Laden Evenementen

« All Evenementen

Levinas in het gelaat

29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30

 

Emanuel Levinas is voor velen even intrigerend als ondoorgrondelijk. Zijn stelling dat het gelaat van de ander een ethisch appel betekent kan op een breed draagvlak rekenen, maar slechts weinigen lukt het om zijn taaie proza te lezen. Voor iedereen die de reikwijdte van het gedachtegoed van Levinas nu eens echt wil leren begrijpen organiseert ISVW deze cursus.

Onder deskundige leiding van Levinaspromovendus en directeur van Stichting LOKAAL, Liesbeth Levy, duikt u in het werk van Levinas. Na een introductiedag waarop prof. Joachim Duyndam u middels een interactief hoorcollege laat kennismaken met het werk van Levinas, leest u ’s ochtends tekstfragmenten ter voorbereiding op telkens een middagcollege van een gastspreker die de vernieuwende ideeën van Levinas verbindt met een actueel filosofisch thema of een bekende filosoof. Deze academische Levinaskenners geven antwoorden op vragen als: wat heeft Levinas het onderwijs te bieden? Hoe kun je met Levinas de huidige democratie begrijpen?

’s Avonds na het diner is het tijd voor het Levende Levinascafé: een film, interview of gesprek waaruit blijkt hoe de thema’s die Levinas bespreekt terug te vinden zijn in de kunst, de maatschappij of het dagelijks leven. Want je kunt lang praten over het gelaat van de ander, maar uiteindelijk draait het om de ervaring.

Deze cursusweek is geschikt voor iedereen met interesse in Levinas, die het aandurft onder begeleiding teksten te lezen en niet terugschrikt voor actuele academische kost, maar aan het eind van de dag ook graag geniet van prikkelende gesprekken of een mooie film waarover lang nagepraat kan worden aan de bar. Geen voorkennis vereist, interesse in Levinas en actuele maatschappelijke vraagstukken is voldoende.

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) circa 15 uur zelfstudie.

Data

Maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei 2019.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Liesbeth Levy is filosoof en directeur van stichting LOKAAL, het centrum voor democratie in Rotterdam. Ze studeerde filosofische antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveert aan de Universiteit voor Humanistiek op Levinas en de democratie. Bij haar werk aan de stichting LOKAAL is Levinas haar ‘morele gids’. Ze schreef recentelijk mee aan Common skin (Valiz 2014), waarin ze confrontatie volgens Levinas behandelt.

Gastdocenten

Prof. Joachim Duyndam is als hoogleraar Humanisme en filosofie verbonden aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht. Hij publiceert vanuit een humanistiek perspectief over o.a. mimesis, empathie, generositeit, en vergeving. Hij publiceert daarnaast over denkers als Levinas, Heidegger en Girard. Hij is medevoorzitter van het interdisciplinaire onderzoeksproject ‘De actuele fascinatie van het offer’.

 

Prof. Marcel Poorthuis is hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Tilburg University. Hij promoveerde op de commentaren van Levinas op de Talmoed. Hij publiceerde onder meer de boeken 25 eeuwen theologie (2015, met prof. Laurens ten Kate) en Managen met Mozes (2018).

 

Prof. Renée van Riessen is bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden en universitair docent filosofie en godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Ze promoveerde op het proefschrift Erotiek en dood, met het oog op transcendentie in de filosofie van Levinas (1991). Ze doet onderzoek naar transcendentie in het werk van onder anderen Levinas, Kierkegaard, Lyotard, Agamben en Derrida. 

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RD Nederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
  • nl
 • Winkelmand

 • Laatste kans!

  ma 29

  Levinas in het gelaat

  29 april om 10:30 tot 3 mei om 12:30
  mei 03
  mei 06

  De kunst van het vragenstellen

  6 mei om 10:30 tot 7 mei om 17:00
  mei 11

  Crash Course: Socratische gespreksvoering

  11 mei om 10:00 tot 17:00
  mei 18

  Mystiek voor nu: zelfloosheid, gelatenheid en zen

  18 mei om 10:30 tot 19 mei om 12:30
  mei 19

  Kidscafé 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
  mei 19

  Filosofisch café – 19 mei 2019

  19 mei om 15:00 tot 17:00
 • NIeuw bij ISVW uitgevers

 • Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

 • Word Vriend van de ISVW