor een onpersoonlijke levenskunst


 

‘Verbodsbepalingen zijn wenselijk omdat het overtreden ervan zo’n genoegen doet.’ – Georges Bataille

In onze huidige, liberale samenleving is zelfbeschikking een groot goed. We zijn autonome, rationele wezens, die handelen volgens voor onszelf vanzelfsprekende principes. We laten ons daarbij niet graag sturen door vreemde machten – zo lang we de ander niet schaden, mogen en moeten we doen wat we zelf willen.

Tegelijkertijd worden we geregeld in verlegenheid gebracht. Het lot overvalt ons soms, en we weten er geen raad mee. Niet toevallig gebeurt dat vooral tijdens rites de passages: momenten waarop we we de controle kwijtraken en onszelf verliezen. Meer specifiek: liefde, seks, dood en God. George Bataille spreekt van transgressie: de overschrijding van alledaagse regels of normen, en toetreding tot het vreemde onbekende. Dit onbekende is vaak tot een taboe gemaakt (denk aan verboden liefdes of perverse seks), maar al even vaak heilig verklaard – omdat we in het zelfverlies vaak een groter geheel gewaar worden.

Leon Heuts onderzoekt deze momenten van transgressie, en wat ze betekenen. Hij pleit daarbij voor een onpersoonlijke omgang – dat wil zeggen: wie ze probeert terug te brengen tot wat ze het ‘voor hem’ betekenen, of ziet als een ‘persoonlijke verrijking’, heeft iets niet begrepen.

De cursus biedt ook een alternatieve lezing van de geschiedenis van de filosofie. Heuts gaat te rade bij Plato, Augustinus, Nietzsche, Bataille, Heidegger, Arendt, Butler en Haraway. Maar ook bij vrouwelijke punkkunstenaars als The Slits en Lydia Lunch.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en circa 5 uur zelfstudie.

Data

Maandag 12 t/m vrijdag 16 augustus 2019.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Leon Heuts is filosoof en was hoofdredacteur bij Filosofie Magazine en Filosofie.nl. Hij studeerde journalistiek en filosofie in Tilburg. In 2012 publiceerde hij samen met Herman de Regt De Filosofie Twittercanon (Boom). Dit boek werd in 2013 genomineerd voor de Socrates Wisselbeker. Tegenwoordig verdiept hij zich in transgressie en filosofie en techniek.